середа, 27 квітня 2011 02:15

Україна закінчила чемпіонат з хокею третьою

Національна збірна України з хокею посіла третє місце на домашньому чемпіонаті світу в першому дивізіоні. Підопічні канадського фахівця Дейва Льюїса програли Великій Британії — 3:5, перемогли Литву — 5:1, Польщу — 4:1 та Естонію — 5:2.

У вирішальному матчі турніру українці поступилися після додаткового часу Казахстану — 2:3. Команда росіянина Андрія Хомутова виграла всі свої поєдинки і здобула єдину путівку в елітний дивізіон світового хокею. Другими стали британці, а естонці понизилися у класі.

Квитки на матчі чемпіонату коштують 40, 50 і 60 грн. На фінальний поєдинок України та Казахстану пропуски у реконструйований Палац спорту продають по 60, 70 та 80 грн.

— Билеты нужны? — запитує чоловік років 40 дорогою до палацу. — Продам за 60. Такий самий квиток у касі купите за 80 гривень.

За півгодини до матчу біля службового входу будівлі стоїть президент Федерації хокею України Анатолій Брезвін. Він зосереджений. Щоб виграти чемпіонат світу, збірній України потрібно перемогти Казахстан із різницею у чотири шайби.

Українцям ускладнили завдання британці, які виграли свій матч із Польщею і зберегли шанси на перше місце.

— Ми вболіватимемо за Україну. Якщо ваша збірна переможе з різницею в одну–три шайби, ми станемо чемпіонами. Крім того, у складі українців грає мій близький друг Алекс Матерухін. Колись давно ми виступали за одну команду. Він хороший хлопець. Це один із найкращих гравців цього турніру, — каже "ГПУ" натуралізований канадієць 35-річний Корі Нейлсон, захисник збірної Великої Британії та команди "Ноттінгем Пантерс".

Британці всією командою вийшли на вулицю поспілкуватися з уболівальниками, дарують їм свої ігрові светри. Ті радісно кричать.

На першому поверсі Палацу спорту безкоштовно роздають паперові прапорці збірних, шоломи та хлопавки. На другому продають сувеніри. Шайба коштує 50 грн, шарф — 80, футболка — 120, хокейка — 300.

Глядачі сходяться до залу увесь перший період. Загалом матч подивилися майже сім тисяч уболівальників. У віп-ложі сидить президент київського "Динамо" Ігор Суркіс. За одними воротами розташувалися фани команди Казахстану, за іншими — ліцеїсти-"богунівці" у формі. І ті, й інші мають барабани. Одну з центральних трибун займають уболівальники збірної Великої Британії. Підтримують українців.

Уперше на турнірі українці грають у жовтій формі. Попередні матчі провели у синьому екіпіруванні.

Перший період минає без голів. У другій 20-хвилинці суперники обмінюються шайбами, забитими у більшості. У третьому періоді Олег Тимченко виводить Україну вперед, але за 8 хв. до кінця матчу Андрій Гаврилін зрівнює рахунок і переводить гру в додатковий час.

Це означає, що Казахстан виходить у топ-дивізіон. Хокеїсти обіймаються. Глядачі починають розходитися, проте більшість залишаються на додатковий час.

Казахи виграють матч завдяки шайбі Федора Поліщука. Глядачі скандують "Україна" та "молодці".

— Між "бронзою" та "сріблом" особливої різниці не бачу, — говорить "ГПУ" після нагородження захисник збірної України 30-річний Олександр Побєдоносцев. Тримає нагороду за третє місце. — У мене вже повний ящик срібних медалей у столі. У першому дивізіоні є сенс тільки у золотих нагородах. На жаль, ми не змогли досягти потрібного результату. Чи є сенс продовжувати співпрацю з Льюїсом? Без сумніву. Він дав нам упевненість і сучасний стиль гри.

Наставник не знає, чи продовжить роботу з командою.

— Поки що зі мною ніхто нічого не обговорював, — заявляє після матчу.

Андрієві Хомутову, триразовому олімпійському чемпіону, під час турніру виповнилося 50.

— Як будемо святкувати вихід в еліту? — уточнює наставник збірної Казахстану. — Не знаю, але будемо. Гра з Україною була найважчою на турнірі. Тепер наше головне завдання — залишитися у топ-дивізіоні.

Зараз ви читаєте новину «Україна закінчила чемпіонат з хокею третьою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути