четвер, 27 вересня 2012 07:30

Сьомін не витримав випробування славою

Автор: фото: REUTERS/Gleb Garanich
  Юрій Сьомін працює тренером із 1982 року. Очолював російські ”Локомотив”, ”Динамо” та ”Кубань”, національну команду РФ та олімпійську збірну Нової Зеландії, таджикистанський ”Памір”. Двічі був головним тренером київського ”Динамо”
Юрій Сьомін працює тренером із 1982 року. Очолював російські ”Локомотив”, ”Динамо” та ”Кубань”, національну команду РФ та олімпійську збірну Нової Зеландії, таджикистанський ”Памір”. Двічі був головним тренером київського ”Динамо”

24 вересня 65-річного Юрія Сьоміна звільнили з посади головного тренера київського "Динамо". Російський спортивний журналіст Євген Зирянкін вважає, що Юрій Павлович деградував із професійної та людської точки зору. Про це він пише в матеріалі, опублікованому на сайті "sports.ru"

Юрій Сьомін як тренер помер. Услід йому хочеться сказати щось співчутливе. Відбулася ця сумна подія не вчора, не сьогодні й навіть не минулого місяця. Ігоря Суркіса ще наприкінці 2010-го звинувачували в тому, що він удається до ексгумації, повторно призначаючи Сьоміна в "Динамо". Минулого понеділка Суркіс тільки зрозумів, що штучне дихання не допоможе, і засвідчив очевидний медичний факт.

У суворих умовах Півночі, Естонії чи Ісландії Сьомін міг би ще довго працювати. Але тепле повітря Києва, спекотний клімат великого футболу йому в теперішньому тренерському стані патологічно шкодять.

Останні роки тренера, його покрокова, цілеспрямована та особистісна деградація — типова історія, як людину псують не пиво і не вода, а мідні труби — гроші та слава.

Лише кілька років тому Юрія Павловича вважали живою легендою. З нуля зібрав потужний "Локомотив", дійшов до двох півфіналів єврокубків та плей-оф Ліги чемпіонів. Розповідають, спочатку ледве не за руку приводив на трибуни глядачів, які десятиріччями ігнорували незрозумілу, сторонню для Москви, команду. Палич тоді був нормальний. Правильний. Його справді любили фанати клубу й поважали ті, хто не терпів "Локомотив" — "спартаківці", "динамівці". На диво людський був мужик, розумний, щирий та совісний.

І сам скинув себе з цього постаменту. Все-таки гроші та слава мають діставатися вчасно. Або, отримавши їх, треба вміти зупинитися. Залишитися тим, ким був. У Сьоміна не вийшло.

Його не сварили за провал у московському "Динамо" — жахливий, безапеляційний, який уже тоді засвідчив, що склянка його тренерського таланту напівпорожня. Згодом вимогливі фанати київського "Динамо" не визнали поразку від "Шахтаря" у півфіналі Кубка УЄФА, а за бездарну гру команди навіть хвалили наставника.

А доки Палича носили на руках, Сьомін лічив гроші в кишенях і з усіх сміявся.

Склянка таланту тим часом спорожніла. Коли Палич тікав до "Локомотива", кинувши "Динамо", щоб нібито допомоги рідному клубу, а насправді — рятувати свої гроші, — на дні був тільки осад. Сьомін брав  хитрістю та цинізмом. І ще невихованістю: Палич — перший та єдиний у російському футболі публічно нагрубив жінці.

До Києва Сьомін після відсторонення Газзаєва повертався вже не обтяжений ані здібностями, ані честю, ані совістю. Шкода, що в "Динамо" немає жінок.

Тому в нього так довго виходило замилювати всім очі. Сьомін став ліпити з "Динамо" оборонний, сірий "Локомотив", що міг обіграти серйозного суперника, тільки померши на полі, але не завдяки майстерності й ігровим ідеям. Проте тоді склянка Палича бодай була наповнена здібностями та знаннями. Він стежив за футболом, готувався до матчів, добре знав потенціал гравців — своїх та суперника. Тепер же про те, як тренер вивчав супротивників і наскільки передбачуваним був для них, свідчать цифри останнього місяця -4:14 у повторній грі проти "Боруссії", матчу в Парижі та двох — проти "Шахтаря".

А найгидкіше — післяматчеві пояснення Сьоміна. Незалежно від якості гри він залишався спокійний і рівним тоном пояснював, що все зроблено правильно. І не зрадив собі після відставки. Працював, каже, добре, всі завдання виконав.

Світ став кращий після звільнення Сьоміна. А київське "Динамо" обов'язково підніметься.

Зараз ви читаєте новину «Сьомін не витримав випробування славою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути