пʼятниця, 13 жовтня 2017 00:45

Україна не гратиме на Кубку світу в Росії
2

Захисник збірної Хорватії Матей Мітрович (№5) завдає удару по воротах нашого голкіпера Андрія П’ятова
Фото: REUTERS

Футбольна збірна України не зіграє у фінальній частині Кубка світу 2018 року в Росії. 9 жовтня підопічні Андрія Шевченка поступилися вдома Хорватії — 0:2, яка тепер зіграє стикові поєдинки. Україна фінішувала третьою.

Програш Хорватії очікуваний через вищий клас футболістів суперника. Саме він позначився у другому таймі. Перший закінчився нічиєю — 0:0 і пройшов за переваги українців.

Це були найкращі 45 хв. у виконанні збірної під керівництвом нинішнього тренерського штабу. Наші діяли мобільно, швидко рухали м'яч, активно залучали фланги. Гості оборонялися майже біля свого карного майданчика й не могли організувати ані гру в пас, ані ­контрвипади.

Після перерви Шевченко вкотре показав невміння керувати перебігом подій. Було зрозуміло, хорвати додадуть, бо нічия їх також не влаштовувала. Гості змінили позиції нападаючих, відсунули м'яч зі своєї половини поля, стрімко додали в інтенсивності командних дій. Цим знизили навантаження на оборону — своє найслабше місце. Наші розгубилися. Почали обирати очевидні рішення, пасувати назад. Зрештою хорвати скористалися тактичними помилками українців в обороні.

Ситуація вимагала впливу Шевченка. Не соромно програти хорватам, які виступають за найкращі європейські клуби. Хотілося більшого опору. А ми в другому таймі виглядали безпомічними. Втомився капітан 35-річний Ротань — слід було випускати Сидорчука. Коли пропустили перший м'яч — просився вихід нападаючого Бесєдіна. Натомість на полі з'явився півзахисник Коваленко, який у поганій формі.

Збірна України вперше посіла третє місце у кваліфікації до Кубка світу.

Раніше ми були принаймні другі. 17 очок, найбільше пропущених м'ячів за всю історію участі в турнірах — дев'ять, найгірша різниця забитих і пропущених м'ячів — плюс чотири. Ісландцям і хорватам, головним суперникам, забили лише одного разу в чотирьох поєдинках.

Усе це свідчить проти Шевченка та його штабу. Бажання тренера грати у привабливий футбол не підкріплювалося можливостями спортсменів. Головні промахи — Коваленко та Зінченко. Обоє 1996 року народження. На них Шевченко робив основну ставку в комбінаційній грі в центрі поля. Але перший перебував переважно в посередній формі. Другий належить англійському "Манчестер Сіті", але не зміг закріпитися навіть у складі нідерландського ПСВ. Відтак під час турніру тренери мусили шукати інші тактичні варіанти, переходити з 1-4-1-4-1 на 1–4–3–3, спростити гру.

Шевченко залишиться на посаді й готуватиме команду до кваліфікації Євро-2020. Це рішення видається правильним. Гідних альтернатив йому не видно, а тренерський досвід набутий. Якщо зробить правильні висновки, це частково вирішить проблеми. Головна — більшість футболістів виступають у слабкому українському чемпіонаті, не пристосовані до щільного графіка матчів і високого ритму гри.

Футбол. Кубок світу-2018. Кваліфікаційний турнір. Група 9

10 тур

Україна — Хорватія — 0:2 (0:0)

9 жовтня. Київ. Національний спортивний комплекс "Олімпійський". 70 тис. глядачів, розрахований на 70 050. + 9°С.

Суддя: Фелікс Брих, Німеччина

Україна: П'ятов — Караваєв, Хачеріді, Ракицький, Матвієнко — Степаненко, Ротань-к (Сидорчук, 67) Марлос (Бесєдін, 78), Коноплянка — Гармаш (Коваленко, 64), Ярмоленко. Тренер: Андрій Шевченко

Хорватія: Субашич — Віда, Митрович, Ловрен, Врсалько (Піварич, 85) — Бадель, Ракитич — Крамарич (Пашалич, 90), Модрич-к, Перішич — Манджукич (Рог, 90). Тренер: Златко Далич

Голи: Крамарич, 62, 70

Попередження: Степаненко, 60, Ротань, 64

Ісландія — Косово — 2:0

Фінляндія — Туреччина — 2:2

Фінальний турнір Кубка світу відбудеться з 14 червня по 15 липня 2018 року в Росії. Гратимуть 32 команди. Відомі вже 23 учасники.

Європа: Бельгія, Німеччина, Англія, Іспанія, Польща, Ісландія, Сербія, Португалія, Франція, Росія

Північна Америка: Мексика, Коста-Рика, Панама

Південна Америка: Бразилія, Уругвай, Аргентина, Колумбія

Африка: Нігерія, Єгипет

Азія: Іран, Японія, Саудівська Аравія, Південна Корея

Ще дев'ять команд визначаться після матчів, які пройдуть 9–14 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Україна не гратиме на Кубку світу в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути