середа, 23 квітня 2008 15:56

У Пекіні переможе російська художниця

Художня гімнастика — чи не найбільш суб"єктивний для оцінювання вид спорту. Якщо у футболі абсолютно всім видно, хто забив більше м"ячів, у бігу — хто прибіг першим, у стрибках — хто стрибнув вище, то збагнути, чому одна художня гімнастка перемогла іншу, непросто навіть постійним глядачам цих змагань. Тим більше, що глядачів, які постійно слідкують за змаганнями художниць, якщо відкинути самих спортсменок, їхніх тренерів та арбітрів, надто мало.

Як правило, широка публіка дивиться змагання з художньої гімнастики у виняткових випадках — під час Олімпійських ігор. Навіть чемпіонати світу показують лише спеціалізовані спортивні канали в незручний для масового глядача час. Як наслідок ми раз чи двічі на рік бачимо виступ кількох елітних гімнасток. Після цього нам повідомляють, яку з них арбітри визнали переможницею.

Мізерна різниця в балах, яка робить одну спортсменку чемпіонкою, а іншу — ні, давно стала предметом гострих залаштункових пристрастей. Суддівські скандали у футболі в порівнянні з такими ж скандалами в художній гімнастиці — дитячі забавки. Причина та ж — правила футболу зрозумілі всім, правила художньої гімнастики — лише учасницям та арбітрам.

Схожий скандал із дискваліфікацією українських арбітрів уже був сім років тому

Понад 10 років боротьба за світову першість у художній гімнастиці точиться між українськими та російськими спортсменками. Представниці єдиної колись радянської школи цього виду спорту домоглися свого часу включення змагань художниць до Олімпійських ігор, а тепер ведуть до того, що цей спорт можуть виключити із програми Олімпіад.

Навіщо світовому спорту постійні скандали, які супроводжують тепер усі змагання з художньої гімнастики? Ніхто  не приховує того, що перемога росіянки чи українки на чергових змаганнях залежить не стільки від самої спортсменки, скільки від того, де проходять змагання і хто виставляє оцінки.

З цим усім треба було щось робити. Якось виходити із кризи у художньо-гімнастичних стосунках України та Росії. Вихід був знайдений: українка Ірина Дерюгіна, чиє ім"я є живою історією сучасної художньої гімнастики, дискваліфікована Міжнародною федерацією і виведена зі складу її комітетів. Причина не вказується, але все і так ясно. Російському лобі вдалося взяти гору, і саме Ірину Дерюгіну визнано винуватою в суддівських скандалах.

Чи це справді так, ми ніколи не дізнаємося. Схожий скандал із дискваліфікацією українських арбітрів уже був сім років тому. Після цього справу так-сяк залагодили і в підсумку ми одержали чемпіонку світу Ганну Безсонову. У Пекіні чемпіонкою з художньої гімнастики стане росіянка. І до ворожки не ходи.

Зараз ви читаєте новину «У Пекіні переможе російська художниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути