вівторок, 28 липня 2009 16:41

Здоров"я — ціна конкуренції

Можливості зростання потужності людського організму внаслідок тренувань було вичерпано ще на межі 1960–1970 років. Після цього підвищення результатів обумовлене або новими технологіями (доріжки, поля, екіпірування, інвентар), або стимулюючими медпрепаратами, або феноменальними природними здібностями окремих спортсменів.

Футболісти київського "Динамо" першими в колишньому СРСР почали здобувати перемоги завдяки грі в надвисокому темпі. Це досягалося за рахунок фізичної підготовки на межі, а то й поза межею людських можливостей. Така практика — фізпідготовка на виснажливих тренуваннях перед сезоном — існує в "Динамо" вже четвертий десяток років і весь цей час призводила до високого травматизму. Ще у знаменитому мюнхенському матчі за Суперкубок Європи 1975 року проти "Баварії" Валерій Лобановський змушений був виставити замість кількох травмованих лідерів резервістів Зуєва, Даміна та Слободяна.

Інша річ, що за радянських часів ніхто нікому нічого не пояснював, і доля десятків футболістів, чиє здоров"я підірвали інтенсивні навантаження, нікого не цікавила. Сьогодні ж на видноті кожен футболіст. Чи не кожен крок гравця нинішнього "Динамо" стає інформаційним приводом для десятків спортивних та навколоспортивних засобів масової інформації, які щодня відслідковують життя чемпіонів України, а кожне ушкодження футболіста стає сенсацією.

У "Шахтарі" менше травмованих гравців ніж у "Динамо"

Насправді, численні травми динамівців, про які так багато говорять, мають дві головні причини. Перша — величезна увага до власного здоров"я з боку високооплачуваних іноземців, які, з одного боку, не завжди витримують традиційні динамівські тренувальні навантаження, а з іншого — не бажають грати "на уколах". Друга — величезне бажання українських гравців пробитися до основного складу, не шкодуючи ні себе, ні суперників. Особливо помітно це сьогодні, коли всі без винятку футболісти "Динамо" хочуть домогтися прихильності нового тренера Валерія Газзаєва, який, подібно до Лобановського, не дуже любив фізичну підготовку, коли був гравцем, а ставши тренером, робить ставку саме на фізичну кондицію своїх підопічних.

Уникнути травматизму в футболі найвищого рівня неможливо. Хоча той же донецький "Шахтар" вже п"ятий рік поспіль готується до сезону через ігри у футбол, а не надмірні фізичні навантаження. І травмованих гравців у клубі менше ніж у "Динамо".

Зараз ви читаєте новину «Здоров"я — ціна конкуренції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути