понеділок, 03 серпня 2009 18:34

Україна виграла чемпіонат Європи з футболу

Автор: фото: PHL
  Кубок Європи для юнаків у руках капітана українців Кирила Петрова
Кубок Європи для юнаків у руках капітана українців Кирила Петрова

Юнацька збірна України, вік гравців до 19 років, стала чемпіоном Європи з футболу. У фінальному матчі підопічні 41-річного Юрія Калитвинцева обіграли збірну Англії — 2:0.

Такого успіху в командних видах спорту наші співвітчизники досягають удруге: 1995-го українські баскетболістки виграли першість Європи. У футболі на чемпіонатах Європи ми двічі задовольнялися "сріблом". 19-річні спортсмени Анатолія Крощенка 2000-го стали другими на полях Німеччини, а через шість років молодіжна збірна (21 рік) Олексія Михайличенка успішно виступила на полях Португалії.

Команда Калитвинцева перемогла вдома. Фінальний поєдинок минулої неділі приймав Донецьк. У 30-градусну спеку матч розпочався о 16.30 за київським часом — така була вимога телеканала "Євроспорт", офіційного телемовника турніру.

Наші футболісти поселилися в 4-зірковому готелі "Атлас", розташованому в центрі міста поблизу річки Кальміус. Об 11.00 футболісти Калитвинцева виходять на прогулянку до річки. Мають спокійний вигляд, жартують. До Дениса Гармаша, який забив два голи у півфіналі, підходить чоловік із сином, тисне руку, бере автограф і просить виграти.

— Постараємося, — усміхається футболіст. І йде на розминку. Партнерами командує капітан — Кирило Петров.

На матч наша команда вирушає у супроводі міліції за 2 год. до початку. У Донецьку багато біґбордів, що анонсують турнір. Їздять "жигулі" з гучномовцем, запрошуючи вболівальників на гру. Перед стадіоном торгують атрибутикою турніру. Шарф продають за 100 грн.

По обіді біля кас стадіону висять таблички: "Квитків на фінал немає". Вони є тільки у спекулянтів, які пропонують місце у центральному секторі за 80 грн. Номінальна ціна — 30.

Найгучніше трибуни вітають Ріната Ахметова

Президент європейської футбольної федерації Мішель Платіні на фінал не приїхав. Замість нього був Григорій Суркіс, голова комітету УЄФА з юнацького футболу. Перед матчем трибуни найгучніше вітають власника "Шахтаря" Ріната Ахметова.

Коли грає гімн Англії, деякі глядачі не встають із місць. Потім вмикають "Ще не вмерла України...". Підіймаються всі, підспівують. Солдати строкової служби кладуть праву руку на серце.

У 12 секторі розташовуються фанати збірної Англії — це українські волонтери, закріплені за британською командою. Під час матчу інколи вони кричать гучніше за українців.

Калитвинцев у фіналі задіяв двох футболістів, які не могли грати у попередньому матчі через дискваліфікацію. Віталій Каверін замінив активного, але не надто ефективного Сергія Шевчука на вістрі атаки, а Сергій Рибалка склав із Кирилом Петровим та Євгеном Шаховим тріо центральних півзахисників. Відчувши слабкість лівого флангу оборони англійців, Калитвинцев поставив Гармаша праворуч, а Дмитра Єрьоменка посадив у запас.

За перемогу кожний футболіст отримає по 50 тисяч доларів

Утретє на турнірі Україна змогла провести швидкий гол — Гармаш у дотик переправляє м"яч під поперечину після кутового. Успіх визначає подальший хід матчу. Українці відходять до своїх воріт, сподіваючись на довгі передачі від захисників та подальші контратаки. Проте найефективніше ця тактика спрацьовує, коли вдається перехопити м"яч ще у центрі поля й миттєвою вертикальною передачею вивести до воріт Каверіна. У середині першого тайму Англія приборкує м"яч, і на якийсь час стає тривожно. По-перше, наші захищаються не надто високо. По-друге, у захисників трапляються помилки з прийомом м"яча, по-третє, команда Істіка часто отримує право на кутові, а наш голкіпер Ігор Левченко явно не розраховує свої виходи з воріт. В одному з епізодів Дельфонсо випередив Левченка і спрямував м"яч у сітку, але судді скасували гол через офсайд.

Ближче до кінця тайму наші почали нав"язувати неестетичну, проте жорстку та потрібну українцям боротьбу подалі від воріт Левченка і не давали британцям розгортати свої атаки флангами.

У другому таймі індивідуально сильно діє Гармаш. Його прохід зупиняють із порушенням правил, а Коркішко блискуче виконує штрафний — 2:0. Другий гол стає ключовим — англійці намагаються атакувати тільки за інерцією, повністю губиться на полі форвард "Манчестер Юнайтед" Дані Велбек, а українці додають у швидкості й відповідно — ширше розгортають свої випади, подовгу контролюючи м"яч. Підтримати темп Англія не може і, судячи з характеру гри, визнає себе переможеною хвилин за 15 до фінального свистка.

Після матчу Григорій Суркіс повідомляє, що українські футболісти отримають за перемогу по $50 тис. Чемпіони ще півгодини не виходять із роздягальні. Англійці не надто засмучені, розгублений вигляд лише в активного під час матчу Дельфонсо. Він сидить окремо від партнерів.

Українська збірна залишає стадіон під оплески. Останнім в автобус сідає Юрій Калитвинцев.

Україна — Англія — 2:0 (1:0)
Україна: Левченко, Чайковський, Парцванія, Кривцов, Кушніров, Петров-к (Єрьоменко, 90+6), Рибалка, Шахов, Гармаш, Коркішко, Каверін (Шевчук, 80). Тренер: Юрій Калитвинцев.
Голи: Гармаш (5), Коркішко (50)

"Хлопці, ви — кращі!"

Юнацьку збірну України з перемогою привітала прем"єр-міністр Юлія Тимошенко.

— Разом з усією футбольною Україною я скандую: "Мо-ло-дці! Мо-ло-дці!". Те, що ви зробили — це неймовірно. Ви впевнено, легко і красиво перемогли у фіналі Чемпіонату Європи у категорії до 19 років. Перемогли не аби кого, а родоначальників футболу — збірну Англії, — каже прем"єр.

Юлія Тимошенко наголошує: усі присутні на стадіоні в Донецьку, усі вболівальники, які, мов приклеєні, сиділи біля телевізорів, усі тримали кулаки за успіх наших гравців. І шаленіли від щастя з кожним забитим голом.

— Ви зробили це: вперше в історії українського футболу стали чемпіонами Європи, — наголосила глава уряду. — Підопічні Юрія Калитвинцева — це команда молодих, сміливих, активних і хоробрих, сильних і вправних гравців. Ви продемонстрували, що сильні, що Україна — сильна. Показали прекрасний приклад своїм старшим товаришам, дорослій збірній України, яка готується до бою з англійцями у відбірковому турі Кубку світу в жовтні.

Прем"єр-міністр побажала запам"ятати це відчуття перемоги, донести радість від неї усім своїм близьким і доповнювати свою персональну колекцію спортивних трофеїв.

Зараз ви читаєте новину «Україна виграла чемпіонат Європи з футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути