субота, 11 лютого 2012 11:10
Василь Теремко
Василь Теремко
Видавець, директор Видавничого центру «Академія»

Друкована книга назавжди залишиться цінністю і фактором культури

Електронна книга займе своє місце в інтелектуальному та духовному житті. Друкована книга не зникне. Людство вже переживало схожі етапи свого розвитку: коли переходило від усного слова до писемності, від писемності до друку. Але, якщо подивитись на сучасну людину, то в ній не відмерли ні усна, ні писемна, ні аудіокультура. Не відімре і друкована.

Електронна книга займе своє місце, свою нішу в інформаційній сфері, однак ще ніхто не знає, як далі все відбуватиметься. Довкола цього питання багато інсинуацій. Хтось стверджує, що вона домінуватиме, хтось каже, що в наступні десятиліття вона займе 50% читацької уваги. Але ми не знаємо, які нові технології та інформаційні продукти будуть володіти світом. Чи не станеться з електронною книгою те, що з аудіокнигою, яка швидко пережила свій пік розвитку, а зараз залишається тільки в обмеженому просторі (для дітей, людей з особливими потребами).

ФОТОРЕПОРТАЖ: Новий винахід знищить друковані газети

Ще не всі зміни у сфері інтелектуального розвитку людини, привнесені електронним читанням, достеменно пізнані і зрозумілі. Є різні позиції. Перша, що електронне читання наркотично впливає на певні центри нервової системи, в результаті чого формується інтернет-залежність; ця форма читання не включає всі центри в глибинах людської психіки. Інші стверджують, що ніяких загроз людині вона не несе. Однак привнесених ІТ-технологіями тенденцій не зупинити.

Книжкового середовища, яке було 10 років тому, вже не буде. Це однозначно. Яким буде — важко сказати, зважаючи на розвиток технологій. Друкована книга збереже себе у певних функціях, передусім — як буттєва цінність, фактор культури.

Форма книги та спосіб отримання інформації залежатимуть від того, якою буде школа через 5, 10, 20 років. Бо традиції читання формуються значною мірою в сім'ї та навчальних закладах. Важко передбачити, якою буде школа, коли туди підуть діти, які виросли в комп'ютері, і коли там будуть вчителі, яких комп'ютер не лякає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Листоноші доставлятимуть електронні листи

Мультимедійне читання позбавляє спілкування з книгою інтимності. Зараз зростає інтерес до електронних підручників. Якщо це буде гарний мультимедійний додаток до текстового варіанту, щоб можна було побачити, як відбувалася Грюнвальдська битва чи битва під Берестечком або як проходять хімічні реакції, які не можна провести в кабінеті, чи почути голос Рильського, котрий читає власні вірші, то це — велике благо. Та одне не повинно замінювати інше. Бо текст, який доходить до людини з допомогою інших людей, втрачає свою первозданність, а між автором і читачем постає далеко не обов'язкова проміжна ланка.

Конкуренція між друкованими й електронними книгами існує. Якщо один продукт витісняє інший, то це є конкуренцією. Сьогодні світовий ринок друкованої книги звужується в різних країнах від 3 до 10%. Ринок електронної книги щороку майже утричі зростає.

Дуже швидко збільшуються продажі пристроїв для читання. Але є статистика, що лише 40% їх використовують. Це свідчить, що агресія продавців пристроїв для читання сильніша, ніж внутрішня потреба в них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія продовжує воювати з Україною в гуманітарній сфері

Діти повинні вчитися здобувати знання з книг, як олень у тундрі харч з під снігу. Адже потрібно розвивати функції мозку.

Збереження друкованої книги — питання культури суспільства. Якщо в людей не буде мотивації до читання, занепаде й електронна книга.

У майбутньому, ймовірно, весь світовий контент конкуруватиме з українським. Для молоді буде байдуже, якою мовою здобувати інформацію. І тоді українська електронна книга конкуруватиме зі світовою — вона ввійде в простір глобального споживання. А це нові можливості, виклики і проблеми.

Зараз ви читаєте новину «Друкована книга назавжди залишиться цінністю і фактором культури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути