Ексклюзиви
пʼятниця, 23 березня 2012 05:15

У Лізі чемпіонів гратимуть 80 команд

Президент європейської футбольної Федерації УЄФА — Мішель Платіні готує чергову реформу. Планують, що із сезону 2015/16 Старий Світ залишать з одним євротурніром — суперлігою, наступницею Ліги чемпіонів. Ліга Європи зникне, а в суперлізі гратимуть 80 команд — по чотири в кожній із 20 груп. Далі плей-оф, починаючи з 1/16 фіналу. Провідні європейські чемпіонати делегуватимуть до суперліги по шість команд.

Новину поширили польські видання, посилаючись на Збігнева Бонека, колишнього партнера Платіні по італійському "Ювентусу".

Революція президента УЄФА, якщо і відбудеться, то порівняно нескоро. А які зміни можна запровадити в єврокубках тепер? Колишній гравець збірної України 40-річний Сергій Нагорняк вважає формат змагань оптимальним. На його думку, потрібні тільки косметичні зміни.

1. Розвести час початку матчів плей-офф Ліги чемпіонів

Платіні правильно вчинив, збільшивши термін проведення матчів 1/8 фіналу. Починаючи із сезону-2009/10 в один ігровий день відбуваються два матчі, а не чотири. Це дає змогу більшу кількість поєдинків відстежувати у прямому ефірі. А зараз, для цілковитої оптимизації, варто було б матчі плей-офф розводити за часом. Один починати, скажімо, о 18.00 за європейським (19.00 — за Києвом), а другий — о 20.45.

2. Зменшити кількість путівок до групового турніру Ліги чемпіонів для другорядних команд

Два з половиною роки тому Платіні реформував систему Ліги чемпіонів. Думка зрозуміла — дати шанс вийти до групового турніру командам із середніх та навіть слабких чемпіонатів. Комусь — напряму, комусь — через кваліфікацію. Ясна річ, такі, як кіпрський "Апоел", Лізі чемпіонів потрібні. Але в груповому турнірі було нецікаво дивитися на білоруський БАТЕ, чеську "Вікторію", румунський "Оцелул", хорватське "Динамо". Тому ліцензії новачкам треба скоротити на користь команд із топ-чемпіонатів.

3. Визначати пари команд у чвертьфіналі Ліги чемпіонів за рейтингом, а не шляхом жеребкування

Не наполягаю на цьому варіанті, але розглянути його можна. Маєш вісім чвертфіналістів, визначаєш їхній рейтинг. Перша грає з восьмою, друга із сьомою тощо. Добре, що цього року "Апоелю" трапився "Реал". А якби, скажімо, "Марсель"? Хто б дивився такий матч у прямому ефірі, крім зацікавлених сторін?

4. Фінал Ліги Європи проводити по суботах

Вирішальний матч Ліги чемпіонів з 2010 року проходить у вихідний день. Чому б на суботу не запланувати і фінал Ліги Європи?

5. Прибрати арбітрів за воротами

І на цьому варіанті категорично не наполягаю. Але не бачу поки що реальної допомоги від цих суддів.

Зараз ви читаєте новину «У Лізі чемпіонів гратимуть 80 команд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути