четвер, 25 червня 2020 06:00

"Шахтар" виграв чемпіонат України

Чемпіонство "Шахтареві" цьогоріч далося легше, ніж попередні. Серед причин — якісна робота менеджменту. Тут не буває проблем зі зміною тренерів, команду не лихоманить, вона важко не переживає зміну наставника. Бо всі, починаючи з президента клубу й закінчуючи кухарем, — на своєму місці.

Натомість у конкурентів із "Динамо" зміна тренера — епохальна подія, на яку можна списати невдалі виступи й попросити грошей на підсилення складу.

Тренер Луїш Каштру став чемпіоном набагато раніше, ніж його попередник Паулу Фонсека торік — за п'ять турів до фінішу. Каштру швидко розібрався в здібностях кожного футболіста, не мав улюбленців чи ворогів. Ключем його тренерської філософії була об'єктивність.

Як і кожен фахівець, він має особливості. Не боїться ставити в "основу" 20-річного Валерія Бондаря. Відкрив захисника світового класу Додо. Близький до того, щоб зробити зіркою Тете. Терпів і чекав, доки Марлос залікує травму й знову гратиме на високому рівні. Скільки людей рік тому махнули рукою на Маркоса Антоніо. А подивіться, в якого майстра він виростає. Тренер дає вийти на поле досвідченому воротарю 36-річному Андрію Пятову й поступово підводить до готовності його замінити 18-річного Анатолія Трубіна. Я впевнений, що в "Шахтарі" не буде провалу на позиції голкіпера. В усьому відчувається рука впевненого професіонала.

Не варто й говорити, що когось із "Шахтаря" зараз треба відпустити. Тренер дає шанс кожному, вміє чекати й ніколи не рубає з плеча. Здавалося, Давид Хочолава чи Сіпріано свого шансу не діждуться. Але вони брали участь в останньому матчі. Про Фернандо навіть я почав забувати, а він вийшов в останніх зустрічах центрфорвардом і заграв.

Не тривожить можлива півторамісячна пауза між здобуттям чемпіонства і початком серпня, коли "Шахтарю" треба грати в Лізі Європи. Розслабленості не буде. Команда з березня знала, що чемпіонство від неї нікуди не дінеться, але продовжувала якісно працювати. Донеччани першими вийшли з коронавірусної паузи. В першому ж матчі мали кращий вигляд, ніж київське "Динамо". Виплеску емоцій після завершення чемпіонату в них не буде. "Шахтар" налаштований проявити себе в Лізі Європи й постаратися повторити успіх 11-річної давнини — виграти турнір.

Повторний поєдинок 1/8 фіналу Ліги Європи між "Шахтарем" і німецьким "Вольфсбургом" має пройти 5/6 серпня. Місце зустрічі невідоме. Перша гра у Вольфсбурзі відбулася 12 березня. "Шахтар" переміг — 2:1. Потім євросезон зупинили через пандемію коронавірусу.

Переможець дуелі зіграє у "Фіналі восьми" Ліги Європи. Відбудеться з 10 по 21 серпня в Німеччині. Усі стадії складатимуться з одного матчу. Вирішальний прийме Кельн.

Лігу чемпіонів дограють за таким же форматом у Португалії. Фінал прийме Лісабон 23 серпня.

4 пенальті за тайм призначив арбітр 42-річний Сергій Бойко з Київщини у матчі "Динамо" — "Колос". По два у ворота кожної команди. Ще один 11-метровий на користь киян скасував після перегляду відео. "Динамівці" перемогли — 2:1.

Футбол. Чемпіонат України 2019/2020. Прем'єр-ліга. Другий етап. Перша шістка

Результати матчів 27‑го туру

"Шахтар", Донецьк — "Олександрія", Кіровоградщина — 3:2; "Динамо", Київ — "Колос", Ковалівка, Васильківський район, Київщина — 2:1; "Десна", Чернігів — "Зоря", Луганськ — 1:2

28-й тур

27 червня, субота

17:00 "Колос" — "Олександрія" ТБ: "Футбол 2"

19:30 "Шахтар" — "Зоря" ТБ: "Футбол 2"

28 червня, неділя

19:30 "Десна" — "Динамо" ТБ: Уніан

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" виграв чемпіонат України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути