четвер, 29 липня 2021 00:31

Зафарбовані чемпіони

Дитинство моєї шкільної вчительки припало на 1930 роки, коли при владі був Сталін. Вона розповідала нам, як їх у школі періодично примушували видаляти з підручників фото "героїв революції", які потім виявлялися зовсім не "героями", а "ворогами народу". Дітям тоді роздавали спеціальні чорнила, аби вони зафарбували ті портрети так, щоб нічого крізь них не просвічувало. Вчителі за цим процесом ретельно стежили, аби самим не потрапити до "ворогів народу", коли в когось із дітей знайдуть у підручнику незафарбований портрет Бухаріна чи Тухачевського.

На щастя, нині немає спортивних підручників із портретами українських атлетів-чемпіонів, які прославляли нашу країну на світових змаганнях і здобували почесні титули й медалі. Інакше ці підручники теж, як у сталінські часи, довелося би або вилучати, або зафарбовувати в них портрети "героїв спорту". Бо як у нас виходить? Щойно почнуть писати про чемпіона або чемпіонку, показувати їхній непростий шлях до успіху і ставити їх у приклад, як цей чемпіон або чемпіонка виявляються впійманими на вживанні заборонених препаратів. А значить, їхні титули не справжні, а вкрадені в інших. У тих, кого не впіймали!

Як не згадати в ці олімпійські дні про атлетів, які ще вчора були нашою гордістю, а тепер виявилися шахраями, що досягли успіху в недозволений спосіб? Важкоатлет Дмитро Чумак, легкоатлетка Наталія Прищепа, гімнаст Олег Верняєв ще донедавна були нашими олімпійськими надіями, а тепер відбувають покарання за допінг. І це я ще не всіх згадав.

Як і колишні "вороги народу", нинішні любителі допінгу все заперечують, в один голос заявляючи, що нічого такого не вживали, а коли щось і потрапило до їхнього організму, то це сталося випадково без усякого злого умислу. А що вони мали би казати? Що без допінгу в сучасному спорті не перемогти? Що допінг вживають усі, лише не всіх на цьому ловлять? Не можна так казати, бо тоді рухне вся будова сучасного спорту високих досягнень. Тому тих чемпіонів просто припиняють згадувати. Підручників-бо немає, і зафарбовувати їхні портрети вже не потрібно.

Зараз ви читаєте новину «Зафарбовані чемпіони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути