вівторок, 28 лютого 2017 07:35

"Шахтар" програв "Сельті" і закінчив євросезон

 

— Пенальті там не було. Це ганьба, — каже головний тренер донецького "Шахтаря" Пауло Фонсека, 43 роки.

Його команда програла протистояння іспанській "Сельті" в 1/16 фіналу Ліги Європи. Після успішного для "Шахтаря" виїзного матчу, перемоги — 1:0, український клуб поступився вдома — 0:2 і припинив боротьбу в турнірі.

Фонсека правий у своїх претензіях до арбітрів. Рахунок у повторному матчі до 90-ї хвилини був 0:0. Це влаштовувало "Шахтар". Але словенський арбітр Славко Вінчич помилково призначив пенальті після контакту нападаючого гостей Джона Гвідетті з воротарем донецького клубу Андрієм П'ятовим. Голкіпер не порушував правила, Гвідетті симулював фол із його боку. "Сельта" забила з одинадцятиметрового, а в додатковий час провела переможний м'яч.

Були і стратегічні помилки з боку Фонсеки. Португальському тренерові не вдалося вивести "Шахтар" на такий рівень фізичної готовності, який би дозволив витримати 90 хв. повторного матчу. Починаючи з 65-ї хвилини, "Сельта" мала перевагу. Хоча до того моменту донеччани грали достатньо інтенсивно й цікаво. Засвідчили, що відповідають рівневі іспанського клубу: осінні матчі зі слабкими суперниками не могли виявити справжній потенціал "Шахтаря".

На один єврокубковий матч був дискваліфікований ключовий центральний півзахисник "Шахтаря" Тарас Степаненко. Виходячи з цього, тренер донецького клубу вирішив перевести його в запас і поставити на Максима Малишева, гравця слабшого, який не завжди тримає позицію, програє повітряну боротьбу і менш ефективний у атаці. Хід можна було б зрозуміти, якби Степаненко пропускав більшу кількість матчів. А вийшло так, що Тарас вийшов у повторному матчі на 73-й хвилині з метою вирівняти гру в центрі поля і стримати атаки "Сельти", які ставали регулярнішими. Це йому не вдалося: зв'язка з Малишевим у середині поля не спрацювала, хоча торік обидва грали разом і команда дійшла до півфіналу Ліги Європи. Фред перейшов на позицію атакувального півзахисника і також там "здувся".

Найбільшою проблемою став захист. Фонсека логічно посадив на лаву запасних Олександра Кучера, чия гра давно стала катастрофічною. Поставив на пару Ракицький — Ордець. Їм бракує взаєморозуміння. Жоден із цих футболістів не здатний організувати оборону, діє сам по собі. Якщо в атлетичній боротьбі особливих проблем немає, то проти передач на хід обидва слабкі. 24 березня збірній України грати проти Хорватії матч відбору на Кубок світу. У тренера Андрія Шевченка практично немає іншого вибору, ніж ставити донецьких захисників, бо за "Динамо" нині грають іноземці, Євген Хачеріді виведений із команди.

Зате добре відіграв П'ятов, активним на позиції атакувального півзахисника був Віктор Коваленко, хоча у збірній України він виконує дещо інші функції.

Домашній єврокубковий матч "Шахтар" уперше проводив у Харкові.

Ще влітку 2014-го, після початку російсько-української війни на Донбасі, клуб Ахметова хотів грати саме в цьому місті. Проте легіонери не бажали переїжджати близько до зони бойових дій. А європейська федерація заборонила Харкову приймати міжнародні матчі. Взимку цю заборону було знято, чим "Шахтар" і скористався. Але такий крок керівництва клубу — відверта неповага до Львова. Там "Шахтар" раніше проводив євроматчі. Підтримка на цих поєдинках була максимальна. Через це з боку "Шахтаря" було б коректно дограти єврокубковий сезон саме у Львові. А вже з наступного виступати у Харкові, де мешкає багато переселенців із Донбасу.

Футбол. Чемпіонат України 2016/17. Прем'єр-ліга

Результати матчів дев'ятнадцятого туру

"Зоря", Луганськ — "Динамо", Київ — 1:2; "Шахтар", Донецьк — "Ворскла", Полтава — 2:1; "Олександрія", Кіровоградщина — "Волинь", Луцьк — 6:0; "Зірка", Кропивницький — "Дніпро" — 1:1; "Чорноморець", Одеса — "Карпати", Львів — 1:0; "Олімпік", Донецьк — "Сталь", Кам'янське, Дніпропетровщина — 0:0

Двадцятий тур

4 березня, субота

14.00 "Дніпро" — "Чорноморець" ТБ: "2+2"; 17.00 "Динамо" — "Олімпік" ТБ: "2+2"

5 березня, неділя

14.00 "Карпати" — "Олександрія" ТБ: "Уніан"; 17.00 "Ворскла" — "Зоря" ТБ: "Футбол 1"; 19.30 "Сталь" — "Зірка" ТБ: "Футбол 1"; 19.30 "Волинь" — "Шахтар" ТБ: "2+2"

Ліга Європи 2016/17. 1/16 фіналу. Повторний матч

"Шахтар", Донецьк, Україна — "Сельта", Віго, Іспанія — 0:2. Перший матч — 1:0

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" програв "Сельті" і закінчив євросезон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути