четвер, 22 грудня 2005 18:32

Заслужений Карякін

 

Цього тижня міністр Павленко присвоїв молодому українському шахісту Дмитру Карякіну звання заслуженого майстра спорту. За що така честь? Гросмейстер Карякін ніби не виграв нічого надзвичайного. Єдине, чим вирізняється Дмитро, — він наймолодший з-поміж своїх колег. Фактор серйозний. Та все-таки: молодий чи заслужений? А може, заслужений, бо молодий? Ще не заплутались?

Нагадаю: звання заслужених майстрів спорту були введені в СРСР за часів товариша Сталіна. При цьому існували чіткі норми. Щоб одержати "заслуженого", слід було стати або чемпіоном світу, або олімпійським чемпіоном. Як виняток — чемпіоном Європи.

Навіщо сучасній Україні титули сталінських часів?

Жодним із них Діма Карякін не був. Чому тоді його відзначили? І взагалі, навіщо сучасній Україні титули сталінських часів? Колись за звання заслуженого майстра спорту до зарплати і пенсії додавали двадцять карбованців. Були також інші пільги. Сучасні спортсмени виступають не заради них. Нікому не спаде на думку поцікавитись, чи є, наприклад, Зінеддін Зідан заслуженим майстром спорту Франції, а Андре Агассі заслуженим майстром спорту США. Немає в них таких титулів. Є інші, спортивні. А також всесвітня слава і гроші.

Ми ж збиваємося з ліку, згадуючи державні титули наших чемпіонів. Попередній президент не шкодував для спортсменів навіть звання Героя України. Мабуть, щоб хоч трохи бути причетним до їхньої популярності.

Але навіщо це новій владі? З нас не досить того, що в червні медаль чемпіона України з футболу одержав московський автор естрадних пісень на прізвище Крутой? Одержав тому, що так вирішив його друг, власник футбольного клубу.

Зараз ви читаєте новину «Заслужений Карякін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути