Ексклюзиви
четвер, 21 жовтня 2021 05:50

"Рівень нападаючих у чемпіонаті України слабкий. Гармаш — король на їхньому тлі"

31-річний Денис Гармаш ­забив два м'ячі за столичне "­Динамо" в суботньому матчі ­чемпіонату України проти "Львова". Кияни ­перемогли на виїзді — 4:1.

Гармаш — центральний півзахисник. В офіційних зустрічах дебютував за "Динамо" 19-річним. У січні 2020-го його віддали в оренду турецькому "Різеспору". Тренував команду тоді Олексій Михайличенко. За пів року прийшов Мірча Луческу. В нього футболіст несподівано став корисним на позиції нападаючого.

— Денис Гармаш був прекрасним півзахисником. Із хорошим баченням поля, прекрасною грою у відборі. Вмінням віддати пас, вибудувати дії команди, — каже футбольний експерт Всеволод Кевлич, 51 рік. — На початку 2010 років — системостворювальний гравець "Динамо". В цій ролі проявляв себе доти, доки тренери не спростили гру.

Гармаш — футболіст творчий. Намагається імпровізувати на полі. А не тільки виконувати тренерські настанови — як на переможному Євро-2009 серед 19-річних. Денис створював моменти гри, на які було приємно дивитися. Зараз навіть на не своїй позиції знаходить оригінальні рішення в атаці. Їх не чекають захисники. Це допомагає забивати голи.

Трагедія Гармаша полягає в тому, що наставники перестали бачити його в ролі розігруючого. Першим невдалим для нього був час, коли ­2014-го до ­команди прийшли Сергій Ребров і Рауль Ріанчо. Дениса позбавили функції віддавати довгі паси. Роль розігруючого відійшла до Сергія Рибалки. За тренерства Олександра Хацкевича та Олексія Михайличенка гра втратила конструкцію. В такому футболі Гармаш деградував як півзахисник.

Сьогодні в "Динамо" є ­проблема опорного півзахисника. Креатив компенсує Микола Шапаренко.

Але на обох позиціях міг би бути якісний Гармаш. Теперішній розквіт Дениса як форварда — свідчення того, що він класний футболіст. Навіть не на своєму місці може зіграти так, як хоче цього тренер.

Вихід Гармаша на цю позицію — вирок нинішнім нападаючим команди. Вони видаються слабкими. Луческу шукає альтернативу. Гармаш не відчуває позицію нападника. В команді Луческу форвард має бути на лінії офсайду, щоб іти на останній ривок. Його в Дениса зараз немає. Він може обдурити суперника завдяки ігровій хитрості.

Вимоги до рівня української прем'єр-ліги зараз доволі низькі. Пригадати якісного нападника в Україні не так просто. Денис на їхньому тлі — король. Це тимчасове рішення. Я б його більше розглядав як альтернативу Сергію Сидорчуку.

Хочеться, щоб Гармаш заграв у середині поля. Перспектив в атаці не так багато — слабка швидкість для форварда. Мені подобається, що в нього велике бажання грати. Навіть не на своїй позиції. Можливо, це поверне Гармаша, якого ми знали.

У збірній Денис міг би бути альтернативою Шапаренку, якщо Малиновського не повернуть (футболіст конфліктує з головним тренером Олександром Петраковим. — ГПУ). За свої 20–30 хвилин допоміг би команді.

Зараз ви читаєте новину «"Рівень нападаючих у чемпіонаті України слабкий. Гармаш — король на їхньому тлі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути