Ексклюзиви
вівторок, 15 серпня 2017 05:30

"Занадто легко для киян пройшов перший матч"

Київське "Динамо" лідирує в чемпіонаті України після п'яти турів. Але початок сезону для клубу все одно вийшов невдалий. Команда не змогла пройти перший із двох раундів кваліфікації Ліги чемпіонів. Програла швейцарському "Янг Бойз" за сумою двох матчів.

— Улітку "Динамо" очолив новий тренер (43-річний Олександр Хацкевич. — ГПУ), — каже колишній нападаючий збірної України Іван Гецко, 48 років. — Відповідно, команді треба якийсь час, щоб спробувати заграти у той футбол, який хоче новий фахівець. Він усім зрозумілий: флангова гра, довгі передачі, динаміка, пресинг, постійний рух гравців. На стадії формування нової ігрової моделі осічки не те що неминучі, але цілком імовірні. Одразу можна згадати "Шахтар", який також торік поступився "Янг Бойз". Інша річ, що донеччани "вилетіли" за несприятливим збігом обставин, а "Динамо" начисто програло повторний поєдинок у Швейцарії.

Чому так сталося?

— Занадто легко для Києва пройшов перший матч. Я б сказав, що це була найкраща гра киян за останній час. Далі — недооцінка суперника.

Усе дуже неоднозначно. З одного боку, "Янг Бойз" довів, що сильніший за "Динамо". З другого, в окремому поєдинку може провалитися кожен клуб. Проблема "Динамо" в тому, що це був поєдинок надзвичайної ваги. Виправити в Лізі чемпіонів уже нічого не можна.

Можливо, це і на краще. Бо є сумніви, чи відповідає нинішній потенціал "Динамо" участі у груповому турнірі Ліги чемпіонів. Так, щоб ставити там завдання виходу з групи, а не просто взяти участь.

Головна проблема команди — тренер чи гравці?

— Її важко визначити на перший погляд. Зрозуміло, що були часи, коли тренував Лобановський, а грали — Шевченко, Ребров, Лужний. Зараз такого немає. Важливо, чи буде контакт між Хацкевичем і футболістами, чітке управління по ходу гри. Саме цього бракувало у Берні.

Чим нині ризикує Олександр Хацкевич?

— Думаю, нічим. Не уявляю варіант, за якого тренер не допрацює у клубі принаймні до зими. І не бажаю цього. Хацкевичу — удачі. Але навіть якщо щось піде не так — під рукою в Ігоря Суркіса готова заміна — Олег Лужний, Максим Шацьких. Інших варіантів за нинішньої фінансової ситуації в Ігоря Суркіса немає.

17 серпня "Динамо" стартує в Лізі Європи. Допускаєте невдачу у протистоянні з португальським "Марітіму"?

— Навряд. Після таких провалів, як із "Янг Бойз", команда має мобілізуватися. Так, як торік "Шахтар".

Чи здатне "Динамо" повернути собі чемпіонський титул?

— А от у це не вірю. Можна скільки завгодно говорити: той, хто програв суперкубок і "вилетів" від "Янг Бойз" — потім посяде перше місце в українській прем'єр-лізі. Але це тільки слова і те, у що хочеться вірити вболівальникам "Динамо". Реальність інша: "Шахтар" сильніший.

Віда може залишити команду

11 серпня київське "Динамо" обіграло кропивницьку "Зірку" в домашньому матчі п'ятого туру чемпіонату України — 3:0. Матч був примітний тим, що команда Хацкевича зіграла за схемою 1–4–4–2. А капітан команди Андрій Ярмоленко діяв на позиції нападника разом із Дьємерсі Мбокані. У центрі захисту вийшов угорець Тамаш Кадар. Він замінив хорвата Домагоя Віду. Той, імовірно, залишить клуб наприкінці року. Контракт Віди закінчується, на футболіста претендує турецький "Бешикташ". Клуб готовий заплатити "Динамо" 2 млн євро. Кияни просять 6 млн. Якщо згоди не дійдуть, узимку Віда може перейти до "Бешикташа" безкоштовно як вільний агент.

У такому разі Кадар, очевидно, регулярно гратиме в основному складі на місці центрального оборонця. А зліва Хацкевич поставить хорвата Йосипа Пиварича, якого днями купили в загребського "Динамо".

Футбол. Чемпіонат України 2017/18. Прем'єр-ліга

Результати матчів п'ятого туру

"Динамо", Київ — "Зірка", Кропивницький — 3:0; "Олександрія", Кіровоградщина — "Шахтар", Донецьк — 1:2; "Сталь", Кам'янське, Дніпропетровщина — "Ворскла", Полтава — 0:1; "Верес", Рівне — "Зоря", Луганськ — 0:1; "Маріуполь", Донеччина — "Карпати", Львів — 3:0; "Олімпік", Донецьк — "Чорноморець", Одеса — 3:0

Шостий тур

19 серпня, субота

19:30 "Чорноморець" — "Верес" ТБ: "Уніан"

19:30 "Шахтар" — "Олімпік" ТБ: "Футбол 2"

20 серпня, неділя

17:00 "Зірка" — "Зоря" ТБ: "Футбол 1"

17:00 "Карпати" — "Олександрія" ТБ: "Уніан"

19:30 "Динамо" — "Сталь" ТБ: "2+2"

19:30 "Ворскла" — "Маріуполь" ТБ: "Футбол 1"

Ліга Європи 2017/18

Четвертий, останній, кваліфікаційний раунд

Перші матчі

17 серпня, четвер

20:00, тут і далі час — київський. БАТЕ, Борисов, Білорусь — "Олександрія", Україна ТБ: "Футбол 1". Текстова трансляція: gazeta.ua

22:30 "Марітіму", Фуншал, Португалія — "Динамо", Київ, Україна ТБ: "2+2". Текстова трансляція: gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Занадто легко для киян пройшов перший матч"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути