середа, 01 лютого 2012 06:00

Волосожар здобула "золото" чемпіонату Європи

Автор: фото: REUTERS/Dylan Martinez
  Тетяна Волосожар та Максим Траньков виконують довільну програму на чемпіонаті Європи. Волосожар стала виступати за Росію торік. Раніше каталася за Україну зі Станіславом Морозовим
Тетяна Волосожар та Максим Траньков виконують довільну програму на чемпіонаті Європи. Волосожар стала виступати за Росію торік. Раніше каталася за Україну зі Станіславом Морозовим

У британському Шеффілді закінчився чемпіонат Європи з фігурного катання. Українці очікувано не здобули медалей. Цього року максимум, на що могла розраховувати наша команда, — що до десятки найсильніших потрапить одиночниця 18-річна Наталія Попова.

Зробити це було не так і легко, адже учениці Віктора Петренка довелося долати три кола змагань. Із кваліфікацією Наталія впоралася вдало, проте початок короткої програми їй не вдався — опинилася 19-ю.

Від десятої позиції, яка давала б змогу наступного року стартувати одразу двом українкам, Наталію Попову відділяли дев'ять балів. Вона не здалася. Виступаючи в першій, найслабшій розминці, вона показала результат, який довго нікому не вдавалося перевершити. У довільній програмі стала восьмою, і якби не низька оцінка за компоненти, могла б бути значно вище. Адже технічну сторону її катання оцінили третім результатом. Кращими були лише італійка Кароліна Костнер і росіянка Поліна Коробейнікова.

До десятки Наталія Попова трохи не дотягнулася, проте показала найкращий результат за останні шість років — 12-й. Ця сходинка дозволить українці на континентальній першості 2013-го стартувати одразу з короткої програми. Чемпіонкою Європи вже вчетверте стала  Кароліна Костнер.

У чоловіків уся увага була прикута до Євгена Плющенка.

Міжнародний союз ковзанярів дозволив росіянину повернутися в любительський спорт. Виступати в Шеффілді йому довелося з травмами. Попри біль у коліні та спині, Євген Плющенко досить чисто відкатав усі програми, включаючи кваліфікаційні змагання. А тулуп у чотири оберти в довільній програмі лише додав йому балів для перемоги. Срібну нагороду виграв ще один росіянин — Артур Гачинський. А "бронза" дісталася минулорічному чемпіонові Флорану Амодіо з Франції.

Від України виступав 20-річний Дмитро Ігнатенко. Розраховувати на високий результат було марно. Ще до початку змагань було очевидно, що Дмитра підведе низька оцінка за компоненти. Так і сталося. Але завдання мінімум дебютант чемпіонатів Європи майже виконав — потрапив до довільної програми, припустився лише однієї грубої помилки і посів загальну 21-у сходинку.

Танцювальні дуети показали найгірший результат чи не за всю історію українського фігурного катання.

Шивон Хікін-Кеннеді та Дмитро Дунь — 15-ті, Фроленко й Кассало — 20-ті. Перемогли французи Наталі Пешала та Фаб'ян Бурза.

Серед спортивних пар українців не було. Проте мали виступити дві колишні українки. Альона Савченко 12 січня на тренуванні впала після виконання викиду і серйозно травмувалася. Зі своїм партнером німцем Робіном Шолкови та тренером Інґо Штоєром вони все ж приїхали в Шеффілд, проте в день змагань знялися. Виграла російська пара — Тетяна Волосожар, 25 років, та Максим Траньков. Волосожар — уродженка Дніпропетровська — здобула першу нагороду на чемпіонатах Європи. І одразу "золото".

Зараз ви читаєте новину «Волосожар здобула "золото" чемпіонату Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути