Ексклюзиви
четвер, 02 серпня 2012 00:00

Українці бачать Олімпіаду російськими очима

Пропагандисти кажуть, що у сучасному світі широкий загал сприймає не те, що відбулося насправді, а те, як це показали. У цьому контексті те, якими бачать в Україні змагання Олімпіади в Лондоні, виглядає для непідготовленого глядача, щонайменше, дивно.

Зустрічають, як відомо, по одягу. Українські олімпійці вдягнені в костюми, що разюче відрізняються від вбрання решти команд, і подібні лише до костюмів російської команди. Причому подібні, як погана копія, а не "оригінальна розробка", як перед Іграми презентували це вбрання. Здалеку наших і росіян практично не розрізнити. Навряд чи це випадковість. Комусь було дуже важливо, щоб українців сприймали разом із росіянами.

Телевізійна картинка, яку українцям пропонує Перший національний телеканал, також суцільно зросійщена. Причому спосіб співіснування української та російської мов є традиційним для нинішнього українського ТБ: власне, коментатори говорять українською, а фахівці, які знають більше і краще, винятково російською. Що має ще раз підкреслити, якою саме мовою говорять у нас розумні люди.

Найнеприємніше, що найбільші всесвітні спортивні змагання на каналі-монополісті  перетворили на спрощений варіант відомого політичного ток-шоу. Просто подивитися змагання без "дискусій у студії" на українському телебаченні неможливо. Якщо під час Євро-2012 футбол показували окремо, а усілякі ток-шоу окремо, то тепер в ефірі суцільний Шустер зі вкрапленнями, власне, Олімпійських ігор. Про мову, що панує на цьому нескінченному ток-шоу, говорити зайве, вона не українська.

І це все відбувається ще до набуття чинності сумнозвісного мовного закону. Про те, що Олімпійські ігри в Україні показує Національний телеканал, здогадатися можна хіба що за якістю коментарів, які, попри те, що звучать російською, не стали глибші й змістовніші.

Так у нас вже було. До 1991 року і Олімпійські ігри ми дивилися не на українському телеканалі, і вдягнуті наші спортсмені були так само, як і росіяни. Навряд чи нинішня "телекартинка" є простим збігом чи прикрим непорозумінням. Комусь саме це й потрібно.

Зараз ви читаєте новину «Українці бачать Олімпіаду російськими очима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути