пʼятниця, 21 вересня 2007 14:49

Перемогли італійські тренери

Минулого тижня у Росії пройшов чемпіонат Європи з волейболу. Завершився сенсацією, адже перемогла збірна Іспанії. У її складі немає яскравих зірок калібру росіянина Сергія Тетюхіна, серба Ніколи Грбіча чи італійця Луїджі Мастранджело. Це — вершина тренерського протистояння, де відзначилися апеннінці, причому з командами, які раніше вважалися лише середнячками європейського волейболу, — Андреа Анастазі (Іспанія) та Мауро Берутто (Фінляндія).

Знаково, що практично всі особисті нагороди зібрали російські волейболісти. У них дійсно була найзірковіша збірна, однак господарі турніру не мали колективу. Узагалі,  наставник Росії, білорус Володимир Алекно, який замінив на цьому посту серба Зорана Гаїча, повністю відмовився від започаткованої ним політики награвання складу з прицілом на Олімпіаду-2008. Фактично кілька молодих гравців, які були у складі росіян, але виходили на майданчик нечасто, — то ще плоди відбору Гаїча. Алекно ж повернув у команду старожилів. Господарі мали перевагу, бо інші фаворити — Італія, Франція, Сербія — налаштували свої команди на Олімпіаду-2008. Можна не сумніватися: мине рік, і суперники росіян суттєво награються й набудуть досвіду, а команда Алекно навпаки — втратить у швидкості. Їм цього компонента, як показав фінальний поєдинок з іспанцями, не вистачає вже зараз.

За Росію виступали відразу три вихованці українського волейболу — Олексій Остапенко, Олександр Косарєв і найкращий гравець чемпіонату Європи Семен Полтавський. Власне, через нескінченний відтік талановитої молоді України й немає серед еліти континентального волейболу. Заможні у волейбольному плані країни, користуючись інертністю босів української федерації, перекупляють молодих хлопчаків безпосередньо у дитячих тренерів. Цей процес абсолютно безконтрольний. Хоча Україна й у нинішньому своєму стані могла б виступати в когорті найкращих команд. Пригадується, торік на відборі до ЧЄ-2007 українці грали в одній групі з фінами. Удома поступилися, а на виїзді взагалі переграли скандинавів, які, щоправда, на той момент забезпечили собі місце у наступному раунді. За той час українська збірна фактично вимерла на два наступні роки: через відсутність команди у найближчих турнірах високого рівня Міністерство у справах сім"ї, молоді та спорту зняло волейболістів із державного фінансування. Фіни на Євро-2007 досягли найвищого результату у своїй історії — стали четвертою командою Європи.

Третє місце посіли серби.

Зараз ви читаєте новину «Перемогли італійські тренери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути