Ексклюзиви
пʼятниця, 05 серпня 2016 07:35

Україна посяде 18-те місце на Олімпіаді

 

— Найкраще на літніх Олімпійських Іграх збірна України виступила 20 років тому, — каже Анна Савчик, 33 роки. Є редактором відділу олімпійських видів спорту газети "Спорт-Экспресс в ­Украине".

— В американській Атланті 1996-го ми здобули 23 медалі. З них — дев'ять золотих. Посіли дев'яте місце в неофіційному командному заліку. Нині потрапити в десятку найкращих нереально.

— Можемо здобути більше медалей хіба завдяки збігу обставин, — продовжує Анна Савчик. — Але високого командного місця не отримаємо. Бо в країні спорт поступово знищується.

5 серпня у бразильському місті Ріо-де-Жанейро стартують XXXI літні Олімпійські ігри. Триватимуть до 21 серпня. Розіграють 306 комплектів нагород у 35 видах спорту.

Українську збірну представлятимуть 205 спортсменів. Змагатимуться у 27 видах спорту. Це найменша кількість наших учасників за 20-річну історію участі України у літніх Іграх.

Церемонія відкриття відбудеться у ніч проти суботи о 2.00 за Києвом — 20.00 за місцевим часом. Прапор України понесе 48-річний Микола Мільчев, чемпіон Ігор-2000 у кульовій стрільбі.

Найбільша наша надія на "золото" — Жан Беленюк, борець греко-римського стилю. Він виступає у категорії до 85 кг, чемпіон світу та Європи.

Також сподіваємося на дзюдоїста Георгія Зантарая, гімнаста на брусах Олега Верняєва, легкоатлета Богдана Бондаренка, який спеціалізується зі стрибків у висоту, чоловічу четвірку в академічному веслуванні, каноїста Юрія Чебана. У фехтуванні є шанс на перше місце в чоловіків-шпажистів у командній першості.

Серед претендентів на медалі — борчині Юлія Ткач та Аліна Махиня. Фехтувальниця Ольга Харлан. Юлія Прокопчук — стрибки у воду, Олена Костевич та Олег Омельчук — у кульовій стрільбі, гімнаст Ігор Радивилов — в опорному стрибку. Стрибун у воду Ілля Кваша є неодноразовим чемпіоном Європи, віце-чемпіон світу-2013. Та більшість медалей він здобув на метровому трампліні. А цей вид програми не входить до олімпійської програми.

Майже не мають шансів на перші місця наші боксери.

Загалом збірній України прогнозують 23 медалі.

На перше місце в загальному командному заліку букмекери ставлять збірну США.

Прогнозують, що американці базово здобудуть 43 золоті медалі. На другому місці — Китай, 36 чемпіонів. До п'ятірки входять Велика Британія — 19, Німеччина — 16 та Австралія — 13.

Україна посідає 18-те місце у списку переможців загального заліку. Якщо на нашу команду поставити гривню і вона виграє Ігри, то отримаєте 200 грн.

На Іграх-2016 виступить американський плавець Майкл Фелпс. 31-річний спортсмен є 18-разовим олімпійським чемпіоном. Це найбільше в історії змагань.

19-річна Кеті Ледекі, співвітчизниця Фелпса, здобула шість золотих нагород на чемпіонаті світу-2015. На Іграх-2012 вона перемогла на 800-метрівці вільним стилем, тепер може розраховувати на "золото" на дистанціях 200 і 400 м.

У легкій атлетиці змагатиметься 30-річний Усейн Болт із Ямайки, шестиразовий олімпійський чемпіон, рекордсмен світу на дистанції 100 та 200 м. Його дуель зі співвітчизником Йоханом Блейком має стати однією з головних спортивних подій Олімпіади.

Японський гімнаст 27-річний Кохай Утімура в попередньому олімпійському циклі виграв усі головні змагання в багатоборстві. Він — беззаперечний фаворит на Іграх-2016.

Третє поспіль "золото" на Олімпійських іграх в одиночному розряді спробує здобути китайський бадмінтоніст Лінь Дань. Друге — тенісист із Великої Британії Енді ­Маррей, чемпіон Вімблдона-2016.

Футбольна збірна Бразилії п'ять разів вигравала Кубок світу. І жодного разу не перемагала на Олімпійських іграх. Цього разу вони гратимуть удома й можуть розраховувати на Ней­мара — одного з найкращих гравців світу.

Досі невідома кількість російських спортсменів, які візьмуть участь в Іграх. Планували, що їх буде 387. Та через допінговий скандал, до якого була причетна держава, під сумнів поставили участь в Іграх усієї збірної.

Рішення мають прийняти міжнародні федерації. Легкоатлетична дискваліфікувала всіх росіян, крім стрибунки у висоту Дарії Клішиної. Не буде росіян і у важкій атлетиці.

— Думаю, з 387 російських спортсменів до Ігор допустимо половину, — каже член Міжнародного олімпійського комітету Георг Хайберг.

125 тисяч доларів отримає від держави кожний український спортсмен, який виграє золоту нагороду Олімпіади-2016. Це 3,1 млн грн. Дорожче потенційних олімпійських чемпіонів оцінюють 13 ­країн. Найщедріший Сінгапур. За "золото" готовий заплатити $710 тис. — 17,75 млн грн.

Українські спортсмени, які здобудуть "срібло" Ігор, отримають $80 тис. — 2 млн грн.

Бронзові призери матимуть $55 тис. — 1,4 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Україна посяде 18-те місце на Олімпіаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути