вівторок, 21 травня 2013 06:30

Тимощук вийде на заміну, коли "Баварії" треба буде "засушити" гру

Автор: фото: REUTERS
  4 травня ”Боруссія” приймала ”Баварію” у чемпіонаті Німеччини — 1:1. З таким же рахунком команди зіграли у першому колі
4 травня ”Боруссія” приймала ”Баварію” у чемпіонаті Німеччини — 1:1. З таким же рахунком команди зіграли у першому колі

25 травня у Лондоні, Велика Британія, на стадіоні "Вемблі" відбудеться фінальний матч Ліги чемпіонів з футболу. Зіграють дві німецькі команди — мюнхенська "Баварія" та дортмундська"Боруссія".

Про їхні шанси розповідає 60-річний Юхим Шаїнський, власний кореспондент російської газети "Спорт-Експрес" у Німеччині.

"Баварію" називають фаворитом поєдинку. Згодні?

— Так. Мюнхенці грають дуже потужно, у них надзвичайна мотивація. Команда програла фінальні матчі 2010 та 2012 років, тому нині прагнутиме взяти реванш. Думаю, це буде справедливо. Мені цього хотілося б, тому що за "Баварію" виступає Анатолій Тимощук — особисто знайомий з ним і тому підтримуватиму мюнхенський клуб.

Торік уродженець Луцька вийшов у стартовому складі на фінальний матч. На "Вемблі" такого не буде?

— Думаю, Анатолій почне матч у запасі. Але цілком імовірно, що вийде на заміну. Тимощуку довіряють як досвідченому футболісту та часто випускають, коли важко. Якщо "Баварія" вестиме у рахунку 1:0 і їй треба буде "засушити" гру, то можна очікувати на появу українця.

Які складові прогресу "Баварії" за останній рік?

— Головний тренер Юпп Гайнкес — людина досвідчена. Він побачив основну проблему клубу — захист. У 34-х матчах чемпіонату Німеччини "Баварія" пропустила 18 голів.

Ані "Ювентус", ані "Барселона" у плей-оф Ліги чемпіонів не забили мюнхенцям жодного м'яча у чотирьох поєдинках.

Друге: дуже вдала трансферна кампанія. У кожну лінію, крім воротарської, прийшов футболіст, який посилив команду. Захисник Данте, півзахисник Хаві Мартінес та форвард Манджукич.

Данте грає практично безпомилково.

За Мартінеса віддали рекордні для "Баварії" 40 мільйонів євро. Спочатку він ці гроші не виправдовував. Але згодом іспанець адаптувався і "вичищає" нині всю опорну зону.

Манджукич подобається своєю працездатністю. Ґомес, можливо, має краще голеве чуття, зате стоїть 85 хвилин матчу. А хорват узагалі не зупиняється.

Не гратиме травмований півзахисник баварців Тоні Кроос. Це позначиться на командних діях?

— Тоні — важливий футболіст. Але без нього "Баварія" грає від початку квітня. Впоралася з "Ювентусом" та "Барселоною". Відсутність Крооса відкрила двері у стартовий склад голландцю Роббену. Він у непоганій формі.

Можна спрогнозувати стартовий склад "Баварії"?

— Ноєр — Лам, Данте, Боатенг, Алаба — Швайнштайгер, Мартінес — Рібері, Мюллер, Роббен — Манджукич.

До речі, 20-річний лівий захисник Алаба — дуже талановитий. Але надто захоплюється атакою і не завжди встигає відпрацьовувати в обороні. Це може бути шансом для Куби Блащиковського — основного атакувального футболіста "Боруссії" на правому фланзі.

Які переваги дортмундського клубу?

— У деяких матчах "Боруссія" грає у фантастичний футбол. Дортмунд має кілька гравців світового класу. Перед протистоянням "Боруссія" — "Реал" Андрес Меллер (колишній гравець "Боруссії", чемпіон світу та Європи. — "ГПУ") сказав мені, що Дортмунд має кращу атаку, ніж "Реал". Тоді думалося, що його слова — патріотизм, але "Боруссія" дійсно забила більше.

На мою думку, голкіпер Вайденфеллер сильніший за Ноєра — той може потягнути нереальний гол, але і "ляпів" припускається. А Вайденфеллер стабільніший, діє практично безпомилково. Його явно недооцінюють у Німеччині, а в збірну не беруть через важкий характер.

Краще за центрального захисника Матса Гуммельса ніхто не розпочинає атаки в Німеччині. Високий, потужний. Хоча може помилитися на рівному місці, як у домашній грі з "Реалом". Але за потенціалом він дуже сильний.

Відкриття сезону — півзахисник Ілкай Ґюндоґан. Про нього кажуть: "здатний обіграти суперника у телефонній будці". Дуже винахідливий. Навіть занадто — інколи заграється і втрачає м'яч. Від його настрою залежить гра "Боруссії". Коли травмувався Ґьотце, замінив його на позиції під нападаючими.

І за всіх моїх компліментів Манджукичу треба визнати, що дортмундський форвард Левандовський — талановитіший.

Маріо Ґьотце, півзахисник "Боруссії", влітку перейде до "Баварії".

— Він зазнав травми у мадридській грі проти "Реала". На цьому тижні  почав тренуватися з командою. Але я думаю, що в стартовому складі не вийде, бо не готовий на сто відсотків.

Хто замінить Ґьотце?

— Важко сказати. Можливо, Ґюндоґан. А в опорній зоні, разом з Бендером, зіграє Шахін або Кель.

Ваш прогноз на матч?

— Райнер Кальмунд, колишній менеджер леверкузенського "Баєра", сказав, що 60 на 40 на користь "Баварії". Можна погодитися. Але треба визнати і слушність ремарки Кальмунда: 40 процентів для "Боруссії" — це значні шанси.

3 фінальні матчі Ліги чемпіонів, де грали команди з однієї країни.

2000 року — іспанський: "Реал" — "Валенсія" — 3:0;

2003-го італійський: "Мілан" переміг "Ювентус" у серії пенальті;

2008-го англійський: "Манчестер Юнайтед" точніше за "Челсі" пробив 11-метрові.

Зараз ви читаєте новину «Тимощук вийде на заміну, коли "Баварії" треба буде "засушити" гру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути