четвер, 22 липня 2010 01:01

"У моєму житті буде ще не одна Олімпіада"

Автор: фото з сайта www.noc-ukr.org
  На чемпіонаті Європи в іспанській Барселоні легкоатлетка Єлизавета Бризгіна готова показати найкращий результат у кар’єрі
На чемпіонаті Європи в іспанській Барселоні легкоатлетка Єлизавета Бризгіна готова показати найкращий результат у кар’єрі

20-річна легкоатлетка Єлизавета Бризгіна здивувала багатьох, здобувши перемогу на командному кубку Європи. Донька олімпійських чемпіонів Ольги й Віктора Бризгіних пробігла 200 м за 22,71 с, покращивши особистий рекорд на 27 сотих.

Зростаючи в сім"ї титулованих батьків, про інший вид діяльності, окрім легкої атлетики, і не мріяли?

— Чому ж? Мені ніхто нічого не нав"язував. Бігати подобалося завжди, тому в спорт прийшла за власним бажанням. Звичайно, в 15–16-річному віці була певна переоцінка цінностей. Думала, чи правильно вчинила, вибравши легку атлетику. Адже подобаються і музика, і танці. Але все-таки вирішила віддатися спорту сповна. Хоча, іноді хочеться дати собі слабинку. Приміром, піти в нічний клуб, погуляти з друзями. Але розслаблятися на такому рівні вже не можна.

Вас тренує той самий наставник, що й батьків — Володимир Федорець. Вони не хотіли вас готувати самі?

— Хорошим тренером, як і хорошим спортсменом, треба народитися. Навіть найвидатніші атлети стають сильними тренерами зрідка. Вони розуміють, що потрібно для досягнення результату, але не завжди здатні донести це підопічним. Мама з татом ставати тренерами не прагнули. Одразу зрозуміли, що я прогресуватиму, займаючись із їхнім колишнім наставником. Для нашої сім"ї Володимир Андрійович — рідна людина. Інших тренерських варіантів у мене не було. В роботі з ним мене влаштовує все. Бачу, як ростуть мої результати. І він теж мене розуміє, іноді закриває очі на мої примхи. Можна сказати, що ми великі друзі.

2008-го ви не пробилися на Олімпіаду. Розчарувалися?

— Скажімо так: не побивалася. Мені ж тоді було лише 18 років. Навіть якби й пробилася на Олімпіаду, то не змогла б там претендувати на місця серед призерів. Тому небагато втратила. У моєму житті буде ще не одна Олімпіада. Тренер тоді так і сказав: "У нас попереду ще дві або три Олімпіади".

Хорошим тренером, як і хорошим спортсменом, треба народитися

Пам"ятаєте свій перший старт на міжнародному рівні?

— Це було 2005 року, на Олімпійському фестивалі молоді в Італії. Пригадую, тоді мені вперше видали екіпіровку. Навіть не думала про перемогу. Цікавила сама атмосфера. А коли перемогла й показала дуже непоганий, як для своїх років, результат — увійшла у смак. Їздила зі збірною на молодіжні чемпіонати в Голландію, Грецію. Але той перший старт запам"ятався найбільше.

До перемог звикаєш швидко. Як переживаєте поразки?

— Невдачі даються особливо болісно. Не люблю програвати, особливо, коли добре готова. Пояснити такі поразки неможливо. Через це мучуся найбільше. Утім, таке бувало рідко. Ми з тренером вирішили: їдемо на змагання лише коли я добре готова. Щоб не накопичувати негативу від невдалих виступів.

Головним стартом цього року буде чемпіонат Європи 27 липня в Барселоні. Чи не зарано розкрилися, встановивши особистий рекорд на командному кубку континенту?

— Підготовку до сезону почали в березні. Розраховували, що пік форми повинен настати саме до чемпіонату Європи. І справді, в норвезькому Берґені на командному кубку я відчувала, що це ще не моя межа, що готова показувати вагоміші результати. Власне, зараз ми проходимо заключний збір на базі "19-й кілометр" у Святошині. Показники на окремих відрізках свідчать, що ми на правильному шляху. Тому розраховую в Барселоні показати свій кращий результат у кар"єрі.

Зараз ви читаєте новину «"У моєму житті буде ще не одна Олімпіада"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути