Ексклюзиви
пʼятниця, 10 листопада 2017 05:50

Шевченко гарантував вихід на Євро-2020

— Гарантую, що ми гратимемо у фінальній частині Євро-2020, — каже головний тренер збірної України з футболу 41-річний Андрій Шевченко.

6 листопада відбулося засідання виконавчого комітету Федерації футболу України. На ньому Шевченка затвердили на посаді впродовж наступного відбіркового циклу. Рішення очікуване: володар "Золотого м'яча-2004" торік ішов на контракт саме на два кваліфікаційні турніри. Перший виявився невдалим, бо команда не гратиме у фінальній частині Кубка світу-2018. Проте відвертого провалу не було, а право на одну осічку Шевченко мав. Ключовим для нього стане наступний відбір до Євро-2020.

Він стартує навесні 2019 року. Утворять 10 відбіркових груп. По дві найкращі з кожної вийдуть до фінальної частини.

Ще чотири путівки розіграють у новому турнірі — Ліга націй, який замінить товариські матчі й почнеться восени наступного року. 55 європейських збірних розділені на чотири дивізіони, а ті — на групи. Україна виступатиме в другому, суперників у групі дізнаємося 24 січня 2018 року. Переможці кожного дивізіону здобудуть путівки на Євро-2020.

До фінальної частини Євро й у попередньому відборі було потрапити легше, ніж на Кубок світу. З появою Ліги націй — поготів. Шевченко це розуміє, тому зробив сміливу заяву.

10 листопада збірна України проведе останній матч у 2017 році.

Суперником стане Словаччина. Вона випередила нас у групі відбору до Євро-2016 і краще виступила у фінальній частині, дійшовши до 1/8 фіналу. Тодішня команда Михайла Фоменка потрапила до фінальної частини тільки через стикові матчі. На турнірі провалилася, програла всі три гри групового турніру.

У кваліфікації Кубка світу-2018 словаки поступилися тільки Англії. Але стали найгіршою з дев'яти команд, що посіли другі місця, і не потрапили до стикових матчів. Збірна України натомість поступилася Ісландії та Хорватії, фінішувала третьою.

Гру Україна — Словаччина прийме "Львів Арена". Там наша команда не програла жодного поєдинку. Востаннє виступала 14 листопада позаторік. На матчі кваліфікаційного турніру Кубка світу-2018 арена була дискваліфікована.

За Україну не зіграють кілька травмованих футболістів: захисник Ракицький, півзахисники Гармаш, Степаненко, Буяльський, нападаючий Кравець. Півзахисники Коваленко та Зінченко мають вийти на поле в складі молодіжної збірної. Того ж дня вона прийматиме Англію в рамках відбору на Євро-2019 серед 21-річних.

Незрозуміло, чому цій команді не віддали ще двох гравців — лівого захисника Миколу Матвієнка та нападаючого Артема Бесєдіна. Адже поєдинок проти Словаччини — малопоказовий. До наступної офіційної гри команди Шевченка майже рік, а молодіжна збірна вже зараз бореться за путівки до фінальної частини Євро та участь в Олімпіаді-2020.

Також важко зрозуміти, чому національна команда проводить мало товариських матчів, хоча Шевченко постійно скаржиться на брак часу для роботи. Торік у вересні, напередодні стартового матчу відбіркового турніру, відмовилися від гри з Грузією. Тренер пояснив це необхідністю більше тренуватися. У березні збірна зіграла проти Хорватії на виїзді. Потім Шевченко розпустив її, хоча дні, виділені міжнародною федерацією для національних команд, ще тривали. Зараз теж тільки один товариський поєдинок. А словаки після гри у Львові зустрінуться ще й з Норвегією.

Очевидно, Федерація футболу України не змогла підшукати потрібного спаринг-партнера. Вели перемовини про зустріч з Аргентиною.

— Їхня федерація футболу попросила чималі гроші за матч (зазвичай бразильці та аргентинці виставляють суму в 3 млн євро. — ГПУ), — пояснює Шевченко. — Я відмовився, бо платити стільки за нинішньої ситуації в країні неправильно.

Тренер додав, що переговорить із помічниками — іспанцем Раулем Ріанчо та італійцем Мауро Тассотті. Після цього стане зрозуміло, чи продовжать вони роботу в штабі Шевченка. Не виключено, що контракт із Федерацією футболу підпише Андрій Воронін. Тоді колишній нападаючий збірної України працюватиме асистентом головного тренера.

Футбол

Товариський матч

10 листопада, п'ятниця

Україна — Словаччина

20.00. Львів. Стадіон "Арена Львів", розрахований на 34915 глядачів. Прогноз погоди: +6°С

ТБ: "Україна"

Текстова трансляція: gazeta.ua

Заявка збірної України на матч проти Словаччини

Воротарі: Андрій П'ятов, 33 роки, "Шахтар", Донецьк; Максим Коваль, 24 роки, "Динамо", Київ

захисники: Богдан Бутко, 26 років, Іван Ордець, 25 років, обидва — "Шахтар", Донецьк; Євген Хачеріді, 30 років, "Динамо" Київ; Микола Матвієнко, 21 рік, "Ворскла", Полтава; Олександр Караваєв, 25 років, Олександр Сваток, 23 роки, обидва — "Зоря", Луганськ; Артем Шабанов, 25 років, "Олімпік", Донецьк; Едуард Соболь, 22 роки, "Славія", Прага, Чехія; Олександр Кучер, 35 років, "Кайсеріспор", Туреччина

півзахисники: Марлос, 29 років, "Шахтар"; В'ячеслав Танковський, 22 роки, "Маріуполь", Донеччина; Олександр Андрієвський, 23 роки, "Зоря", Луганськ; Сергій М'якушко, 24 роки, "Карпати", Львів; Андрій Ярмоленко, 28 років, "Боруссія" Дортмунд, Німеччина; Руслан Ротань, 36 років, "Славія", Прага, Чехія; Євген Коноплянка, 28 років, "Шальке", Гельзенкірхен, Німеччина; Руслан Малиновський, 24 роки, "Генк", Бельгія; Євген Шахов, 26 років, ПАОК, Салоніки, Греція

нападаючі: Артем Бесєдін, 21 рік, "Динамо", Київ; Юрій Коломоєць, 27 років, "Ворскла", Полтава

Тренер — Андрій Шевченко, 41 рік

Кваліфікаційний турнір Євро-2019 серед 21-річних

10 листопада, п'ятниця

Україна — Англія

18.00. Київ. Стадіон "Оболонь Арена", розрахований на 5100 місць. Прогноз погоди: +6°С

ТБ: "Футбол 1"

Примітка: у відборі на молодіжний Євро беруть участь 54 команди. Вони розподілені на дев'ять груп по шість у кожній. У фінальній частині гратимуть 12 команд: Італія — як господар турніру, дев'ять переможців груп, а також — стикових матчів, де за дві путівки змагатимуться чотири команди з тих дев'яти, що посіли другі місця.

Молодіжну збірну України тренує 45-річний Олександр Головко, колишній захисник київського "Динамо". У відборі до Євро-2019 наша команда провела три матчі: зіграла на виїзді з Латвією (1:1), та Андоррою (6:0), удома з Нідерландами (1:1). 10 листопада прийматимемо Англію, а 14 листопада, вівторок, гратимемо в гостях проти Шотландії.

Зараз ви читаєте новину «Шевченко гарантував вихід на Євро-2020». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути