вівторок, 01 вересня 2009 18:02

Шевченко забив за "Динамо" перший гол після повернення

Автор: фото: Володимир КОТЛЕНКО
  Андрій Шевченко проти голкіпера ”Металурга” Владіміра Дишленковича. На останній хвилині матчу воротар порушить проти форварда правила, і Шева реалізує пенальті
Андрій Шевченко проти голкіпера ”Металурга” Владіміра Дишленковича. На останній хвилині матчу воротар порушить проти форварда правила, і Шева реалізує пенальті

Андрій Шевченко, 32 роки, забив гол у своєму ж першому матчі після повернення до київського "Динамо". На 90-й хв. домашнього матчу проти донецького "Металурга" його збили в карному майданчику суперника. Штатний пенальтист динамівців Артем Мілевський поступився правом пробити пенальті Шевченку. Андрій переграв голкіпера гостей Дишленковича і встановив остаточний рахунок матчу — 3:1 на користь "Динамо".

Шевченко до стартового складу не потрапляє — починає матч на лаві запасних. Сидить між масажистом команди Павлом Швидком та голкіпером Олександром Шовковським, який підхопив нежить за кілька днів до поєдинку.

"Динамо" починає гру за схемою 1-4-1-2-2-1. Єдиний опорник — Вукоєвич, два інсайди — Гармаш та Нінкович, два флангові — Ярмоленко й Гусєв, на вістрі Мілевський. Хоча останній виконує величезний обсяг роботи, зміщується вглиб поля, чудово підігрує партнерам. Зокрема Гусєву, який першокласно працює корпусом, шукаючи оперативного прострілу. Не йде флангова гра до перерви в Ярмоленка, проте він достатньо мобільний і зміщується в центр, коли цього потребує ситуація, страхуючи таким чином Мілевського. На позиції лівого оборонця виходить бразилець Маграо. Трохи незграбний на перший погляд, він добре грає на випередження, компенсуючи брак фізичної міці.

Дебютний матч провів 19-річний Денис Гармаш, чемпіон Європи серед юніорів. Кілька разів уміло вступав у боротьбу, виграючи м"яча, непогано підтримував атаку і другим темпом, і безпосередньо її організовуючи. Але трохи перегорів і почасти став винуватцем гола у ворота "Динамо".

У мене дружина ще не лягала, діти чекають

У центрі захисту практично безпомилково, за винятком одного епізоду в другому таймі, діє нігерієць Юссуф. Його партнер бразилець Алмейда старанний, але не завжди встигає прочитувати атаку.

На 42-й хв. стадіон вибухає — Шевченко, який за 10 хв. до того відпив на лаві запасних із пляшки з водою, йде розминатися. Кидає оком на плакат уболівальників: "З поверненням у рідне "Динамо"!

У перерві Андрій змінює Гармаша. Чемпіон переходить на схему 1-4-4-2. Шевченко діє на вістрі атаки, Мілевський під ним, значно активізується Ярмоленко, не скидає обертів Гусєв. Саме останній залишається попереду, коли "Металург" виконує кутові, а Шевченко біжить оборонятися. І не тільки в кількох епізодах — колишня зірка "Мілана" не гребує йти у підкат і навіть тричі фолить на супернику.

Взаємодія Мілевський–Шева могла привести до Андрієвого гола уже на початку тайму, але з кількох метрів найкращий футболіст Європи-2004 ударив неоковирно. Згодом Шевченко переправляє м"яча у ворота після проходу та прострілу Ярмоленка — рятує Дишленкович.

Помітно, що дриблінгом, який давав змогу Андрієві самотужки обігрувати в Італії трьох-чотирьох захисників, капітан збірної України вже не володіє. Зате тонко розуміє ситуацію, відчуває партнерів, роздаючи їм зручні передачі в потрібний момент, і постійно намагається пропонувати себе, вправно шукаючи вільних зон. Рухливість допомогла форвардові заробити пенальті. Після вдалого його виконання Шева біжить обійматися з головним тренером Валерієм Газзаєвим. Потім услід за Мілевським іде дякувати вболівальникам. Шевченку не звикати забивати в першому ж матчі: 29 серпня 1999-го він дебютував за "Мілан" голом у Лечче, а через сім років забив "Ліверпулю" в поєдинку Суперкубка Англії, відсвяткувавши прем"єру в "Челсі".

Після матчу Шева виходить до журналістів. На ньому світло-сіра смугаста сорочка, сині джинси та туфлі. Терпляче відповідає на всі запитання, дає згодом кілька автографів.

— Не можу більше затримуватися, — каже. — У мене дружина ще не лягала, діти чекають.

Вирушає зі стадіону на джипі.

Зараз ви читаєте новину «Шевченко забив за "Динамо" перший гол після повернення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути