пʼятниця, 07 травня 2010 02:30

"Шахтар" став чемпіоном України

Автор: фото: PHL
  Автор переможного голу Ілсіньйо (№11) святкує свій успіх. Разом з ним Фернандіньйо, який започаткував голеву комбінацію
Автор переможного голу Ілсіньйо (№11) святкує свій успіх. Разом з ним Фернандіньйо, який започаткував голеву комбінацію

Донецький "Шахтар" став чемпіоном України 2009/10 за тур до фінішу змагань у вищій лізі. Минулої середи підопічні Мірчі Луческу обіграли вдома київське "Динамо" (1:0) і стали недосяжними для головного конкурента. Єдиний гол забив бразильський півзахисник гірників Ілсіньйо на 15-й хвилині зустрічі.


Склади

Стартовий варіант гостей був повністю прогнозований. Каддурі, Гусєв, Кравець, Богуш — травмовані. Алмейда, Єрьоменко — дискваліфіковані. Відповідно Газзаєв зіграв 1-4-5-1.

Недоліки цієї схеми очевидні. На вістрі — Мілевський, непридатний до таких дій. Зліва — Ярмоленко, досить мобільний, але йому бракує розуміння ігрових ситуацій. Праворуч — технічний, але уже не такий різкий Шевченко. Наслідок — дисбаланс атакуючих дій "Динамо".

Але головна проблема київської команди полягала в центрі поля. Тарас Михалик змушений був діяти чи не на позиції розігруючого. Для класичного "хвилеріза" завдання зв"язувати гру виявилося не під силу. Крім того, через відсутність Михалика "просіла" опорна зона, бо сил Вукоєвича було занадто мало, щоб стримувати бразильських опонентів "Шахтаря". Нінкович, який мав підтримувати атаку "Динамо", не знайшов себе ні у центрі, ні на правому фланзі і був замінений після першого тайму.

Замість нього вийшов центральний захисник Хачеріді. "Динамо" перебудувалося. Даніло Сілва пішов направо в півзахист, Бетао — теж туди, але в оборону. Шевченко став діяти ближче до Мілевського.

Користі це не дало. Після перерви часткова небезпека біля воріт господарів виникала тільки після розіграшу стандартних ситуацій. Натомість із виходом на поле швидкого Дуґласа Кости, гірники розривали праву зону оборони "Динамо".

Кияни втратили семиочкову перевагу над "Шахтарем"

Фізична готовність

Вона виявилася кращою у господарів. "Шахтар" чітко працював з м"ячем і змушував бігати за ним опонента. Прекрасний матч провів Фернандіньйо, який опанував позицію опорника. Він і регулював темп гри, і видав своєчасну передачу на Даріо Срну, який став голевим асистентом. Гол "Шахтаря" довів непереконливу гру Маґрао на позиції захисника. Незрозуміла впертість Газзаєва, який притримав на лаві запасних захисника Несмачного — у матчі проти "Карпат" Андрій зіграв непогано. Ярмоленка можна було б притримати на лаві запасних для посилення атакової гри, а Маґрао перевести у півзахист. А так вийшло, що зліва у "Динамо" були двоє людей, які погано захищаються — Маґрао та Ярмоленко.

Суддівство

Персона італійського арбітра Паоло Тальявенто викликала сумніви одразу. Тільки у недавнього римському "дербі" між "Лаціо" та "Ромою" він призначив два немотивовані пенальті, використавши принцип компенсації. У Донецьку Тальявенто не дав пенальті у ворота "Шахтаря" на 7-й хвилині — Кучер у своєму штрафному майданчику перервав атаку "Динамо" рукою. Зате наприкінці матчу арбітр поставив 11-метровий у ворота "Динамо" — якщо Хачеріді і зачепив Луїса Адріано, то епізод точно був відіграний, і нападаючий воротам киян ніяк не загрожував.

Закономірність перемоги "Шахтаря" — безсумнівна. "Динамо" виграло матч першого кола 21 листопада, довело перевагу над конкурентом до семи очок, але втратило її.

У груповому турнірі Ліги чемпіонів від України виступатиме "Шахтар". "Динамо", щоб туди пробитися, мусить долати два раунди кваліфікації. У Лізі Європи точно гратимуть "Металіст", "Дніпро" та "Карпати". Четвертий учасник — переможець Кубка України, який у фінальному матчі 16 травня розіграють "Таврія" та донецький "Металург".

Вищу лігу залишає "Закарпаття". Ще один невдаха визначиться після останнього туру 9 травня. Претенденти — "Чорноморець" та "Кривбас". Одесити мають перевагу в одне очко і вдома прийматимуть "Зорю". "Кривбас" також на своєму стадіоні гратиме із "Закарпаттям".

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" став чемпіоном України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути