понеділок, 17 серпня 2009 18:39

Усейн Болт пробіг стометрівку за 9,58 секунди

Автор: фото: REUTERS/Phil Noble
  Усейн Болт найшвидше подолав відрізок 60–80 метрів — за 1,21 секунди
Усейн Болт найшвидше подолав відрізок 60–80 метрів — за 1,21 секунди

Ямайський спринтер 22-річний Усейн Болт встановив світовий рекорд з бігу на 100 м. Подолав дистанцію за 9,58 с. Побив попереднє своє ж досягнення на 0,11 с.

Свідками рекорду були 75 тис. глядачів, які зібралися на Олімпійському стадіоні німецького Берліна. Там до кінця тижня проходитиме чемпіонат світу з легкої атлетики.

Торік Болт став триразовим олімпійським чемпіоном. Каже: нічого особливого для цього не робив — "спав, їв курку і їхав на стадіон".

— У Берліні в мене вийшов прекрасний старт, — розповідає спортсмен. — От і все пояснення рекорду. Але до четверга (тоді відбудеться фінал на дистанції 200 м, де Болт також рекордсмен — 19,3 с. — "ГПУ") жодних вечірок.

Спортсменам знадобилося 70 років, щоб пробігти 100 м не за 11, а за 10 с. Два роки тому на чемпіонаті світу в японському місті Осака співвітчизник Болта — Асафа Павелл пробіг стометрівку за 9,74 с. А Болт на Олімпіаді-2008 — за 9,69. Торік за 9,68 с пробіг американець Тайсон Гай, але його досягнення не зафіксували через понаднормову швидкість вітру.

Межа людських можливостей — 9,5 секунди

Координатор дослідницької групи інституту спортивної біомедицини в Парижі Жан-Франсуа Туссан вважає, що атлети можуть бігати ще швидше. Межа людських можливостей —  9,5 с.

— Просто ніхто на 100 відсотків не готовий до старту, — вважає Туссан. — Не сумніваюся, що спортсмени завжди приймають заборонені препарати.

Сам Болт вважає, що рекорд зупиниться на позначці 9,4 с.

Зараз ви читаєте новину «Усейн Болт пробіг стометрівку за 9,58 секунди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути