Ексклюзиви
вівторок, 29 липня 2008 16:04

Резо Чохонелідзе відстежував Шевченка інкогніто

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Резо Чохонелідзе у 1989 році став громадянином Італії
Резо Чохонелідзе у 1989 році став громадянином Італії

Із генеральним директором київського "Динамо" ми зустрілися у нього вдома. Резо Чохонелідзе, 60 років, живе сам, в центрі столиці. У вітальні на стіні висять дві фотографії. На одній з автографом — Андрій Шевченко, на другій — Чохонелідзе з Шевченком і Григорієм Суркісом. Спілкуємося російською. Під час півторагодинної розмови Резо кілька разів відповідає на телефонні дзвінки італійською.

Дев"ять місяців тому ви прийшли в клуб. Що вдалося зробити за цей час?

— Передусім, оздоровити обстановку в команді. Коли приїхав до Києва, мене повели в їдальню. За одним столиком сиділи бразильці, за другим — серби, за третім — африканці, за четвертим — українці. Наступного дня я всіх розсадив упереміш. Певний час хлопці відчували дискомфорт, але потім почали спілкуватися один з одним.

Працюючи багато років у "Мілані", використовували досвід італійського суперклубу?

— Звісно! Наприклад, у питаннях харчування футболістів. Микола Зварич, наш кухар у Кончі-Заспі, на два дні їздив у Мілан до особистого кухаря Сильвіо Берлусконі. Нині в "Динамо" меню без жирів, майонезу, дріжджів, смаженого. Раніше доходило до того, що кухарі питали футболістів: "Що їстимете?". Як у трактирі, але це ж футбольна команда!

Тренер із фізичної підготовки Віченцо Пінколіні — ще одне італійське ноу-хау в "Динамо"?

— Пінколіні — це сьогоднішній день, але ми думаємо і про майбутнє. Тому запросили трьох випускників Київського інституту фізкультури. Це тямущі хлопці з червоними дипломами. Я відібрав їх із 200 кандидатів! Пінколіні вкаже їм потрібний напрям.

Повернімося в недалеке минуле. За вашої участі Андрій Шевченко опинився в "Мілані".

— Шеву я відстежував два роки. "Мілан" вкладав у цього гравця великі гроші ($25 млн. – ГПУ), я не міг помилитися. Потрібно було дізнатися про його сім"ю, ставлення до алкоголю й куріння. Чи не мав наслідків Чорнобиля, що позначилися на його здоров"ї?

З Андрієм швидко порозумілися?

— До підписання контракту ми навіть не були знайомі. Я діяв майже інкогніто. (Сміється). Познайомив нас Григорій Суркіс, коли до Києва приїхав гендиректор "Мілана" Арієдо Брайда і вручив Шеві футболку "россонери". "Усі, хто приходив до нашого клубу, вигравали "Золотий м"яч": Ван Бастен, Папен, Веа. Ти, Андрію, обов"язково станеш кращим в Європі", — слова Брайди виявилися пророчими.

Спочатку були Шеві за перекладача?

— В Андрія був свій перекладач. На зустрічах або вечірках я допомагав йому швидше адаптуватися до італійського життя. У вересні ми відзначали перший день народження Шеви в "Мілані". Приїхав Берлусконі, зібралися всі зірки. Співали, танцювали. Ліберієць Джорж Веа виконав запальну африканську пісню.

Що пили?

— Мінеральну воду та свіжовичавлений сік. Андрій був неабияк здивований. Наприкінці вечора сказав: "Резо, у нас уже через півтори години багато хто лежав би під столом".

Берлусконі згодом став хрещеним батьком Шеви.

— Такі люди народжуються раз на 100 років! Я іноді замислююся, як одна людина може поєднувати в собі стільки якостей. Він досяг успіху і в бізнесі, і в політиці. Синьйор Берлусконі блискучий шансоньє, чудово виконує італійські пісні. Він немов акумулятор, що заряджає всіх своєю енергією. Знаєте, кого Берлусконі після гри насамперед обіймає й цілує?

Зірок "Мілана". Мальдіні, наприклад.

— Ось і не вгадали. Насамперед Берлусконі вітає запасних, тих, хто не брав участі в грі.

Скандал в італійському футболі, що два роки тому отримав назву "кальчополі", надто ударив по репутації "Мілана"?

— Директор "Ювентуса" — Моджі підкуповував суддів проти "Мілана". Проте з нами він був завжди привітний, обнімався навіть.

За що ж "Мілан" покарали?

— Наш представник, який займався прийомом суддів, у телефонній розмові запитав одного з арбітрів: "Коли ви прибуваєте, щоб зустріти вас і відвезти в те ж саме місце". Йшлося про готель "Савой". Телефонні розмови прослуховували, люди у Федерації зачепилися за фразу "те ж саме місце". Через це "Мілан" розпочав чемпіонат із "мінус 8 очок".


Берлусконі хтось хотів помститися?

— Упевнений, що це було "замовлення" проти нього. Весною 2006-го Сильвіо програв вибори Романо Проді. "Ліві", що прийшли до влади, посадили свою людину у Федерації футболу Італії. Вона "попрацювала" три місяці, і встигла натворити ці "дива".

Відчуваю, досі за Міланом нудьгуєте?

— Нещодавно побачив у Кончі-Заспі Каху Каладзе в червоно-чорній футболці, промайнула думка, що знову на базі в Міланелло.

1948, 5 червня — Резо Чохонелідзе народився в місті Кутаїсі (Грузія)
1965 – потрапив до команди майстрів "Динамо" (Тбілісі)
1976 — переїздить до Ленінграда (нині – Санкт-Петербург), виступає за місцеве "Динамо"
1986 —  закінчує Вищу школу тренерів в Москві й вирушає на стажування до Італії
1989 — отримує італійське громадянство
1994 — куратор "Мілана" в країнах Східної Європи
2007, 14 вересня — генеральний директор київського "Динамо"

Зараз ви читаєте новину «Резо Чохонелідзе відстежував Шевченка інкогніто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути