середа, 21 квітня 2010 01:03

Збірну Росії очолить Дік Адвокаат

Автор: фото: REUTERS/Yves Herman
  Дік Адвокаат отримуватиме у збірній Росії п’ять мільйонів євро на рік. Це майже в 10 разів більше, ніж він мав у Бельгії
Дік Адвокаат отримуватиме у збірній Росії п’ять мільйонів євро на рік. Це майже в 10 разів більше, ніж він мав у Бельгії

Керівництво Російського футбольного союзу визначилося щодо кандидатури нового головного тренера національної збірної. Ним стане голландський фахівець 62-річний Дік Адвокаат. Він замінить свого співвітчизника Ґуса Хіддінка, який очолив збірну Туреччини.

Минулого літа Адвокаата звільнили з посади головного тренера пітерського "Зеніта" — клубу, з яким він виграв чемпіонат Росії-2007 та Кубок УЄФА 2007/08. Дік подався до Бельгії, де став біля керма національної збірної. Мав зарплату 600 тис. євро на рік. Порівняно небагато, як за європейськими мірками. Тому Адвокаат почав підробляти, очолив і голландський АЗ. Та коли надійшла пропозиція від Російського футбольного союзу, відмовитися не зміг. По-перше, гроші. За неофіційною інформацією, росіяни призначили Діку зарплату 5 млн євро на рік. По-друге, перспектива: на майже домашньому Євро-2012 Росія, якщо потрапить до фінальної частини, матиме більше шансів успішно виступити, ніж Бельгія. По-третє: знайомство з новообраним президентом РФС Сергієм Фурсенком — Адвокаат із ним працював у "Зеніті".

2007 рік. За кілька місяців до завершення чемпіонату Санкт-Петербурга стає відомо — Адвокаат залишає команду. Він уже домовився з Федерацією футболу Австралії, що прийме місцеву збірну. Але потім передумав і повідомив, що залишається в Пітері.

Тут Адвокаат мешкав у готелі "Кемпінський". На одній із прес-конференцій репортер запитав тренера, як часто він змінює думку. Той спалахнув:

— Я це зробив лише раз, а ви — постійно.

Адвокаат каже, що преса часто буває необ"єктивною. Виграв — герой, програв — невдаха.

За дострокове розірвання угоди Адвокаата з бельгійцями РФС виплатив 1 млн євро. Натомість союз отримав достатньо міцного тренера, який, на відміну від Хіддінка, думає лише про футбол. Гравці національної команди вже не матимуть такої свободи, як при Ґусові. Непоганий і послужний список Адвокаата — зі збірною Голландії він вийшов до чвертьфіналу Кубка світу-1994 та півфіналу Євро-2004. Щоправда, корейців на останньому Мундіалі так і не зміг вивести з групи, а в тому ж "Зеніті" — вписати в ігрову схему двох творчих півзахисників, Данні та Домінґеса.

Крім Адвокаата, на посаду головного тренера збірної Росії претендували Валерій Газзаєв та Юрій Сьомін. Також Фурсенко зустрічався в Лондоні з Фабіо Капелло. Але нинішній наставник збірної Англії пропозицію росіян відхилив.

Зараз ви читаєте новину «Збірну Росії очолить Дік Адвокаат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути