четвер, 25 лютого 2010 20:30

Суркіс і Коломойський почали рахувати гроші

Автор: фото з сайта www.blik.ua
  Тренер Юрій Максимов взимку залишив київську ”Оболонь” і підписав контракт з криворізьким ”Кривбасом”. Кажуть, ”Оболонь” платила фахівцеві три тисячі доларів на місяць, а зарплата на новому місці — більше у 10 разів
Тренер Юрій Максимов взимку залишив київську ”Оболонь” і підписав контракт з криворізьким ”Кривбасом”. Кажуть, ”Оболонь” платила фахівцеві три тисячі доларів на місяць, а зарплата на новому місці — більше у 10 разів

Чемпіонат України з футболу навесні виглядає дещо іншим турніром, ніж восени. Упродовж довгої зимової перерви частина команд традиційно оновлюється ледь не повністю, представляючи нових тренерів і групу нових футболістів. Різниця лише в тому, що найбагатші клуби поповнювалися взимку здебільшого зарубіжними гравцями, а решта — тими, хто виявився непотрібним лідерам.

Цього разу наші головні команди повелися напрочуд скромно. Лише "Шахтар" прогнозовано поповнив свою бразильську колонію ще двома футболістами. Натомість "Динамо", "Дніпро" та "Металіст" іноземців за мільйони не купували.

Причин кілька. Перша і головна — інвестори клубів Ігор Суркіс, Ігор Коломойський та Олександр Ярославський почали ретельніше рахувати гроші. Вкладені в попередні роки Суркісом і Коломойським десятки мільйонів на придбання футболістів не принесли відчутного результату, а Ярославський, маючи такий приклад, мільйони і раніше не витрачав. Друга — багаторічні розкішні контракти іноземців, далеко не всі з яких показують найвищій рівень гри, продовжують "висіти" на клубах. У "Динамо" та "Дніпра" інша проблема — куди подіти тих футболістів, які вже є.

Футбол у нас існує для зіткнення амбіцій власників команд

Традиційно непотрібні грандам виконавці розходяться по орендах у менш амбітні команди. Однією з таких була восени "Оболонь", де група орендованих у "Динамо" футболістів допомогла команді тренера Юрія Максимова показати незвично високий, як для дебютанта вищої ліги, результат. Однак взимку Максимов перейшов до "Кривбасу", забравши з собою групу гравців, і "Оболонь", швидше за все, просто дограє чемпіонат завдяки запасу, набраному восени. Уже в першому турі "пивна" команда зустрінеться на власному стадіоні зі столичним "Арсеналом", який не має свого стадіону, проте має гроші. Узимку цю "бездомну" команду очолив новий тренер В"ячеслав Грозний, який має звичку приводити за собою велику кількість недешевих футболістів. Видовищний матч "Оболонь" — "Арсенал" міг би бути досить цікавим, але в Києві зима. Тож за згаданим поєдинком, власне, як і за всіма іншими іграми перших весняних турів, спостерігатимуть вживу лише власники команд, рідні та знайомі футболістів, журналісти та купки найбільш відданих уболівальників.

Сумнівно мотивоване поновлення чемпіонату в лютому ще раз довело: футбол у нас є насамперед місцем зіткнення амбіцій власників команд, а не видовищем для глядачів. Хіба що в Луцьку може бути аншлаг. Місцева "Волинь", яка грає в першій лізі, у разі перемоги в кубковому півфіналі над "Таврією", цілком може потрапити до єврокубків. І хоча це буде аж 24 березня, старі трибуни місцевого стадіону навряд чи стануть від цього більш затишними, ніж у лютому.

Що стосується головного питання — хто стане чемпіоном, то нічого нового навесні не станеться. Як і в попередні 10 років ми спостерігатимемо за тим, як "Динамо" і "Шахтар" вестимуть заочну суперечку за перше місце. Закінчиться вона очним поєдинком у Донецьку 5 травня, у передостанньому турі чемпіонату.

Зараз ви читаєте новину «Суркіс і Коломойський почали рахувати гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути