вівторок, 28 липня 2009 16:37

Прем"єр-ліга виявилася недієздатною

Українська прем"єр-ліга була створена 27 травня 2008 року як альтернатива Професійній футбольній лізі, під егідою якої проводили чемпіонат країни з футболу протягом останніх років. Назва новоствореної організації співзвучна англійській прем"єр-лізі. Остання є однією з найавторитетніших футбольних організацій світу, що перетворила футбол на прибуткову індустрію. УПЛ теж мала підняти на новий щабель комерційну й маркетингову привабливість української футбольної першості, підвищити відвідуваність матчів та інтерес до вітчизняного футболу. Частину зароблених коштів планували витратити на підтримку клубів, позбавлених уваги багатих спонсорів, та на розвиток дитячо-юнацького футболу.

Сміливі футбольно-комерційні плани мало втілювати в життя "спортивне некомерційне господарське об"єднання" — саме такий статус прем"єр-ліги відобразили в її  статуті. Це явне протиріччя впадало в очі. Однак проблема була в іншому — така організаційно-правова форма громадських об"єднань не передбачена у чинному законодавстві. Ще суттєвішою вадою статуту УПЛ стала відсутність у ньому відомостей про предмет діяльності об"єднання. Це мало б бути підставою для відмови у державній реєстрації, відповідно до статті 27 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб". Однак Печерська районна державна адміністрація таки зареєструвала УПЛ.

Та Окружний Адміністративний суд міста Києва 6 липня 2009 року, за позовом футбольного клубу "Дніпро" з Дніпропетровська, скасував державну реєстрацію прем"єр-ліги. Відтак ця юридична особа має бути ліквідована. Суд створив ліквідаційну комісію і затвердив її склад.

Якщо УПЛ не змогла розробити нормальний статут, годі й казати про серйозніші справи. Діяльність Прем"єр-ліги викликала безліч нарікань і претензій з боку багатьох власників клубів та більшості вболівальників. Новостворена футбольна організація не змогла краще за свою попередницю скласти календар ігор. Останній футбольний сезон запам"ятався низькою організацією безпеки проведення матчів, спалахом насильства на трибунах, численними й невмотивованими переносами ігор. Заявки одних клубів задовольняли, у той час як прохання ФК "Металіст" перенести гру з ФК "Львів" на пізніший термін у зв"язку з важливим матчем за Кубок УЄФА керівництво УПЛ не задовольнило. Стомлені харків"яни змушені були грати цей матч на важкому полі й втратили очки. Чи варто після цього дивуватися, що президент "Металіста" 49-річний Олександр Ярославський у своїх публічних промовах виступав проти УПЛ.

Останній футбольний сезон запам"ятався невмотивованими переносами ігор

Були причини для незадоволення й у керівництва ФК "Таврія" з Сімферополя. Упорядники календаря за кілька місяців до того знали, що в Маріуполі відбудеться міжнародний матч із регбі. Після таких зустрічей поле треба довго відновлювати. Але кримчан попередили про перенесення матчу з маріупольським "Іллічівцем" лише в останній момент, дорогою до аеропорту. Але найцікавіше, що поле в Маріуполі залишилося у вельми пристойному стані. Не в захваті від таких переносів матчів і телевізійні канали, які часто були змушені терміново шукати заміну запланованим футбольним трансляціям.

Понад рік УПЛ не мала повноцінного керівництва. Власник ФК "Харків" 42-річний Віталій Данилов мав статус виконувача обов"язків її президента. Та провалів у роботі УПЛ не "помітили". За п"ять днів до рішення Окружного Адміністративного суду міста Києва про скасування реєстрації УПЛ, саме його вибрали президентом цієї організації.

Але ж у процедурі голосування не взяли участі майже всі провідні українські футбольні клуби. Решта 11 прислали своїх представників, хоча статут УПЛ вимагає безпосередньої участі у виборах президентів, а не довірених осіб. Крім того, до голосування допустили клуби, які ще не були включені до прем"єр-ліги, бо не мали атестату Федерації футболу України — "Оболонь" і "Закарпаття".

Ці порушення не залишилися поза увагою. За заявою ФК "Металіст" контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу України — КДК ФФУ 17 липня цього року прийняв рішення визнати вибори президента УПЛ такими, що не відповідають статуту цієї організації та чинному українському законодавству. КДК ФФУ рекомендував провести нові вибори.

Приблизно у той же час оголосили результати тендеру на трансляцію матчів чемпіонату України з футболу. Переможцем стала ТРК "Україна", що уклала з прем"єр-лігою угоду на найближчі два сезони — 2009/10 і 2010/11. Стало відомо, що "Україна" транслюватиме лише матчі за участю донецького "Шахтаря", а інші чотири-п"ять ігор висвітлюватимуть телеканал "Футбол", що був оголошений "офіційним телетранслятором чемпіонату України в сезонах 2009/10 и 2010/11", а також УТ-1. Хоч телеканал "Футбол" недоступний для більшості глядачів, він є лише на супутникових антенах та в деяких кабельних мережах.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єр-ліга виявилася недієздатною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути