Ексклюзиви
пʼятниця, 25 червня 2010 07:33

"У Франції на лаві запасних була мумія, а не тренер"

Збірна Франції була найсильнішою командою кінця минулого століття, вигравши Мундіаль-1998 та Євро-2000. Чотири роки тому, на Кубку світу-2006, "трикольорові" посіли друге місце, а на теперішньому турнірі не зуміли виграти жодного матчу і забили тільки один гол. Команда тренера Раймона Доменека посіла останнє місце у групі.

Крім того, Франція стала найскандальнішою командою турніру. У перерві матчу проти Мексики, програному французами 0:2, Доменек зробив зауваження нападаючому Ніколя Анелька. Той послав наставника подалі. Після цього Анелька був відсторонений від збірної, а її ветерани — Евра, Анрі, Абідаль, Галлас, Рібері виступили проти Доменека. Гравці відмовилися проводити відкрите тренування, ініціатор бунту — капітан Патріс Евра — не вийшов на поле в заключному поєдинку. Колишній лідер збірної Франції Зінедін Зідан сказав, що Доменек узагалі не керує командою. А Ерік Кантона, форвард команди 1990-х, заявив, що такого слабкого тренера в "гальських півнів" не було з часів Людовіка ХVI.

Для "ГПУ" ситуацію прокоментував 61-річний Євген Ловчев, найкращий футболіст СРСР 1972 року, колишній гравець московського "Спартака" та збірної СРСР.

Якого результату до початку турніру ви очікували від французів?

— Вважав, що з групи вони вийдуть. Усе-таки ПАР, Уругвай, Мексика — команди цілком прохідні. У Франції був доволі зірковий склад навіть без Бен Арфа, Насрі та Бензема. Але ніхто ж не думав, що в команді настільки загострилися внутрішні стосунки. А це завжди роз"їдає колектив. Уже на Кубку світу-2006 було помітно, що Доменек не тренер для гравців такого рівня. Ясно, що тоді командою керував Зідан. Тепер у збірній не знайшлося розумної людини, яка б могла локалізувати конфлікт.

Доменек незадовго до закінчення турніру змінив схему з 1-4-4-2 на 1-4-3-3. Такі експерименти у стислий час виправдані?

— Я б не брав за основу розстановку гравців. Колись Заммера перевели з центра поля в захист, і він класно грав. Хорошому футболісту завжди знайдеться застосування в будь-якій схемі. Було б кому ставити. А якщо на лаві запасних мумія, а не тренер, виникають групування та неповага один до одного. Звідси й небажання Рібері грати справа. Авторитетному тренеру він би такого не сказав. Террі також критикував методи Капелло, але той і не подумав вивести його зі складу. Сказав, хай доводить усе на полі. А Доменек став зводити рахунки з Анрі і тримав його на лаві запасних. Анелька — нормально грає і поводить себе в "Челсі". Значить, там йому створили відповідні умови.

Анелька відрахували. Коли це приводило до успіху? Мостового вигнали під час Євро-2004, Давідса на Євро-1996 — чого досягли Росія та Нідерланди на тих турнірах.

Доменек провалив Євро-2008, але контракт із ним було продовжено. Чому?

— Думаю, він влаштовував своєю покорою керівництво французької федерації футболу.

Наступним тренером французів стане Лоран Блан. Які перспективи команди?

— Поважна людина серед футболістів. Блан помилився, коли завчасно оголосив про контакт із Федерацією футболу і відхід із "Бордо". Одразу впали результати клубу. Думаю, Лоран зробить висновки. За результати французів не скажу, але команда буде керованою. І з ветеранами Блан знайде спільну мову, і молодь долучить.

Зараз ви читаєте новину «"У Франції на лаві запасних була мумія, а не тренер"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути