пʼятниця, 13 вересня 2013 07:30

Україна та Англія зіграли без голевих моментів

Футбольна збірна, напевне, пробиватиметься до фінальної частини Кубка світу-2014 через стикові матчі. 10 вересня підопічні Михайла Фоменка зіграли  внічию з командою Англії — 0:0. Розподіл очок у київському матчі залишив гостей фаворитом у боротьбі за пряму путівку до мундіалю. Наша команда вперше не перемогла в офіційному матчі під керівництвом Фоменка, але зіграла пристойно, з перевагою над суперником у другому таймі.

Колишній форвард донецького "Шахтаря" Віктор Грачов, 56 років, аналізує поєдинок Україна — Англія.

Після гри є відчуття, що могли досягти кращого результату?

— Ні. Всі знали, що Англія буде не проти нічиєї, а потенціал України не настільки великий, щоб бути переконаним у перемозі над суперником такого класу. Розчарування могло бути, якби ми створили багато голевих моментів. Але стовідсоткових узагалі не було. Ні в тих, ні в інших. Жодна з команд не заслужила перемогу.

Гусєв був у стартовому складі на позиції центрального атакувального півзахисника. Що "динамівець" міг там дати?

— Швидкість. Олег — не реактивний, але достатньо моторний. А ще — досвідчений, уміє вриватися у зони, які для нього "розчистив" би Зозуля. Можливо, неочікуваний, але нормальний хід від Михайла Фоменка. На сто відсотків він себе не виправдав, але в рамки командної тактики вписувався, бо Гусєв устигав працювати і на оборону.

Роман Безус вийшов своєчасно?

— Не бачу підстав у цьому сумніватися. Логіка заміни така: англійці у другому таймі в обороні грали нижче, "підсіли". Свіжий Безус, досить сильний індивідуально і здатний віддати пас, міг створити гостям проблеми. Це спрацювало, коли Роман вивів на простір перед воротами Зозулю.

Чому на полі не було Марко Девича?

— Кажуть, застудився. З іншого боку, перед матчем Україна розраховувала перемогти. Але хід поєдинку був на "тонкого". Тому обидва тренери не поспішали з замінами, щоб не зробити гірше, ніж було.

Зозуля боротьбу здебільшого програвав, замикати простріли не встигав, із м'ячем не завжди вдало працював. Але виконував значний обсяг роботи. Девич — футболіст майстерніший, однак його зона — карний майданчик. Випускати на поле чистого завершувача атак у такому поєдинку — це розкіш. Та й навряд чи Марко переграв би Кехілла і Ягелку.

Коли глянули на стартовий склад збірної України, яка позиція турбувала?

— Такої не було. Знав: якщо Фоменко випустив цих футболістів, то через тактичні міркування. А в тактиці Михайло Іванович дуже сильний. Кучер надійніший за Ракицького в обороні. Тимощук зараз слабший, ніж колись. П'ятов за збірну грає надійно, так трапилося і в матчі проти Англії.

Найголовніше — кожен український футболіст зіграв добре. Не провалився ніхто. Шевчук на перших хвилинах програв дуель Волкотту, але далі наші не давали швидкому англійцеві розбігтися.

Збірна атакувала здебільшого через лівий фланг. Помітний був Коноплянка, який діяв непередбачувано і гостро. Це не знижувало варіативність наших атак?

— Знижувало. Та Коноплянка в цьому не винний. Євген провів найкращий матч серед усіх гравців. Ярмоленко був активним, але у першому таймі його високо зустрічав Ешлі Коул, не давав розгорнутися. Це, до речі, давало змогу долучатися до атак Федецькому, який "обставляв" Мілнера. У другому таймі англійці дещо притислися до воріт, і Ярмоленко розігрався. Хоча загалом Андрію мало що вдавалося.

В якому ігровому компоненті ми поступилися англійцям?

— У жодному. Тактика — рівність. Функціонально, можливо, ми переважали, тому після перерви більше часу проводили на половині поля гостей. Джерард, Лемпард і Вілшер майже не атакували. Хоча, зрозуміло, без Руні, Старріджа та Велбека англійці в нападі й не могли діяти сильно.

Як тепер можна оцінити ситуацію в групі?

— Ситуацію контролює Англія. Але це не привід особливо засмучуватися. Якщо береш одне очко у Кишиневі й програєш удома Чорногорії, то сподіватися на перше місце можна з таким же успіхом, як полетіти в космос. А друга позиція для нас цілком реальна.

500 000 доларів премії отримає футболіст "Шахтаря" 25-річний Тайсон за згоду прийняти українське громадянство. Оформити паспорт уродженцю Бразилії мають до кінця року. Навесні Тайсон не підпадатиме під ліміт на легіонерів у чемпіонаті України. За збірну Бразилії він не виступав, тому може грати за нашу національну команду. Але не раніше 2015-го. За правилами, натуралізований іноземець повинен відіграти п'ять років у чемпіонаті, перш ніж зможе виступати у збірній. До України Тайсон приїхав 2010-го.

10 команд уже забезпечили собі місце у фінальній частині футбольного Кубка світу-2014. Бразилія, Японія, Австралія, Іран, Корея, Нідерланди, Італія, Аргентина, США, Коста-Рика точно візьмуть участь у мундіалі. Залишилося розіграти 22 путівки.

Футбол. Кубок світу-2014. Кваліфікаційний турнір. Зона Європи. Група 8

Україна — Англія — 0:0

10 вересня. Київ. Національний спортивний комплекс "Олімпійський". 69890 глядачів, розрахований на 70050. +15°С.

Суддя: Педро Проенса, Португалія

Україна: П'ятов — Федецький, Хачеріді, Кучер-к, Шевчук — Степаненко, Едмар — Ярмоленко (Хомченовський, 90+3), Гусєв (Безус, 68), Коноплянка — Зозуля (Селезньов, 90). Тренер: Михайло Фоменко

Англія: Харт — Вокер, Кехілл, Ягелка, Ешлі Коул — Джеррард-к, Лемпард — Волкотт (Клеверлі, 87), Мілнер (Янг, 67), Вілшер — Ламберт. Тренер: Рой Годжсон.

Попередження: Кучер, 61, Вокер, 70

Сан-Марино — Польща — 1:5

Заключні матчі

11 жовтня, п'ятниця

Україна — Польща

Англія — Чорногорія

Молдова — Сан-Марино

15 жовтня, вівторок

Сан-Марино — Україна

Англія — Польща

Чорногорія — Молдова

Примітки:

1) у кваліфікаційному турнірі Кубка світу 53 європейські команди поділили на дев'ять груп.

Вони змагаються за 13 путівок на Кубок світу. Переможці груп автоматично отримують путівку до фінальної частини. Вісім із дев'яти команд, що посіли другі місця у групах, виборюватимуть чотири ліцензії у стикових матчах удома та на виїзді. Найімовірніше, з нашої групи друга команда зможе потрапити до плей-оф.

Жеребкування плей-оф — 21 жовтня, понеділок. Стикові матчі — 15 листопада, п'ятниця, та 19 листопада, вівторок

2) за однакової кількості очок у двох та більше команд у групі, щоб визначити найкращого, врахують:

— різницю забитих і пропущених м'ячів у всіх матчах;

— кількість забитих м'ячів у всіх матчах;

— особисті зустрічі.

Зараз ви читаєте новину «Україна та Англія зіграли без голевих моментів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути