пʼятниця, 23 листопада 2007 15:52

"Попередник Ахметова пропонував мені очолити "Шахтар"

Автор: фото: Костянтин Клименко
  Віктор Грачов завершив ігрову кар’єру у 39 років
Віктор Грачов завершив ігрову кар’єру у 39 років

На зустріч із "ГПУ" колишній форвард донецького "Шахтаря" та московського "Спартака" Віктор Грачов, 51 рік, прийшов із лікарні. Розповідає, що лежав під крапельницею: розширилися судини в голові. Розмовляємо наступного дня після домашньої поразки "Шахтаря" від "Мілана".


Як вам нинішній "Шахтар"?

— У чемпіонаті України рівних йому немає. Матчі Ліги чемпіонів проти "Селтіка" та "Бенфіки" підтвердили, що в нас непогана команда. Те, що клуб залишили Тимощук, Матузалем, Елано та Марика, лише на краще. Мікроклімат покращився — сьогодні вже ніхто не кидається один на одного з кулаками. Єдиний недолік — не вистачає двох-трьох досвідчених гравців.

Чи потрібен гірникам іноземний фахівець?

— Ви на Луческу натякаєте? Він працює четвертий рік із "Шахтарем", добився певних результатів, сформував ігровий малюнок, якого на сьогодні не має київське "Динамо". Інша річ, що його достатньо для "Закарпаття", Охтирки. Навіть "Дніпра" та "Динамо". Питання — чи може цей малюнок "потягти" в Європі проти "Мілана" чи "Барселони"?

"Шахтар" здатний вийти до плей-офф Ліги чемпіонів?

— Так. Вирішальним стане матч у Ґлазґо 28 листопада. "Бенфіка", коли грала на виїзді проти "Селтіка", навіть не зрозуміла, куди потрапила. "Шахтареві" важливо в русі не поступитися "Селтіку". Як не дивно, але "Мілан", де багато вікових гравців, гірників у цьому компоненті переграв. Якщо "Шахтар" діятиме проти шотландців на таких швидкостях, як із "Міланом", ми "Селтік" не обіграємо. Швидка контргра допоможе гостям. Ми за бійцівськими якостями навряд чи перевершимо шотландського чемпіона.

Що повинен уміти сучасний форвард?

— Забивати голи, насамперед. Так, як це робить Дідьє Дроґба з "Челсі". Лобановський багато говорив про універсіалізацію, про те, що в його командах 10 чоловік атакують і 10 обороняються, але голи забивали форварди — Блохін, Бєланов. Ідеальна команда має грати з двома форвардами. Один — на вістрі атаки з класним голевим відчуттям і умінням "відкритися", інший — "блукаючий", із високою технікою і хистом обігравати.

Колись вам не вдалося закріпитися у складі московського "Спартака". Чому?

— Зазнав травми спини. "Вилетів" у міжсезоння на півтора місяці. Матч першого туру чемпіонату-1982 проти "Зеніта" в манежі. Бєсков роздає папірці, команда голосує за моє включення до стартового складу. Виходжу в нападі разом із Родіоновим. На "килимі" непідготовлений організм "ламається" — ушкодив м"яз на стегні. Про Кубок світу довелося забути. Хоча заради цього й до "Спартака" йшов. Не вимагав ні квартири, ні машини. Мешкав у Дасаєва в Сокольниках.

Теорія в Бєскова тривала три години. Нині від цього збожеволіли б

Яким вам запам"ятався тренер "Спартака" Костянтин Бєсков?

— Великий тактик. Теорія в нього тривала три години. Нині футболісти від цього збожеволіли б. Я ще в Едуарда Малофеєва грав у олімпійській збірній. Той, на відміну від Бєскова, не дозволяв імпровізувати. Читав на настанові вірші, міг політичний анекдот розповісти.

Правда, що голкіпер Дасаєв був улюбленцем Бєскова?

— Абсолютна. Гаврилов і Дасаєв були його фаворитами. Черенкова тренер любив як сина. Гаврилова та Дасаєва — по-чоловічому, як опору команди. Їм багато дозволялося. Гаврилов міг пожартувати з Бєсковим. Дасаєв міг у перерві в роздягальні заявити: "Блін, треба було вчора не дві, а три пляшки пива випити".

Лобановський кликав вас до київського "Динамо". Чому не пішли?

— Злякався. Хоча футбол Лобановського подобався. Боявся, що не витримаю, коліно боліло. Й не думав, що дограю до 39 років. Лобан просив побігати в нього два-три сезони, далі обіцяв контракт у Австрії. Говорили з ним на весіллі в Андрія Баля. Уже квартиру в Києві подивився. А 2 січня 1986 року вирішив не їхати. 30 років усе-таки. Відтоді Лобановський перестав вітатися. Лише коли 1998-го моя "Таврія" вдома зіграла з "Динамо" — 3:3, наставник киян потиснув руку й побажав удачі.

Відмова йти до "Динамо" була помилковою?

— Важко сказати. Врешті-решт, у Донецьку я грав для людей, мене любили й люблять. А про гроші ніколи не думав. Мав у "Шахтарі" 250 карбованців зарплати. Ще 51 платили за кожен виграш. "Динамо " і 2 тисячі платило.

Що підштовхнуло вас на вояж до Угорщини?

— Тренер Яремченко мене, 34-річного, не бачив у складі. Це об"єктивно. Запросили до Дебрецена, потім переїхав до Будапешта. Грошей не заробив, але пожили хоч у комфортних умовах. Повернувся, бо син не захотів залишатися.

Як оціните період свого тренерства в "Таврії"?

— Позитивно. Команда була нікому не потрібна. Це відчувалося з поведінки генерального директора Рувима Аронова. Могли боротися за п"яте місце. Я склав список людей, яких хотів бачити для посилення. Аронов його взяв, а через деякий час каже: "Вирішили з вами розстатися". Довелося віддати навіть підйомні, які отримав у Криму. Хоча ще раніше футболісти ходили й просили, аби мене зняли — скаржилися на величезні навантаження на тренуваннях.

Нині чим займаєтеся?

— Треную "Конті" з Костянтинівки. Граємо на першість області. З "Шахтарем" ніяк не пов"язаний. Хоча у грудні 1994-го перший президент гірників Брагін пропонував стати головним тренером клубу. Погодився, тільки попросив рік на те, щоб після Угорщини оцінити реалії українського футболу. Мав почати роботу 1996-го. А 15 жовтня 1995 року Брагіна убили прямо на стадіоні.

1956, 17 вересня — Віктор Грачов народився у Дзержинську Донецької області
1979 — став гравцем московського "Торпедо"
1980 — перейшов до донецького "Шахтаря", став володарем Кубка СРСР
1982 — півроку відіграв за московський "Спартак"
1983 — у складі "Шахтаря" вдруге виграв Кубок СРСР
1990–1994 — виступав в Угорщині
1995 — повернувся до "Шахтаря", завершив кар"єру
1998 — очолював сімферопольську "Таврію"
За "Шахтар" зіграв 331 матч, забив 80 голів. За збірну СРСР — 1 матч. За олімпійську збірну СРСР — 6, забив 1 м"яч. 31 рік одружений з Фарізою, має сина

Зараз ви читаєте новину «"Попередник Ахметова пропонував мені очолити "Шахтар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути