четвер, 23 грудня 2021 07:25

Тренер "Шахтаря" розділив команду

 

Закінчилася перша частина чемпіонату України з футболу в прем'єр-лізі. Її підсумки підбиває колишній футболіст і тренер 62-річний Ігор Яворський.

— Попри перше місце, "Шахтар" виглядав непереконливо. Декілька матчів були яскраві, решта — не надто. Команда стала багато пропускати, погіршилася реалізація. Новий тренер, італієць Роберто Де Дзербі, зробив явний акцент на іноземців. Здається, він зрозумів багаторічну філософію "Шахтаря": основа — це бразильці й ще хтось. З українців наставник виокремлює лише Мудрика. Єдності колективу це не додає. Контроль м'яча змінився триманням його без просування вперед. Пас віддається заради пасу. Минулої осені команда виглядала сильніше.

"Динамо" теж провело не найкращий відрізок чемпіонату. Сподобалися молоді захисники Ілля Забарний та Олександр Сирота. Прогресують. Натомість справжній провал стався на позиції центр­форварда.

Приємно вразив "Дніпро-1". Він та "Олександрія" — єдині команди, що зробили суттєвий ривок догори. Непогана якість гри й повна довіра тренера, хорвата Ігора Йовічевича, до своїх футболістів. Нормальна, спокійна селекційна політика без перекосів у той чи інший бік. Помітно, що в команді гарний психологічний клімат.

Першу третину чемпіонату "Зоря" традиційно витрачає на пошук гри, а потім надолужує згаяне. Добір виконавців дозволяв підопічним Скрипника вести боротьбу за третє місце. Особливо сильно виглядала трійка форвардів.

"Ворскла" — одна з небагатьох наших команд, що не боїться грати у футбол із будь-яким суперником. І це подобається глядачам. Постійно імпровізує. Матчі проти "Динамо" й "Шахтаря" – це зайвий раз підтвердили. Киян навіть перемогли. Команда гарно готова фізично.

Багато хто думав, і я зокрема, що після відходу тренера Володимира Шарана "Олександрія" посиплеться. Однак цього не сталося. Новий наставник Юрій Гура зробив ставку на молодих гравців і додав до них тих, кому не довіряв попередник. Це покращило психологічний клімат. Олександрійці на виїзді перемогли "Шахтар", а в матчі проти "Динамо" програли лише на останній хвилині.

"Десна" й "Колос" здали. На чернігівців вплинуло скрутне фінансове становище клубу. Коли немає впевненості в завтрашньому дні, про яку гру можна говорити? В "Колосі" ситуація інша. Від початку сезону в команді змінилося троє наставників. І кожен мав свій погляд на тренувальний процес. Добре, що президент Андрій Засуха в кризовій ситуації не запанікував, а заспокоїв команду. Його впевненість передалася футболістам і ковалівці вирівняли турнірне становище в останніх матчах.

"Верес" виступив дуже вдало, як для дебютанта турніру. Дисциплінована гра від захисту й реалізація одного-двох шансів, що створюються попереду. Свої бали команда набрала, і виліт їй не загрожує.

"Металіст-1925" почав добре, але потім результати погіршилися. Далася взнаки коротка лава запасних.

Львівський "Рух" продовжує розчаровувати. Команда має виняткову навчально-тренувальну базу, закоханого у футбол президента Григорія Козловського, а натомість з року в рік "теліпається" в зоні вильоту.

"Львів" подає приклад стабільності. За сезон змінюються кілька тренерів, які приводять з собою ще кількох футболістів. Складається враження, що основа з бразильців грає від зарплати до зарплати. Отримали гроші — погуляли у Львові. Й усе треба починати спочатку.

Попри турнірне становище, "Чорноморець" можна назвати однією з небагатьох команд-­аутсайдерів, які не відбивалися й грали у свою гру. Щоправда, проблеми в обороні призводили до того, що виграшний матч із "Рухом" перетворювався з 3:0 на 3:3. Але потім усе ж трансформувався у 4:3. Команді важко, бо все проти неї. Особливо дошкуляло те, що хлопці намагалися грати, а рідні фанати били їм скло в автобусі (вболівальники незадоволені співпрацею клубу з "Динамо", яке вважають ворогом. — ГПУ).

"Інгульцю" не пощастило з місцем розташування. Зараз ширяться чутки, що президент хоче запросити Артема Шабанова. Уявляю, як важко буде Шабанову поїхати після Києва до Петрового — села на Кіровоградщині.

"Минай" повинен був "вилетіти" ще торік. Абсолютно розібрана, розбалансована команда з гравцями, які свої амбіції ставлять вище ­командних. Додайте для повноти картини враження, що клуб перетворився на тренерську барахолку.

Наставник "Маріуполя" постійно плаче в жилетку на дитячий садок, який йому доводиться тренувати. Але Остап Маркевич знав, куди й на що йшов. Команда дуже багато пропус­кає, й місія порятунку видається нездійсненною. Керівництву для досягнення результату треба змінити вектор розвитку, а не комплектуватися тими, хто не потрібен "Шахтареві".

14 м'ячів забив нападаючий "Дніп­ра" 24-річний ­Артем Довбик. Йде на першому місці в змаганні бомбардирів. Керівництво клубу оцінює його в 450 млн грн. У придбанні зацікавлене київське "Динамо".

Зараз ви читаєте новину «Тренер "Шахтаря" розділив команду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути