пʼятниця, 31 березня 2017 05:30

"Такий Коноплянка не повинен грати за збірну України"

Збірна України з футболу не змогла втриматися на другому місці в дев'ятій групі кваліфікаційного турніру до фінальної частини Кубка ­світу-2018. Причина: виїзна поразка наших у Хорватії та перемога Ісландії над Косовом.

Загалом зіграно п'ять турів. Таку ж кількість матчів ­командам ще належить провести. Підопічні Андрія Шевченка здобули 8 очок із 15 можливих — це 53,33%. За подібним графіком наша команда йшла у кваліфікаційних турнірах до Євро-1996, Євро-2004, Євро-2008. Вони у підсумку виявилися провальними — двічі ми фінішували на четвертому місці й одного разу — третіми.

— Очок могло бути більше, — каже колишній нападаючий ­збірної України Іван Гецко, 47 років.

— У грі з Ісландією не забили з одинадцятиметрового і закінчили — 1:1. У Туреччині не втримали переможні 2:0 і також взяли тільки одне очко. Це неприємні моменти, але не найтривожніші. Бо без осічок пройти турнір не завжди вдається навіть топ-командам. Наша до них не належить. Набагато гірше те, що я побачив у останньому матчі в Хорватії.

Що саме?

— Хорватія — за іменами справляє враження. Але під час ­матчу в Загребі господарі не показали видатного футболу. Настільки потужного, що можна було б розвести руками і мовити: нічого не вдієш проти такого сильного опонента. Не Хорватія виграла матч. Його програла Україна.

Хто в цьому винен?

— Тренерський штаб конкретно в цьому матчі припустився помилок у виборі стартового складу. Переконаний — футболісти, які не грають за свої клуби, не повинні навіть викликатися до збірної. Не те, що виходити у стартовому складі. Тому не розумію — чому на полі з'явився нападаючий Артем Кравець. Він після травми. Мало грає за іспанську "Гранаду". А Євген Селезньов, який забиває і віддає голеві передачі у турецькому "Карабюкспорі", залишається на лаві запасних. Євген Коноплянка не зміг знайти себе в іспанській "Севільї". Зараз — стабільно поза грою в німецькому "Шальке". Зрозуміло, що не має потрібних кондицій для гри за збірну. Але Шевченко постійно випускає його з перших хвилин.

Хіба тренер має альтернативу на цій позиції?

— Є Іван Петряк із "Зорі". Нарешті, можна змінити схему, зіграти нестандартно, здивувати суперника. Тренерський штаб цього не зробив. Наслідок — хорвати виявилися готовими до будь-якого ходу з боку українців. Знали, як грає Коноплянка, і "закрили" його.

Але з Євгеном ситуація зрозуміла. Поїхав за кордон і не може там себе показати. Гірше, що люди, які в чемпіонаті України грають постійно, в Хорватії не виконали очікуваного. Маю на увазі насамперед Андрія Ярмоленка і Тараса Степаненка. Прикро також, що пропустили гол через те, що Кучер не зміг зреагувати на фінт Калінича, проти якого зіграв купу матчів у чемпіонаті України.

Що вас порадувало?

— Довіра Шевченка до молоді. Поставив Миколу Матвієнка на позицію лівого захисника, і той був найкращим серед наших. По ходу матчу перейшли на гру у два нападаючих. Востаннє таке було, ще коли сам Шевченко грав у парі з Ребровим.

Андрій Миколайович прагне нав'язувати супернику свій футбол. Такий підхід мені імпонує. Розумію всі проблеми, з якими стикнувся Шевченко. Але реалізувати задумане тренеру ніколи не вдасться з людьми, які сидять у запасі під час клубного сезону.

Треба пробувати інших, експериментувати. А ми навіть не зіграли в ці дні товариський матч. Мені це незрозуміло.

Перше місце в групі на 90 відсотків посядуть хорвати. Які наші шанси у боротьбі за друге?

— Поки що не бачу переваг України порівняно з Іслан­дією і Туреччиною. Ні тактично, ні фізично, ні за індивідуальною майстерністю ми не кращі за ці ­команди.

Футбол. Кубок світу-2018. Відбірковий турнір

П'ятий тур

24 березня, п'ятниця

Хорватія — Україна — 1:0

Туреччина — Фінляндія — 2:0

Косово — Ісландія — 1:2

Шостий тур

11 червня, неділя

Фінляндія — Україна

Ісландія — Хорватія

Косово — Туреччина

Зараз ви читаєте новину «"Такий Коноплянка не повинен грати за збірну України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути