четвер, 25 січня 2007 18:44

Віталій Кличко повертається у бокс

Автор: фото: УНІАН
  Віталій Кличко закидає м’яч на відкритті дитячого спортивного майданчика у харківській школі №12, 29 серпня 2006 року
Віталій Кличко закидає м’яч на відкритті дитячого спортивного майданчика у харківській школі №12, 29 серпня 2006 року

Учора колишній чемпіон світу у суперважкій вазі за версією WBC Віталій Кличко, 35 років, підтвердив свій намір повернутися на ринг. Про це він повідомив журналістам на сходинках перед входом до Київради. Кличко зробив офіційну заяву, а потім відповів на три запитання.

— Увесь минулий рік я інтенсивно працював, щоб повернутися на ринг. Сьогодні пройшов усі медичні тести, тести на витривалість і готовий повернутися на ринг. Два місяці тому стан мого здоров"я ще не дозволяв цього зробити. Майже всі хочуть мого повернення. Проти тільки мама та дружина.

Кличко заперечив думку про те, що повертається через гроші.

— Основна мотивація — мрія разом із братом заволодіти титулами чемпіонів світу в чотирьох версіях. Такого ще ніколи не було в історії боксу. Я розцінюю свої шанси знову стати чемпіоном світу WBC як доволі непогані.

Віталій сподівається, що керівництво WBC дасть йому змогу провести бій з чинним чемпіоном росіянином Олегом Маскаєвим.

Свого часу Кличко-старший за бій з Ленноксом Льюїсом отримав $2 млн, а з Коррі Сандерсом — $7,5 млн. Скільки йому заплатять за поєдинок з Маскаєвим?

— Бій відбудеться у Москві. Це значить, що його кошторис буде меншим, ніж якби поєдинок відбувався на території США. Бо там задіяні потужніші рекламодавці і телекомпанія НВО, — каже президент Асоціації професійного боксу Михайло Зав"ялов, 68 років. — Рахунок ітиме на мільйони, скажімо, від п"яти до двадцяти. При цьому чинний чемпіон Маскаєв зовсім не обов"язково отримає більше, ніж Кличко. Це вже як домовляться.

— Людина працює кочегаром, і в неї це добре виходить. Людину заносить, і вона йде в офіцери. Там зазнає повного провалу. Що їй залишається робити? Повертатися до своєї справжньої професії — кочегарити, — каже 75-річний Річард Карпов, перший український боксер, який виступав на Олімпійських іграх.

Прошу його прокоментувати повернення Віталія Кличка на ринг.

Кличко не виступав на професійному рингу з 11 грудня 2004 року

— Мені соромно, що Кличко пішов у політику, — зізнається Карпов. — Якось я дивився передачу "Свобода слова" за участю Віталія. Усі нормальні люди радили йому кидати політику, де він був розмінною монетою. Не твоя це справа, говорили. Нарешті до нього дійшло. Тому й повертається.

Карпову не подобається манера ведення бою Віталія Кличка.

— Вона не входить до сфери мого розуміння краси боксу, — каже експерт. — Ближнього бою Кличко вести не може, витривалості йому також не вистачає. Бере виключно силою. Я на нинішній бокс дивлюся зі смутком. Він переживає період спаду. Немає лідерів, якими свого часу були Тайсон, Холіфілд або Льюїс. Жодної техніки, малюнка поєдинку. Тільки тичок і захват, тичок і захват.

Віталій Кличко не виступав на професійному рингу з 11 грудня 2004 року. Тоді він уперше захистив свій титул чемпіона світу за найпрестижнішою версією — WBC. Наступна мала відбутися 12 листопада 2005-го — з Хасімом Рахманом. За три дні до матчу, не зумівши повноцінно відновитися після травми хрестоподібних зв"язок коліна, Віталій оголосив про завершення професійної спортивної кар"єри й подався у політику. Програв вибори до парламенту, балотуючись від блоку "Пора-ПРП", і суперечку за крісло міського голови Києва.

Проте у боксі позиції Кличка залишалися міцними. Рада WBC після відмови Віталія від бою з Рахманом присудила йому титул почесного чемпіона світу і дозволила відразу боксувати з чинним чемпіоном, якщо українець надумає повернутися. Зараз цим титулом володіє росіянин Олег Маскаєв. Подейкують, що поєдинок Кличко — Маскаєв відбудеться 21 квітня в московському спорткомплексі "Олімпійський". Щоправда, за нашою інформацією, менеджеру Маскаєва Деннісу Раппопорту нічого про нього не відомо.

— Не думаю, що Віталію треба відразу кидатися у бій проти Маскаєва, — заявляє "ГПУ" головний тренер любительської збірної України з боксу Дмитро Сосновський, 48 років. — Треба провести кілька поєдинків із посередніми боксерами, перш ніж іти на Маскаєва. Він більш класний боксер, ніж Валуєв. На відміну від Кличка, Маскаєв на ходу знає, як правильно підготуватися до бою, тактично грамотний. А Кличко сильніший за фізичним потенціалом, характером.

За професійну кар"єру Віталій Кличко провів 37 поєдинків і здобув 35 перемог (34 — нокаутом). Програвав Крісові Бьорду та Ленноксові Льюїсу. Маскаєв мав 39 боїв, 34 перемоги, 26 нокаутів.

До Кличка у бокс поверталися інші визначні чемпіони. Однак тільки Джорджеві Формену вдалося знову стати чемпіоном світу. Майк Тайсон поступився званням Евандерові Холіфілду, а той — Ленноксові Льюїсу.

— Таким, як раніше, Кличко вже не буде, — каже Сосновський. — Півтора року без боксу у віці Віталія надолужити важко.

Пітер вважає Кличка несправжнім чемпіоном

Претендент на титул чемпіона WBC нігерієць Семюел Пітер, 26 років, обурений фактом проведення прямого бою Маскаєв–Кличко. Він вважає, що українцеві спочатку слід зустрітися з ним, і лише у разі перемоги — з Маскаєвим.
— Щоб отримати можливість позмагатися за титул, я двічі бився з Тоуні. Чому Кличко не заявив про своє повернення раніше? Усі ці роки я прагнув до бою за чемпіонство. Нині я — головний претендент на пояс, — заявив Пітер. — Кличко не справжній чемпіон. Він отримав свій титул після того, як пішов Льюїс. А зараз він хоче битися з Маскаєвим. Але він не може обійти мене. Спочатку я зустрінуся з Маскаєвим, а потім за один вечір поб"ю обох братів Кличків.

Зараз ви читаєте новину «Віталій Кличко повертається у бокс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути