пʼятниця, 16 серпня 2019 05:31

Шістнадцятирічний воротар дебютував у вищій лізі

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.novosti-n.org
  Олексій Середа — 13-річний чемпіон Європи зі стрибків у воду мешкає у Миколаєві, а тренується в Києві
Олексій Середа — 13-річний чемпіон Європи зі стрибків у воду мешкає у Миколаєві, а тренується в Києві

Українець 13-річний Олексій Середа став чемпіоном Європи зі стрибків із 10-метрової вишки. Він тепер наймолодший переможець змагань такого рангу в історії цього виду спорту. Згадуємо всіх наших спортсменів, які досягали успіхів в юному віці.

Фігуристка Оксана Баюл стала першою олімпійською чемпіонкою в історії незалежної України у 16 років. Сталося це 25 лютого 1994-го в Ліллегаммері. Здивовані організатори ігор затримали церемонію нагородження, бо ніяк не могли знайти гімну України.

Оксана рано стала сиротою. В трирічному віці її покинув батько, а в 13 років померли мати й баба. Дівчина ночувала в роздягальнях ковзанок, поки її не взяла до себе в Одесу тренер Галина Змієвська. У січні 1993-го дебютує у фігурному катанні на чемпіонаті Європи й відразу виборює срібну нагороду, поступившись француженці Сурії Боналі. За кілька місяців стає чемпіонкою світу.

На церемонію відкриття Олімпійських ігор Оксана не пішла, бо не мала відповідного теплого одягу і боялася застудитися. Перед змаганнями зіткнулася з німкенею Танею Шевченко й сильно порізала ногу. Німецький лікар уколов їй знеболювальне. Після виступу на Олімпіаді четверо арбітрів віддали перевагу Баюл, а ще четверо — американці Керріган. Усе вирішив дев'ятий суддя — німець Хоффман, який вивів українку на перше місце.

Після Олімпіади поїхала в США. Заробила легкі гроші, стала пити, лікувалася від алкоголізму. Згодом зайнялася бізнесом. Спробувала повернутися в Україну, але витримала лише чотири місяці й знову полетіла в Америку.

8 жовтня 1993-го за "Дніпро" у матчі Вищої ліги чемпіонату України з футболу проти "Кривбасу" дебютував голкіпер Сергій Перхун. Воротареві виповнилося 16 років і 1 місяць. Команда тоді виграла — 2:1. Однак надалі стабільності не було. 1999-го Перхун їде до Молдови, де виступає за "Шериф". Після вдалого сезону його кличуть київське "Динамо" і московський ЦСКА. Сергій боїться конкуренції із Шовковським і відхиляє пропозицію Лобановського.

2001 року отримав виклик до Національної збірної України, у складі якої дебютував 15 серпня, провівши на полі другий тайм товариської гри проти збірної Латвії. То був єдиний виступ голкіпера у формі головної команди країни.

18 серпня 2001 року під час матчу з "Анжі" в Махачкалі Перхун вийшов за межі власного штрафного майданчика, щоби перехопити м'яч, спрямований із глибини поля на форварда Будуна Будунова. І воротар ЦСКА, і нападник "Анжі" йшли на м'яч головами та зіткнулися ними у повітрі. Обох гравців із черепно-мозковими травмами доправили до лікарні.

У лікарні в Махачкалі Сергієві наклали шви. Він вирушив із командою до аеропорту, однак дорогою знепритомнів. Довелося повернути футболіста до реанімаційного відділення. Наступного дня Перхуна літаком переправили до Москви, де він більше тижня перебував у комі в Інституті нейрохірургії ім. Бурденка. Помер, не приходячи до тями, 28 серпня 2001 року.

Український хокеїст, вихованець київської школи Дмитро Христич дебютував за "Сокіл" у 16-річному віці. Відразу став бронзовим призером чемпіонату СРСР. У складі збірної Союзу став чемпіоном світу-1989. Його неодноразово кликали до Москви, але щоразу росіяни отримували відмову.

1990 року виїхав до Америки. Став грати за "Вашингтон Кепітелз". Учасник матчу всіх зірок національної хокейної ліги 1997 і 1999 років. Загалом зіграв у найсильнішій хокейній лізі світу 811 поєдинків, закинув 229 шайб. Розлучився з дружиною-американкою і повернувся в Україну. Зараз — віце-президент Федерації гольфу України.

Фехтувальниця Ольга Харлан стала олімпійською чемпіонкою Пекіна у 17 років. Українська збірна була наймолодшою на турнірі. У півфіналі в неймовірному за напругою матчі українки здолали головного фаворита — збірну США. До цього американки виграли в шаблі всі особисті нагороди. Однак Ольга Харлан і дівчата виграли — 45:39. У фіналі наші перемогли Китай — 45:44. На рахунку Харлан 22 залікові бали й переможний укол.

Відтоді — на провідних ролях у фехтуванні, шестиразова чемпіонка світу, восьмиразова чемпіонка Європи. Отримала пропозицію переїхати до Росії 2015 року, але відповіла відмовою.

Зараз ви читаєте новину «Шістнадцятирічний воротар дебютував у вищій лізі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути