Ексклюзиви
понеділок, 22 вересня 2008 18:19

"Шахтар" не виграв п"ятий матч поспіль

Донецький "Шахтар" не може виграти в чемпіонаті України п"ять матчів поспіль. У неділю гірники звели внічию 0:0 виїзну зустріч проти київського "Арсеналу". Востаннє у нинішньому турнірі донеччани виграли 3 серпня — вдома у маріупольського "Іллічівця". Десять днів тому вони здолали азовців у поєдинку на Кубок України. У Лізі чемпіонів "Шахтар" здобув три перемоги підряд.

Власник клубу Рінат Ахметов і головний тренер Мірча Луческу запевняють: результат у Лізі чемпіонів у цій половині року для команди — пріоритет. "Шахтар" уп"яте бере участь у груповому етапі найпрестижнішого європейського клубного турніру, але пробитися далі не може. Однак нинішня турнірна позиція команди робить її шанси на участь у Лізі чемпіонів 2009/2010 мінімальними.

По-перше, донеччани ризикують не посісти одного з двох перших місць, яке надасть право заявитися на Євролігу. "Срібло" й путівка до кваліфікації європейського турніру — цього донеччани регулярно досягали з сезону 1999/2000.

По-друге, якщо "Шахтар" таки посяде друге місце в змаганнях, то пробитися до групового турніру Ліги йому буде складно. Адже срібний медаліст гратиме у кваліфікації проти призерів провідних європейських чемпіонатів — Італії, Англії, Іспанії. Гіркий досвід протистояння елітним клубам на цій змагальній стадії "Шахтар" має — 2001-го він поступився німецькій "Борусії", а за чотири роки — італійському "Інтеру".

Нічия проти "Арсеналу" стала несподіваною не тільки тому, що "Шахтар" майже вичерпав ліміт стартових помилок у першості України. Київський поєдинок донеччан відбувався 21 вересня — у день, коли власник клубу Рінат Ахметов святкував 42-річчя.

Два роки тому Ахметов завчасно продовжив контракт із Луческу до 1 липня 2009 року. Нині власник "Шахтаря" не поспішає цього робити. Ширяться чутки, що він хоче запросити колишнього головного тренера "Дніпра" Олега Протасова. Спочатку — на посаду спортивного директора, вакантну з часів нині покійного Віктора Прокопенка. А згодом — поставити замість Луческу. За неофіційною інформацією, Ахметов платитиме Протасову $200 тис. щомісяця — на $66 тис. менше, ніж має теперішній наставник.

Ситуація, коли головного тренера команди змінює спортивний директор, звична для українських клубів. Свого часу так Леонід Буряк заступив Йожефа Сабо в київському "Динамо", а Протасова нещодавно замінив Володимир Безсонов.

Румунський фахівець морально готовий до відставки. 31 серпня "Шахтар" зіграв унічию вдома із запорізьким "Металургом" і дозволив суперникові відіграти два м"ячі. Тоді Луческу сказав, що "команда може вийти з ситуації за присутності іншого тренера".

У п"ятницю, напередодні поєдинку проти "Арсеналу", Мірча Луческу публічно звинуватив працівників клубу:

— Відтоді як від нас пішов Прокопенко, футбольних людей у "Шахтарі" не залишилося. Нікому відстояти наші інтереси в суперечливих моментах.

Після поєдинку з "Арсеналом" головний тренер гірників не прийшов на прес-конференцію. Ріната Ахметова на динамівському стадіоні також не бачили.

— Я не розумію, що Луческу досі робить у "Шахтарі", — каже "ГПУ" найкращий бомбардир Кубка світу-1994 Олег Саленко, 38 років. — Невже його треба тримати п"ятий рік тільки для того, щоб виграти всі українські трофеї? Не бачу якісного прориву у грі донеччан, а нині команді відверто бракує ідей. Зрозуміло, що Луческу поки що виправдовують перемоги в Лізі чемпіонів. Однак останні хвилини поєдинку проти "Базеля" довели некерованість команди тренером.

Торік в українському чемпіонаті київське "Динамо" не могло виграти чотири стартові матчі.

— Я нині не дуже на цьому зауважував би, — продовжує експерт. — Сприймав би як факт і не ставив би хрест на перспективах "Шахтаря" навіть на чемпіонство. "Динамо" минулу першість почало невдало, але виправило ситуацію і до останнього туру боролося за перемогу. І навпаки: "Дніпро" лідером перезимував, а потім опустився. Це все тому, що навесні в Україні юридично розпочинається друге коло, а фактично — новий турнір. Проблема "Шахтаря" в іншому — у відсутності ефективної взаємодії між тренером і гравцями. Але не думаю, що Ахметов піде на зміну наставника. Якщо він не змінив Луческу торік після провалу в єврокубках, то нині в Європі поки що все добре. На цьому румун і тримається.

Мірча Луческу очолив "Шахтар" у травні 2004 року. Під його керівництвом команда тричі виграла чемпіонат України і здобула у турнірі 99 перемог. Подейкують, після донеччан румун може очолити турецький "Фенербахче".

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" не виграв п"ятий матч поспіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути