Ексклюзиви
четвер, 28 травня 2015 10:00
Тарас Загородній
Тарас Загородній
Політичний експерт

Росія повторює історію Радянського Союзу

Народний депутат з "Народного фронту" Антон Геращенко заявив, що Володимир Путін готовий відвести війська з Донбасу. Але за це хоче, щоб Україна відмовилась від своїх претензій на Крим. Насправді президент Росії має декілька сценаріїв розвитку ситуації. Там є план а, б та в. Один із них - справді, вимагати, щоб Україна неформально визнала Крим російським. При тому, щоб ми далі туди постачали продукти харчування, воду, електроенергію. Ще може поставити вимогу, щоб ми призупинили позови проти російських компаній та держави щодо нанесених українській економіці збитків через окупацію Криму. Але питання в тому, чи захоче український народ грати в таку гру. Головний недолік в планах Путіна полягає в тому, що він не врахував, що Україна - це не Росія. Окрім політиків, з якими він зможе наче б то домовлятися, існує розвинуте у порівняння з росіянами громадянське суспільство. Воно буде ставити питання своїм можновладцям, якщо вони спробують гратися. Українці не збираються віддавати Крим та наполягатимуть на більш жорстких обмеженнях.

Наша проблема полягає в тому, що ми не можемо одночасно вирішувати декілька складних питань. У нас не так багато людських, матеріальних та військових ресурсів. Зараз головне - розібратися з Донбасом. Тоді вже буде простіше з Кримом, в першу чергу, за рахунок економічного тиску на Росію. Вже сьогодні ми бачимо результати санкцій. Згідно економічної статистики, у росіян за перший квартал відбулося на чотири відсотки падіння виробництва. Зростає кількість проблем у банківській системі. Зокрема по кредитах, які видавалися фізичним особам. Борги по регіонах теж збільшуються. Виробництво скорочується. Інвестори відходять. Вже бачимо назрівання протестних настроїв та рухів. За офіційними даними, які опублікували в Росії, за цей рік падіння реальних доходів громадян сягнуло 13 відсотків. Це високий показник. Плюс, не треба забувати про зниження цін на нафту. Тому покривати військові витрати їм тепер, дійсно, важко. Багато хто не розуміє, наскільки дорого фінансувати війну на Донбасі - перекидати військову техніку, утримувати реальні угрупування. Це тисячі людей, яким треба платити зарплати, харчувати та вдягати. Гроші, які витрачаються, на війну, не поступають в економіку. Навіть західні країни не розраховували, що настільки швидко та якісно діятимуть санкції. Тепер Росія повторює історію Радянського Союзу. Після вторгнення в Афганістан він теж піддався економічному тиску. Було запроваджено ембарго на продаж зерна. СРСР був від цього імпортозалежним. Також не можна було завозити продукцію високих технологій, що зумовило відставання країни. Сьогодні таке повторюється один в один. Захід тепер просто знаходиться в очікуванні зміни в Росії влади та настроїв. Тоді вже будуть дотискати.

Зараз ви читаєте новину «Росія повторює історію Радянського Союзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути