пʼятниця, 27 липня 2007 07:00

В Олени Бондаренко з"явився тренер

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Олена Бондаренко (ліворуч) хоче навчитися подавати так, як її рідна сестра Катерина (праворуч)
Олена Бондаренко (ліворуч) хоче навчитися подавати так, як її рідна сестра Катерина (праворуч)

Олена Бондаренко, 22 роки, переписала історію українського тенісу. Вона піднялася на 21-шу сходинку світового рейтингу. Попереднє досягнення належало Наталії Медведєвій і датувалося 1993 роком. Тоді сестра Андрія Медведєва займала 23-тю позицію.

Наша розмова зі старшою із сестер Бондаренко відбулася відразу після закінчення прес-конференції, присвяченої виходу збірної України в другу світову групу Кубка Федерацій. Олена разом із сестрою Катериною та іншими представниками української делегації прилетіла з Австралії о сьомій ранку. Після двох діб перельоту та зміни часового поясу спортсменка була як зазвичай усміхнена, але дуже втомлена. Розмова почалася з її зізнання:

— Спати хочеться страшенно.

Здавалося б, до перельотів вам не звикати.

— Так, за вісім років кар"єри організм звик до зміни часових поясів. Але бувають хвилини, коли відпочинок просто необхідний.

Додому надовго?

— На тиждень. Поїдемо вдвох з Катею до Ялти на чотири дні, а потім відновимо тренування — треба готуватися до затяжної американської серії. Плануємо провести кілька турнірів у Штатах, щоб підготуватися до US Open.

На турніри їздите разом із Катею?

— Так, хіба що хтось із нас травмується. Нам важко одна без одної. Мені не потрібні подруги. Адже краще, ніж Катя, мене не розуміє ніхто.

Тепер у вас з"явився ще й особистий тренер?

— Він у нас був в особі мами. Але вони з сестрою Валерією тренують дітей у Києві, з нами їздити не мають змоги. Порада ж фахівця іноді дуже потрібна. Тому завдяки спонсорам почали готуватися під керівництвом Нумруда Мухатасова. Він 14 років пропрацював у тенісних академіях США з дітьми. Яким буде ефект — побачимо на найближчих турнірах.

Олено, в 1/16 фіналу Вімблдона ви перемагали швейцарку Паті Шнідер 4:1 у вирішальному сеті, однак поступилися. В чому причина?

— Думаю, не вистачило впевненості у своїх силах. Напевно, я злякалася того, що вже зробила. А ще поєдинок тривав уже три години, тож сил не залишалося. Швейцарка виявилася стійкішою.

А чого вам не вистачає, коли незмінно програєте сербці Янкович?

— Сім поєдинків — сім поразок. Що тут ще додати? У мене вже таке враження, що протистояти Єлені мені складно з психологічної точки зору. Треба швидше ламати цей стереотип. А то він може перетворитися на комплекс.

Найближчим часом ми з Катею можемо щось прорекламувати

Крім нестійкої психіки, чого ще хотіли б позбутися?

— Хотілося б подавати так, як сестра. У Каті прекрасна подача, мене ж вона часто підводить. Ось, зокрема, в поєдинку зі Шнідер при рахунку 4:1 я втратила свою подачу. Після цього пропала впевненість у собі.

На кого з інших тенісисток бажаєте бути схожою?

— Зовнішньо — точно ні на кого. А щодо гри, то я спроможна бути схожою на себе.

У лютому ви потрапили в автомобільну аварію. Довго відходили від неї?

— Мій хлопець, з яким я зараз не зустрічаюся, був у тяжкому стані в лікарні. Дуже хвилювалася за нього. Та й сама певний час перебувала у стресовому стані. То були дуже неприємні хвилини.

Практично відразу ви відбули до США. За кордоном було легше?

— На носі були турніри у Маямі й Індіан-Велсі. До них слід було підійти в хорошій формі, а я якийсь час після аварії взагалі не тренувалася. Врешті, тому й виступила невдало. А відійти емоційно мені допомогла Катя. Якби сестри не було поряд, навіть не знаю, що робила б...

Ваша популярність зростає. Пропозицій знятися в рекламі не отримували?

— Над цим працюють наші агенти. Наскільки мені відомо, кілька варіантів уже є. Не виключено, найближчим часом ми з Катею можемо щось прорекламувати. А щодо модельного бізнесу — доки ніхто нічого не пропонував.

Ви кинули б теніс заради кар"єри моделі?

— Ні. Мені хочеться досягти чогось у спорті. Тому зараз я не дуже звертаю увагу на те, скільки можу заробити поза кортом.

А на корті ви вже заробляєте, враховуючи недешеві витрати на перельоти?

— Так. Коли пробилася в число перших 50 тенісисток планети, вийшла в плюс.

На цей рік ви ставили за мету потрапити до двадцятки найкращих?

— Зробити це буде непросто хоча б тому, що доведеться відстоювати очки, взяті за торішню перемогу на турнірі в Люксембургу. Втім, якщо знову вийду на таке моральне й фізичне піднесення, яке відчувала тоді, то можу повторити успіх. Крім того, ми з Катею хочемо нарешті здолати третє коло на турнірі "Великого Шолома" у США.

Досі ніхто з українок цю стадію не підкорював, хоча до 1/16 фіналу виходила Наталія Медведєва. Сестри Бондаренко запевняють, що обов"язково зламають цю неприємну традицію.

1984, 13 серпня — Олена Бондаренко народилася в Кривому Розі на Дніпропетровщині
1999 — стартувала у першому міжнародному турнірі з поразки від полячки Зарської
2000 — у дуеті з сестрою Валерією виграє перший в кар"єрі турнір серії ITF у Польщі
2002 — уперше в одиночному розряді перемагає на турнірі серії ITF в Італії
2006 — перші перемоги в турнірах серії WTA: у парному розряді в Стамбулі разом з білорускою Якимовою, в одиночному — в Люксембурзі
2007, 23 липня — виходить на 21-ше місце у світовому рейтингу, що є рекордом України

Зараз ви читаєте новину «В Олени Бондаренко з"явився тренер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути