пʼятниця, 27 серпня 2021 00:26

"Залишитися на посаді Петракову допоможе диво"

 

1 вересня збірна України з футболу зіграє з Казахстаном виїзний матч відбору до Кубка світу-2022. Поєдинок стане дебютним для 64-річного Олександра Петракова. Тиждень тому його призначили тренером команди. Замінив на посаді Андрія Шевченка. Термін дії контракту фахівця невизначений. Очікується, що його замінить Сергій Ребров, щойно розірве угоду з клубом "Аль Айн", який представляє Об'єднані Арабські Емірати.

— Керівник українського футболу Андрій Павелко заявляв, що хоче бачити у збірній Реброва, — каже 36-річний Дмитро Литвинов, заступник головного редактора інтернет-порталу ua.tribuna.com. — Домовитися не вийшло. Лише тоді згадали про Петракова.

Які його перспективи в націо­нальній команді?

— Початок відбору на Кубок світу вийшов невдалий — три очки у трьох матчах свідчать, що зайняти перше місце у групі навряд вийде. А зі стиковими матчами за прохід на Кубок світу в України складні стосунки (1997-го, 2001-го та 2013 року програвали Хорватії, Німеччині та Франції. — ГПУ).

Треба чекати Реброва у збірній по завершенню відбіркового циклу на Кубок світу.

Петраков будуватиме нову збірну чи продовжить почате Шевченком?

— Навряд ламатиме все під себе. Спершу треба заробити певний авторитет у команді, яка за п'ять років звикла до іншої манери гри. Кадровий потенціал збірної схилятиме будь-кого з тренерів грати в комбінаційний футбол. Найсильніші наші виконавці — у півзахисті й атаці.

Призначення Петракова означає відмову від амбіцій поїхати в Катар, де відбудеться фінальна частина, заради омолодження збірної?

— На останньому Євро за середнім віком гравців Україна входила до четвірки "наймолодших" команд. Значного омолодження не потребує. Тягнути молодь у дорослу команду заради самого процесу — сумнівна ідея.

Петраков 2019-го виграв молодіжний Кубок світу. Хто з гравців тієї команди може стати основним у національній збірній?

— Нападаючий Владислав Супряга, якщо заграє в "Дженоа", а не зникне в дублі "Динамо". Воротар Андрій Лунін за умови, що піде з "Реалу". Центральний захисник Денис Попов, якщо перестане травмуватися та почне більше думати про футбол. Правий оборонець Юхим Конопля, якщо "Шахтар" продасть Додо. Є лівий захисник Віктор Корнієнко й атакувальний півзахисник Сергій Булеца, але на позиції першого все й так непогано. У другого забагато ігрових недоліків.

У Петракова немає досвіду роботи з дорослими. Це не стане проблемою?

— Петраков фактично 20 років не працював головним тренером у дорослих командах. Доведеться звикати, що футболісти, які грають у топклубах української прем'єр-ліги, "Манчестер Сіті", "Бенфіці" й "Аталанті" — не заглядатимуть у рота. Манера спілкування має бути інша, а її так просто не позбудешся. Плюс статус тимчасового тренера натякає, що залишитися на посаді допоможе хіба диво. Буде важко.

Реально підготувати збірну до матчів за два тижні після призначення на посаду?

— Так. Якщо не руйнувати все, що було раніше. Футбол збірних не передбачає суперхитрощів під час кваліфікації. Казахстан маємо перемагати й без тренера. Далі (4 вересня приймаємо Францію. — ГПУ) буде цікавіше.

Футбол. Кубок світу-2022. Кваліфікаційний турнір. Група D

Перший тур

Франція — Україна — 1:1

Фінляндія — Боснія — 2:2

Другий тур

Україна — Фінляндія — 1:1

Казахстан — Франція — 0:2

Третій тур

Україна — Казахстан — 1:1

Боснія — Франція — 0:1

Четвертий тур

1 вересня, середа

Казахстан — Україна

Франція — Боснія

П'ятий тур

4 вересня, субота

Україна — Франція

Фінляндія — Казахстан

Шостий тур

7 вересня, вівторок

Франція — Фінляндія

Боснія — Казахстан

Сьомий тур

9 жовтня, субота

Фінляндія — Україна

Боснія — Казахстан

Восьмий тур

12 жовтня, вівторок

Україна — Боснія

Казахстан — Фінляндія

Дев'ятий тур

13 листопада, субота

Боснія — Фінляндія

Франція — Казахстан

Десятий тур

16 листопада, вівторок

Боснія — Україна

Фінляндія — Франція

Примітка: до фінальної частини виходить переможець групи. Друга команда потрапляє до стадії матчів на виліт, що відбудуться у два раунди в березні 2022 року.

Зараз ви читаєте новину «"Залишитися на посаді Петракову допоможе диво"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути