вівторок, 28 травня 2013 07:00

Тимощук виграв усі євротрофеї

Автор: фото з сайта www.TSN.UA
  Після переможного для ”Баварії” матчу півзахисник мюнхенців Анатолій Тимощук збігав у роздягальню по ножиці і зрізав сітку з воріт стадіону ”Вемблі”
Після переможного для ”Баварії” матчу півзахисник мюнхенців Анатолій Тимощук збігав у роздягальню по ножиці і зрізав сітку з воріт стадіону ”Вемблі”

34-річний Анатолій Тимощук став найтитулованішим українським футболістом. У суботу капітан вітчизняної національної збірної виграв Лігу чемпіонів у складі німецької "Баварії". У фінальному поєдинку мюнхенці обіграли співвітчизників із дортмундської "Боруссії" — 2:1.

Тепер Тимощук має усі євротрофеї. 2008-го з російським "Зенітом" уродженець Луцька переміг у Кубку УЄФА та Суперкубку.

Тоді Анатолій був капітаном пітерської команди. Фінальний матч Ліги чемпіонів 2012/13 просидів у запасі. Як і три роки тому, коли "Баварія" програла італійському "Інтеру". Зате торік відіграв 120 хв. вирішального поєдинку проти "Челсі": клуб Тимощука поступився у серії пенальті.

Поєдинок "Баварія" — "Боруссія" для "ГПУ" коментує заслужений тренер України В'ячеслав Грозний, 56 років.

— Симпатизував у грі "Боруссії", — каже експерт. — Імпонує те, що керівники клубу вибудували команду без величезних грошей. Торік провалилися в Лізі чемпіонів, не вийшли з групи. А цього сезону стали фіналістом турніру.

Наставник дортмундців проаналізував попередні поєдинки "Баварії". Мюнхенці потужно починають поєдинок. Так траплялося на попередніх стадіях турніру — з "Ювентусом", "Барселоною". Що зробив Клопп? Попросив підопічних високо пресингувати. Мюнхенці не мали часу на обробку м'яча, на прийняття рішень. "Боруссія" краще рухалася, її гравці з'являлися в різних ігрових зонах. Де діяв Ройс? Формально — у центрі. Звідки він зробив передачу на Блащиковського, коли той мав забивати? Із правого флангу.

Тож вважаю, початкова слабкість "Баварії" — виключно заслуга суперника. Мюнхенців притиснули всупереч їх волі.

Травмованого Маріо Ґьотце в "Боруссії" замінив Кевін Гросскройц. Це було правильне рішення чи більший ефект дав би вихід Шахіна й пересунення Гюндогана на позицію атакувального півзахисника зі зміщенням Ройса ліворуч?

— Вихід Гройсскройца виправдав себе. Це дуже швидкий футболіст. Візуально він не надто був помітним у атаці. Зате стримував суперника на фланзі. Тому в першій половині матчу Філіпп Лам майже не підключався до атак.

Що допомогло "Баварії" змінити перебіг матчу?

— Мюнхенці дещо спростили гру. Почали частіше використовувати середні й довгі передачі. Розрахунок був на швидкі ноги Роббена. І цей хід спрацював. Голландець не зупинявся впродовж усього матчу, кілька разів "вивалювався" один на один із голкіпером. А після навісів "Баварія" мала перевагу через уміння Манджукича грати головою.

Не сподобалася гра центральних захисників команд. Напруження було таке велике, що вони часто помилялися, не витримували лінію, проходили передачі врозріз, Левандовський та Мюллер обігрували один в один. Зате воротарі діяли чудово.

Чому тренери тривалий час утримувалися від замін?

— У "Боруссії" просто ніким було підсилити гру. Я б, до речі, випустив захисника Феліпе Сантану на останні хвилини, щоб він у карному майданчику суперника боровся за повітряні м'ячі.

"Баварія" у другому таймі явно додала, "передушила" суперника, останні хвилин 15 матч набув одностороннього характеру — мюнхенці тиснули. Лава запасних у "Баварії" — міцна, але ніхто з основних не випадав.

Пенальті у ворота "Баварії" — "чисте". Чи слід було показувати Данте попередження, яке б стало для захисника другим у матчі?

— Моя думка: арбітр вчинив правильно. Данте фолив, але ненавмисно.

Можна було Рібері вилучати. І момент із Левандовським суперечливий, хоча там провокував Боатенг. Та суддя розібрався і не зіпсував матч.

Ходили чутки, що влітку Роббен може піти в "Інтер" чи "Ювентус". Фінальний матч він провів яскраво — гол і результативна передача. Це означає, що голландець залишиться в Мюнхені?

— Треба знати, що в голові у нового тренера "Баварії" — Хосепа Гвардіоли. Купити Гьотце попросив саме він. Думаю, Роббен — такий собі мюнхенський Педро. Тому, швидше за все, буде в "Баварії" і наступного сезону.

4 тренери вигравали Лігу чемпіонів із двома різними клубами. Австрієць Ернст Гаппель переміг із голландським "Феєноордом" 1970 року та з німецьким "Гамбургом" — 1983-го. Португалець Жозе Моуріньйо з "Порту" 2004 року та італійським "Інтером" 2010-го. Німець Оттмар Гітцфельд із дортмундською "Боруссією" 1997 року та "Баварією" 2001-го. Його співвітчизник Юпп Гайнкес з іспанським "Реалом" 1998 року та "Баварією" 2013-го.

Футбол. Ліга чемпіонів. Фінал

"Баварія" (Мюнхен, Німеччина) — "Боруссія" (Дортмунд, Німеччина) — 2:1 (0:0)

25 травня. Лондон, Англія. Стадіон "Вемблі". 86 298 глядачів, розрахований на 90000. 14°C.

Суддя: Нікола Ріццолі (Італія)

"Баварія": Ноєр — Лам-к, Данте, Боатенг, Алаба — Швайнштайгер, Мартінес — Роббен, Мюллер, Рібері (Луїс Густаво, 90+1) — Манджукич (Гомес, 90+4). Тренер: Юпп Гайнкес

"Боруссія": Вайденфеллер-к — Пішек, Гуммельс, Суботич, Шмельцер — С. Бендер (Шахін, 90+2), Гюндоган — Блащиковський (Шибер, 90), Ройс, Гросскройц — Левандовський. Тренер: Юрген Клопп

Голи: Манджукич (60), Гюндоган (68), Роббен (89)

Попередження: Данте (29), Гросскройц (73), Рібері (73)

Кубок Ліги чемпіонів. Перемоги

"Реал" (Мадрид, Іспанія) — 9

"Мілан" (Італія) — 7

"Ліверпуль" (Англія) — 5

"Баварія" (Мюнхен, Німеччина) — 5

"Барселона" (Іспанія) — 4

"Аякс" (Амстердам, Нідерланди) — 4

Зараз ви читаєте новину «Тимощук виграв усі євротрофеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути