пʼятниця, 17 листопада 2017 05:46

Збірної Італії не буде на Кубку світу

Автор: REUTERS
  Джамп’єро Вентура став головним тренером збірної Італії влітку 2016 року
Джамп’єро Вентура став головним тренером збірної Італії влітку 2016 року

Збірна Італії вперше за 60 років не зіграє у фінальній частині Кубка світу з футболу. Підопічні тренера 69-річного Джамп'єро Вентури програли стикові поєдинки команді Швеції. Спочатку італійці поступилися в гостях — 0:1. Удома не зуміли взяти реванш — 0:0.

До цього чотириразові чемпіони світу посіли друге місце в групі. Поступилися першою позицією Іспанії.

Головна проблема італійців — низька кваліфікація футболістів. На Євро-2016 Італія також привезла посередню команду, але нею керував топ-тренер Антоніо Конте. Він добре розуміється на тактиці й не дає футболістам спуску навіть на тренуваннях. Італія два роки тому дійшла до чвертьфіналу Євро, де поступилася Німеччині лише в серії пенальті.

Після цього турніру Конте, який скучив за повсякденною роботою, став головним тренером англійського "Челсі". Італійська федерація футболу обрала на місце його наступника Джамп'єро Вентуру. Він свого часу непогано попрацював у "Барі" й "Торіно", але там мав інші завдання: робити так, щоб прогресували молоді футболісти. В національній команді тиск набагато сильніший. Вентура з ним не впорався.

Не зміг визначитися з тактичною моделлю. Обрав неефективну 1–4–2–4, що не підходила лівофланговому Лоренцо Інсіньє, найталановитішому італійському футболістові. Те, що схема не працює, було зрозуміло всім. Вентура напередодні вирішальних матчів проти Швеції відмовився від неї й поставив на 1–3–5–2. Ще одна критична помилка: Інсіньє у схемі себе так і не знайшов, а нападаючі Чіро Іммобіле й Андреа Белотті дублювали один одного. Логічніше було б зіграти 1–4–3–3 чи ­1–3–4–3, щоб створити потрібну ширину атаки, страхувати крайніх нападаючих ще одним футболістом і мати резерв на позиції центрального нападаючого — Іммобіле чи Белотті.

Нічого цього зроблено не було. Перший матч у Швеції вийшов напружений, але не видовищний і в'язкий. Така гра була на користь атлетичним шведам. Вони терпляче чекали свого шансу й зуміли забити єдиний м'яч після рикошету.

Повторний поєдинок довів: така збірна Італії не заслуговує виступати на Кубку світу. Вентура знову дещо перетрусив склад. Але команда створила надто мало ­моментів, щоб навіть відігратися за сумою двох матчів — не те що вийти вперед. Заміни знову були неефективні.

Можливо, поразка навіть на краще. Інакше б тренер залишився на своїй посаді, бо завчасно продовжили контракт до закінчення фінальної частини Євро-2020. Із Вентурою пристойний виступ Італії не світив би, а така команда має ставити тільки найвищі завдання.

Є приклад збірної Франції. Вона пропустила Кубок світу 1990 та 1994 років, зробила правильні висновки й перемогла на Кубку світу-1998 та Євро-2000.

Вентуру відправили у відставку. Ідеальний варіант його заміни — Конте або Массиміліано Аллегрі, два найкращі тренери країни. Проте вони зайняті у клубах. Непогано виглядає перспектива запрошення Карло Анчелотті, який виграв усі можливі титули на клубному рівні й у 58 років цілком готовий поставити заключну крапку в кар'єрі — з командою своєї Батьківщини. Проте тут є сумніви. Робота Анчелотті в "Баварії" засвідчила: тренер утомився від футболу й навіть втратив контакт із спортсменами, до яких завжди вмів знайти підхід. Анчелотті звик працювати із "зірковим" матеріалом, а в нинішній збірній Італії немає топ-гравців. Тому не виключено, що не захоче ризикувати репутацією як, наприклад, Мирон Маркевич стосовно роботи з нашою національною командою.

Футбол. Кубок світу-2018. Фінальний турнір

Росія. 14 червня — 14 липня

32 учасники:

Європа — 14

Росія, Бельгія, Німеччина, Іспанія, Швеція, Англія, Хорватія, Данія, Ісландія, Сербія, Франція, Португалія, Швейцарія, Польща

Південна Америка — 5

Бразилія, Колумбія, Аргентина, Уругвай, Перу

Північна Америка — 3

Мексика, Коста-Рика, Панама

Азія — 5

Іран, Японія, Корея, Саудівська Аравія, Австралія

Африка — 5

Нігерія, Єгипет, Сенегал, Туніс, Марокко

Жеребкування фінальної частини відбудеться 1 грудня, п'ятниця, у Москві.

Зараз ви читаєте новину «Збірної Італії не буде на Кубку світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути