вівторок, 31 липня 2012 05:15

Першу медаль для України здобула Олена Костевич

27-річна Олена Костевич із Чернігова принесла Україні першу медаль Ігор-2012. Вона стала бронзовою призеркою в кульовій стрільбі.

Олена Костевич — олімпійська чемпіонка-2004. Вісім років тому її перемогу називали несподіванкою або навіть сенсацією. Хоча на ті ігри українка їхала в статусі чинної чемпіонки світу та Європи. 19-річна спортсменка вирвала перемогу в "золотій" перестрілці з найдосвідченішою олімпійською чемпіонкою Сеула 1988-го сербкою Ясною Секаріч. Слава звалилася на Олену раптово. Щоб переварити те, що трапилося, відновити моральну рівновагу і знайти колишню мотивацію, українці знадобилося чимало часу. Олена розповідала, що в наступному олімпійському циклі її здолало відчуття апатії. Загальний рівень майстерності, звичайно, дозволяв потрапляти у фінали і допоміг виграти олімпійську ліцензію.

Але в Пекіні 2008-го Олена Костевич провалилася — 26-те й 31-ше місця. І цей результат варто було визнати закономірним. Причини невдачі вона вбачала виключно в собі.

Починаючи з 2009-го, Олена поступово набувала притаманної раніше стабільності. Щоправда, на чемпіонаті світу 2010-го Олена Костевич у фінал знову не потрапила. Зате 2011-року остаточно заспокоїлася. Упродовж останнього року виграла чотири етапи Кубка світу, фінал світового Кубка-2011 у польському Вроцлаві, а також "срібло" і "бронзу" європейських першостей 2011-го і 2012-го. За підсумками минулого року Міжнародна федерація стрільби назвала Олену Костевич кращою пістолетницею 2011-го у світі.

Тож олімпійської нагороди від Олени Костевич чекали не тільки в Україні. Це, звичайно, певний тиск, але спортсменка з ним упоралася. За підсумками кваліфікації вона показала результат 387 балів і поділила друге місце з француженкою Селін Ґоберевіль. Лідерство захопила чинна олімпійська чемпіонка китаянка Венюн Ґуо, яка набрала на одне очко більше.

У фіналі китаянка першим пострілом поцілила у 8,0 і скотилася на третє місце (у фіналах кульової стрільби нарахування очок ведеться за допомогою електроніки, з урахуванням десятих доль. — "ГПУ"). Олена Костевич вибила 10,1 і стала лідером, а Ґоберевіль додала до свого кваліфікаційного результату 9,8 і залишилася другою. Венюн Ґуо виправила ситуацію, поціливши майже максимум — 10,8 — у другій спробі. Так лідерське тріо практично порівнялося і не підпускало до себе нікого до фінішу змагань. Після семи спроб лідирувала Олена Костевич, але восьмим пострілом вибила 9,8 і випустила вперед Ґоберевіль, яка показала 10,4. Після того, як Селін у дев'ятій спробі влучила в 10,1 і зміцнила своє лідерство, її перемога здавалася справою часу. Найперше тому, що протягом трьох останніх пострілів, серед трійки фавориток француженка виглядала стійкішою. Але у вирішальній спробі Ґоберевіль похитнулася — 8,8. Венюн Ґуо, навпаки, вдруге в цьому фіналі вибила 10,8.

Китаянка стала олімпійською чемпіонкою. Після десяти основних фінальних спроб Ґоберевіль і Костевич мали однакові показники. Вони виконували додатковий "срібний" постріл. Українка, яка у фіналі завжди стріляє після своїх суперниць, традиційно зробила паузу. І, очевидно, побачила, що суперниця вибила 10,4. Олена поцілила 9,8 і здобула "бронзу".

Зараз ви читаєте новину «Першу медаль для України здобула Олена Костевич». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути