понеділок, 09 січня 2006 16:51

"У команді мають виступати тільки українці"

 

У майбутніх зимових Олімпійських іграх українські хокеїсти участі не братимуть. Тож головним турніром нинішнього сезону для нашої команди стане чемпіонат світу, який навесні прийматиме Латвія.

А з 16 по 18 грудня в столичному Палаці спорту відбудуться матчі турніру серії "Європейський хокейний виклик". Відбудуться всупереч обставинам. Попередню згоду на участь у турнірі дали білоруси, словенці та данці. Потім почалися відмови: вслід за "сябрами" про зміни у планах повідомили словенці. Перші зробили це завчасно, тому замість них до Києва запросили збірну Естонії. А ось балканці зіскочили в останній момент. Довелося організаторам звернути погляди у бік Росії. Московський "Спартак" пропозицію відхилив. Погодилася тольятинська "Лада" — друга команда російської суперліги минулого сезону.

Збірна України формується переважно з гравців київського "Сокола". Той уже другий рік поспіль змагається у відкритому чемпіонаті Білорусі. Змагається успішно: є потенційним лідером першості. Хоча офіційно золота все ж не завоює — такі правила. Чемпіоном у кожному разі оголосять білоруський колектив.

Тренуються хокеїсти "Сокола" у спорткомплексі "Авангард", на вулиці Мельникова. За заняттями можуть спостерігати всі охочі.

Чи буде у хлопців бажання виступити за збірну — цього я не знаю

Спочатку хокеїсти грали у своєрідний квадрат, без воротарів. Потім долучили голкіперів. Поки відпрацьовували вихід віч-на-віч з голкіпером Федоровим, тренер Олександр Сеуканд здебільшого мовчав. Але щойно почалася комбінована гра, він не стримався. Часто лунав свисток і подальші вимоги діяти гостріше, а нападникам — не дати себе загнати у кут майданчика.

— "Газета по-українськи"? — перепитує Олександр Сеуканд, 55 років. — Приємно, що вирішили написати про хокей.

Ви очікували, що "Сокіл" так успішно виступатиме у відкритому чемпіонаті Білорусі?

— Так. У моєму розпорядженні досвідчені спортсмени, які грали на чемпіонаті світу, Олімпійських іграх. До того ж влітку ми запросили хокеїстів з найсильнішого європейського чемпіонату — російського. Це — Карпенко, Бобкін, Яковенко.

Чи зуміє "Сокіл" втримати їх принаймні до кінця сезону?

— Завдяки зусиллям почесного президента клубу Олександра Омельченка-молодшого наша матеріальна база змінилася на ліпше. У гравців немає особливого сенсу шукати кращої долі деінде.

Посилювати склад не плануєте?

— На сьогодні з-поміж доступних нам співвітчизників не бачу гідних кандидатур. А в команді, на моє глибоке переконання, мають виступати тільки українці.

Наша хокейна збірна пропустить Олімпіаду у Турині.

— Шкода, що так сталося. Але якби на кваліфікаційний турнір іноземні клуби відпустили усіх найкращих, ми б точно завоювали путівку до Турина.

Гравці білоруського "Хімволокна" Матерухін та Андрущенко відмовилися захищати кольори збірної на недавньому Кубку виклику у Латвії. Чому?

— Спочатку вони дали згоду, а потім змінили своє рішення, нічого не пояснюючи. Зараз, наскільки мені відомо, Матерухіну та Андрущенку оформлюють білоруські паспорти.

Чи реальна поява у таборі збірної українців з НХЛ — Федотенка та Понікаровського?

— Ми запросимо їх для участі у чемпіонаті світу, вирішимо питання з медичним страхуванням. Однак невідомо, як довго їхні клуби протримаються у розіграші Кубка Стенлі.

Міністр спорту Росії В"ячеслав Фетисов планує створити євразійську хокейну лігу. "Сокіл" зможе виступати там?

— Навряд. Її учасники повинні надати відповідні фінансові гарантії. Ми зробити цього не зможемо: бюджет "Сокола" — один з найскромніших серед команд відкритого чемпіонату Білорусі. Нам про інше слід думати: будувати нові льодові арени, займатися підготовкою юних хокеїстів.

Бюджет київського "Сокола" — один з найскромніших у білоруській лізі

Сеуканд каже, що найближчим часом у Києві на вулиці Мельникова може з"явитися ще одна ковзанка. Є плани побудувати льодові арени у Львові, Запоріжжі. А ще потрібні серйозні фінансові вливання у вітчизняний хокей. Без цього розмови про появу в складі "Сокола" чемпіона Росії Вадима Шахрайчука і надалі викликатимуть нервовий сміх.

За нашою інформацією, московське "Динамо", нинішній клуб Шахрайчука,  платить йому $450 000 на рік. Місячна платня найкращих хокеїстів "Сокола" становить $2—3 тисячі.

Зараз ви читаєте новину «"У команді мають виступати тільки українці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути