середа, 18 жовтня 2017 06:20

Збірною має керувати тренер, а не вчорашній гравець

 

Збірна України з футболу посіла третє місце в кваліфікаційному турнірі Кубка світу-2018 і не зуміла вийти до фінальної частини. Підопічні Андрія Шевченка зіграли 10 матчів: п'ять перемог, дві нічиї, три поразки.

Попри невдалий результат, керівництво Федерації футболу України планує залишити Шевченка на посаді. У листопаді наша команда має провести два товариські матчі. Можливі суперники — Коста-Рика та Словаччина.

— Збірна України нарешті стала відкритою. Це плюс, — каже футбольний тренер 56-річний Олег Федорчук. — Після епохи старомодного Михайла Фоменка для журналістів настав рай на землі. Маса інтерв'ю, відкриті тренування, європейський підхід. На жаль, більше позитивних ­моментів не бачу.

Мінусів дуже багато. Шевченко помилився стратегічно. Він не мав досвіду роботи на посаді. Треба було взяти в помічники когось, хто працював головним тренером. Хто вміє і може ухвалювати рішення у відповідальний момент. Однак жоден із його помічників не був головним тренером.

Також Шевченко одразу взявся перебудовувати стиль збірної. Це важко зробити в клубі, де ти бачиш гравців щодня, а в збірній — і поготів. Здається, перебудова закінчилася на другому матчі. Після цих експериментів ми ледь не провалилися в домашній зустрічі із Фінляндією. Цілий тайм відбивалися від атак аутсайдера групи, що грав без сімох основних футболістів.

По-третє, головний тренер піддався спокусі вводити в основний склад молодих виконавців. Це штучний процес. Він не міг дати результатів. Завжди в збірній мають бути найсильніші на той момент виконавці. Коваленко й Зінченко не дотягували навіть до рівня лідерів молодіжної збірної. А їх кидали на поле у найвідповідальніших матчах. Уявіть собі поєдинок із Хорватією. Заміна гравців у такій ситуації — це як пуск останньої торпеди в морській битві. І хто в нас був останньою торпедою? Коваленко! Його випустили рятувати націю.

Останнє. Єдиний наш успішний відбірний цикл на Кубок світу виграв тренер Олег Блохін. Чому виграв? Бо брав нейтральністю. Ставив до складу дійсно найсильніших на той момент футболістів. Не дивився на належність до клубу. На поле в найвідповідальнішій зустрічі з Туреччиною виходив Рикун, який не грав ні в "Динамо", ні в "Шахтарі". А тепер ми натуралізуємо Марлоса, щоб у "Шахтарі" зменшилася кількість легіонерів. І шукаємо йому місце в національній команді, відмовляючись від "чистого" форварда. Наче Україна — це Іспанія.

Рішення залишити Шевченка на посту — хибне?

— Я від початку був проти цього призначення. Вважаю, що збірною має керувати тренер, а не вчорашній гравець. Хай навіть і зірка світового футболу. Ми добиваємося успіху тоді, коли від збірної нічого не чекають. Блохін почав роботу в головній команді із серії поразок. А потім несподівано виграв рівну й тому складну групу. У Фоменка ніхто не вірив у Варшаві, але він переміг у тій зустрічі. Що спільного в Лобановського і Шевченка? Педагогічний досвід? Психологічна підготовка, вміння бачити майбутнє в гравцеві? Ні, спільне одне. Вони обидва були футболістами. Маркевич до збірної не піде, бо там треба мати здоров'я. Зараз нам треба тренера-іноземця. Людину, яка буде рівновіддаленою від двох провідних клубів. Шукатиме таланти не лише в прем'єр-лізі, а й у першій і другій. Буває, що посередній гравець вистрелить протягом одного місяця. А потім знову "згасне". Але в цей момент його треба залучати до збірної. В цьому і є талант тренера.

Зараз ви читаєте новину «Збірною має керувати тренер, а не вчорашній гравець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути