пʼятниця, 05 липня 2013 07:39

Дитячий проїзний чи закордонний паспорт можна оформити за 10 днів

Автор: фото з сайта www.volynnews.com
  Щоб вивезти дитину з країни, можна записати її в закордонний паспорт дорослого, оформити проїзний документ чи паспорт, що діятиме три роки
Щоб вивезти дитину з країни, можна записати її в закордонний паспорт дорослого, оформити проїзний документ чи паспорт, що діятиме три роки

— Якщо дитина молодша 18 років їде за кордон з батьками, то найпростіший спосіб оформити їй право на проїзд, це внести дані в закордонний паспорт одного з батьків. Це можна зробити як при оформленні закордонного паспорта, так і згодом, додавши дані у вже готовий документ, — розповідає працівниця Державного підприємства "Документ" Лариса Маховикова. До її обов'язків належить оформлення закордонних паспортів і дитячих проїзних документів.

Звертатися за цим потрібно до Територіального підрозділу Державної міграційної служби (ДМС) за місцем прописки. Нетермінове внесення займе до місяця, коштуватиме 18, 63 грн. Термінове, до 10 днів — 37,26 грн.

Аби внести дитину в готовий паспорт, треба, окрім нього, принести свідоцтво про народження дитини чи з 16-ти років — її паспорт. Із 5-річного віку слід надати також дві фотографії 3,5х4,5 см на матовому фотопапері. Їх завіряють мокрою печаткою ДМС. Якщо дитина має інше прізвище, ніж один із батьків, у паспорт якого її вносять, знадобиться ще свідоцтво про шлюб. У деяких випадках вимагають довідку про громадянство, якщо дитина народжена не в Україні.

Самостійно, наприклад з організованою групою дітей чи іншими родичами, окрім батьків, малий українець має право подорожувати за дитячим проїзним документом. Його можна оформити з моменту народження до 17,5 років.

Деякі країни Шенгенської зони вимагають, щоб у дітей був дорослий закордонний паспорт

— Від дорослого паспорта дитячий проїзний відрізняється тим, що це звичайна книжечка, — пояснює Лариса Маховикова. — Туди вклеюється фотографія, немає лазерного гравіювання. Такий документ діє протягом трьох років, але після 17,5 років слід оформляти дорослий закордонний паспорт. У дитячому лише три сторінки, тому його вистачає на дві, максимум три візи.

Щоб зробити дитячий проїзний, необхідно надати нотаріально завірену заяву батьків, свідоцтво про народження чи паспорт дитини, три фотографії 3,5х4,5 см. У цьому випадку оплачуються послуги ДМС, це 30,35 грн за нетермінове та 60,70 грн за термінове оформлення, а також бланк — 24 грн.

Деякі країни Шенгенської зони, такі як Франція, Португалія, Іспанія, вимагають, щоб у дітей був дорослий закордонний паспорт. Оформлювати його більш клопітно. Наприклад, дитині вже має бути присвоєно ідентифікаційний код, так що спершу доведеться звернутися до податкової.

Та дорослий паспорт має свої переваги. У ньому 16 сторінок — вистачає на багато поїздок. Це зручно, якщо дитина навчається за кордоном і регулярно перетинає його. Однак дорослий паспорт, виданий дітям до 17,5 року, теж діє лише три роки.

— Дорослий паспорт можна оформити дитині від народження, але для цього потрібні підстави, наприклад, вимога посольства, — продовжує Лариса Вікторівна. — Із 17,5 років вже можна оформляти паспорт, що діятиме 10 років, але для цього треба подати нотаріально завірену заяву батьків із проханням оформити неповнолітньому закордонний паспорт. Із 18-ти така заява вже не потрібна.

Щоб дитина отримала дорослий закордонний паспорт, потрібна нотаріально завірена заява батьків, свідоцтво про народження чи її паспорт, ідентифікаційний код, ксерокопії паспортів батьків. Діти до 17,5 років оплачують лише бланк паспорта — 120 грн, а якщо терміново — 270.

Якщо сумніваєтеся, який варіант краще обрати у вашому випадку, чи не знаєте, як підготувати пакет документів, завжди можете проконсультуватися у працівників ДП "Документ". Вони працюють у кожному територіальному підрозділі ДМС і ціни на їхні послуги невисокі. Вирішивши всі формальності, зможете повністю насолодитися родинним відпочинком за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «Дитячий проїзний чи закордонний паспорт можна оформити за 10 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути