пʼятниця, 15 серпня 2008 16:06

Олімпійські чемпіонки повертаються в Україну 19 серпня

У четвер збірна України виграла першу золоту нагороду на Олімпійських іграх у Пекіні. Її володарем стала жіноча збірна з фехтування на шаблях, яка перемогла у прем"єрній дисципліні.

— Якби мені до турніру хтось сказав, з якими суперницями зустрічатимемося згідно з жеребом, схопився б за голову, — каже кореспондентові "ГПУ" головний тренер збірної України з фехтування Вадим Гутцайт, 36 років. — Ніяк не міг повірити у те, що дівчата обіграють три супердержави — збірні Росії, США та Китаю. Молодці!

За Україну в цій змагальній дисципліні виступали Галина Пундик, 20 років, із Хмельниччини, 21-річна Олена Хомрова з Миколаєва, її землячка Ольга Харлан, 17 років, та 25-річна хмельничанка Ольга Жовнір.

У фінальному поєдинку наші фехтувальниці протистояли господаркам змагань — китаянкам. Тренерський штаб українців перед вирішальним протистоянням замінив Галину Пундик на Ольгу Жовнір: до цього Галина не надто впевнено фехтувала проти китаянок. Ця ставка себе не виправдала: Жовнір розгубилася і пропустила велику кількість уколів.

За китаянок, звісно, вболівав увесь зал. Господарки Олімпіади розпочали зустріч упевнено і поступово нарощували перевагу. Коли рахунок став 25:15 на їхню користь, я звернув увагу на китайського колегу, який щось швидко набирав на своєму комп"ютері.

— Пишу, що Китай упевнено йде до перемоги над українками та чергової золотої медалі, — пояснює журналіст.

Але Ользі Хомровій та Олені Харлан удалося скоротити відставання. Харлан вступила в боротьбу за рахунку 36:40. Програвала 43:44, зрівняла рахунок. Вирішальна сутичка спочатку успіху нікому не принесла. Судді довго радилися і запропонували спортсменкам зійтися ще раз. Вирішального уколу завдала Харлан.

— Я була спокійною в ключовий момент, — розповідає українським журналістам Ольга. — Вірила, що зможу виграти зустріч. Утім, навіть срібло було б успіхом. Проте на китаянок надто тиснули рідні стіни. А ми, після того як пройшли США та Росію, захотіли більшого. Хочу додому, повертаємося 19 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Олімпійські чемпіонки повертаються в Україну 19 серпня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути