четвер, 21 травня 2009 19:08

"Вердер" зіграв так, як потрібно "гірникам"

Якщо відкинути зовнішню атмосферу фіналу європейського кубкового турніру й розглядати тільки гру, то перемога "Шахтаря" над "Вердером" здобута приблизно у такому ж стилі, як і перемоги над командами з чемпіонату України. При цьому гравці оборони німецького клубу дозволяли "гірникам" в атаці набагато більше, ніж оборонці будь-якої української команди. Захищатися проти підопічних Мірчі Луческу "в лінію" без підстраховки означало для "Вердера" заздалегідь забезпечити низку небезпечних моментів біля власних воріт.

Лише надмірне хвилювання, викликане статусом фіналу Кубка УЄФА, не дозволило "Шахтарю" у першій половині гри забити більше, ніж один м"яч. Суперник або не хотів, або, скоріше за все, не міг нічого протиставити атакуючим діям донецького клубу. "Вердер" виявився не готовим грати у фіналі в обороні. Команда Томаса Шаафа звикла здобувати перемоги завдяки більшій кількості забитих м"ячів, а не шляхом утримання власних воріт у недоторканості. Не маючи у складі одразу кількох найкращих футболістів, протистояти так донеччанам було авантюрою.

Лише надмірне хвилювання не дозволило "Шахтарю" забити кілька м"ячів уже у першому таймі

Чи могла німецька команда зіграти інакше? Захищатися щільніше, йти вперед не так швидко, аби не втрачати м"яч вже на своїй половині? Тобто грати проти "Шахтаря" так, як, наприклад, "Кривбас"? Теоретично — так. Але тоді ми отримали б нудну картину, характерну для матчів нашого внутрішнього чемпіонату. "Вердер" зіграв не так і цим подарував і собі, і суперникам, і глядачам видовищну і драматичну гру, гідну фіналу. Краще поступитися у відкритій боротьбі, ніж не грати самим і не давати супернику. Цього разу футбольна філософія німецького футболу спрацювала на користь "Шахтаря", якому були створені всі умови, аби показати свою найкращу гру.

Чи варто робити з перемоги "Шахтаря" якісь висновки щодо рівня розвитку нашого футболу порівняно з європейським? Чи треба нагадувати, що Кубок УЄФА у його нинішньому вигляді був привабливішим для команд із пострадянських країн, ніж із провідних європейських чемпіонатів? Гадаю, що не треба. Здобутий донецьким "Шахтарем" найвищий успіх для українського клубного футболу за часів незалежності має просто залишитися в історії й стати прикладом для наслідування.

Зараз ви читаєте новину «"Вердер" зіграв так, як потрібно "гірникам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути