Ексклюзиви
вівторок, 12 липня 2016 07:10

Португалія вперше стала чемпіоном Європи з футболу

Автор: REUTERS
  Нападаючий збірної Португалії Едер (крайній праворуч) забив єдиний м’яч у фінальному матчі Євро-2016 з футболу
Нападаючий збірної Португалії Едер (крайній праворуч) забив єдиний м’яч у фінальному матчі Євро-2016 з футболу

Збірна Португалії виграла Євро-2016 з футболу. Вона стала десятою, кому вдалося здобути титул чемпіона Старого Світу. Раніше це робили по три рази Іспанія та Німеччина, двічі — Франція, одного разу — Радянський Союз, Італія, Чехословаччина, Нідерланди, Данія, Греція.

Фінальний матч відбувся у передмісті Парижа 10 липня. Португальці перемогли господарів турніру Францію — 1:0 у додатковий час. М'яч на 109-й хвилині провів нападаючий Едер, 28 років. Свого часу він був близький до переходу у львівські "Карпати".

У фінальному поєдинку Едер вийшов на заміну.

— Кріштіану Роналду сказав мені, що я неодмінно заб'ю, — заявив нападаючий після матчу.

Португалія більшу частину зустрічі грала без свого найкращого футболіста. Кріштіану Роналду зазнав травми, і його замінили на 25-й хвилині.

— Капітан дотягнув команду до фіналу, а потім сказав: "Усе, хлопці, тепер ваша черга", — говорить колишній нападаючий донецького "Шахтаря" Віктор Грачов, 59 років. — І вони постаралися. Десь із середини другого тайму я почав уболівати за Португалію. Сподобалася їхня самовіддача і зібраність. Франція "здулася". Їй бракує класу, щоб зіграти два матчі поспіль на високому рівні (7 липня французи у півфіналі здолали чемпіонів світу німців — 2:0. — ГПУ). Сісокко гасав у першому таймі, а в другому — зупинився. Грізманну теж не вистачало швидкості. Португалія дуже добре оборонялася. З усіх сил боролися немолоді Куарежма й Нані. Несподіванкою для воротаря Ллоріса став удар Едера здалеку. Дивуюся, як такий класний голкіпер не зреагував на нього. Португальці виграли чемпіонат за принципом компенсації. Вони давно демонструють яскраву гру. 2004-го дійшли до фіналу, а 2012‑го зупинилися в півфіналі.

На матч Португалія вийшла із традиційною схемою 1–4–4–2. Коли зазнав травми Роналду, перебудувалися на гру з одним нападаючим. Умілі тактичні маневри підтвердили високий рівень тренера Фернандо ­Сантуша, 61 рік. Під час турніру він точно визначав проблеми своєї команди. Видовищна гра на груповому етапі ледь не коштувала місця в 1/8 фіналу. Сантуш у поєдинках на виліт зробив зміни в стартовому складі. Виходили футболісти, які краще обороняються. У вирішальних матчах команда грала сухо, очікуючи на помилку суперника і проводячи швидкі контратаки. Подібне демонстрували Нідерланди на Кубку світу-2010, коли стали срібним призером.

Франція в атаці діяла краще і мала достатньо моментів, аби забити в основний час. Тренер Дідьє Дешам добре відчував гру і майстерно робив заміни. Особливо посилив дії господарів Кінгслі Коман. Але чудово грав голкіпер португальців Руй Патрісіу. А на останній хвилині основного часу форвард Жиньяк влучив у штангу.

У додатковий час на полі переважала Португалія.

Футбол. Євро-2016. Фінал

Франція — Португалія — 0:1 (0:0, 0:0)

10 липня. Сен-Дені — Париж, Франція. Стадіон "Стад де Франс". 75 868 глядачів, розрахований на 81 338. +22°С.

Суддя: Марк Клаттенбург, Англія

Франція: Ллоріс-к — Санья, Кошельний, Умтіті, Евра — Погба, Матуїді — Пайє (Коман, 58), Грізманн, Сісокко (Мартіаль, 110) — Жиру (Жиньяк, 78). Тренер: Дідьє Дешам

Португалія: Руй Патрісіу — Седрік Соареш, Пепе, Фонте, Рафаел Геррейро — Вільям Карвальйо, Ренату Саншеш (Едер, 79), Адріан Сілва (Моутіньйо, 66), Жоао Маріо — Кріштіану Роналду (Куарежма, 25), Нані. Тренер: Фернандо Сантуш

Гол: Едер, 109

Попередження: Седрік Соареш, 34, Жоао Маріо, 62, Умтіті, 80, Рафаел Геррейро, 95, Матуїді, 97, Вільям Карвальйо, 98, Кошельний, 107, Погба, 115, Фонте, 119, Руй Патрісіу, 120+3

Зараз ви читаєте новину «Португалія вперше стала чемпіоном Європи з футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути