вівторок, 12 лютого 2013 00:30

Олена Підгрушна стала чемпіонкою світу з біатлону

26-річна Олена Підгрушна, біатлоністка з Тернополя, в суботу, 9 лютого, виграла спринтерські перегони на 7,5 км і стала чемпіонкою світу. До безпомилкової стрільби українка додала високу швидкість. За ходом Підгрушна програла лише Торі Берґер із Норвегії. Ровесниця Олени — Віта Семеренко з Краснопілля Сумської області — у тій же дисципліні здобула бронзову медаль.

За добу, коли жінки за результатами спринту стартували в перегонах переслідування на 12,5 км, Підгрушна знову боролася за перемогу. Але через два промахи на третьому вогневому рубежі змогла вибороти тільки "бронзу".

Чемпіонат світу в чеському Нове-Место на річці Морава відкривала мішана естафета. На неї тренери української збірної в жіночій частині виставили експериментальний склад. Лідери — сестри Семеренко та Олена Підгрушна — не стартували. З цього можна було дійти висновку, що всі троє добре готові й бережуть сили на основні старти.

Підгрушна і Віта Семеренко ідеально відстрілялися. Ця безпомилкова робота на вогневих рубежах стала запорукою їхнього успіху. Хоча за біговими показниками українки теж не програли суперницям.

Наприклад, зазвичай швидка норвежка Анн Крістін Флатланд не мала промахів, а посіла лише восьме місце. Росіянка Ольга Вилухіна з "чистою" стрільбою стала п'ятою. Звісно, промахи під час стрільби стоячи Тори Берґер і росіянки Ольги Зайцевої, по одному в кожної, відіграли вирішальну роль у боротьбі за перше і третє місця. Підгрушна за ходом поступилася лише Берґер, але на фініші скандинавка не змогла компенсувати зайві 200 м, що їх пробігла на штрафному колі. Зайцева демонструвала третю швидкість, але схибивши раз, програла Віті "бронзу". Підгрушна ж виходила зі стрільбища, маючи 6-секундний запас порівняно із Семеренко, яка йшла другою.

На фініші перевага Олени над співвітчизницею становила 22,8 с.

В України були чотири золоті нагороди чемпіонатів світу. Здобула їх тернополянка Олена Зубрилова. У Контіолахті-1999 вона стала першою у перегонах переслідування, індивідуальних перегонах і мас-старті. За три роки в Голменколлені Олена виборола "золото" в перегонах із загального старту, якого в цьогорічній програмі планетарної першості немає. Тобто востаннє ми вигравали перегони чемпіонату світу 11 років тому.

Дві українки водночас на п'єдесталі світової першості були лише раз. У Контіолахті-1999 другою після Зубрилової фінішувала Олена Петрова із Сум.

У недільних перегонах переслідування Підгрушна теж виступила переконливо. За ходом Торі Берґер українка програвала очевидно. На перший вогневий рубіж суперниці прийшли разом — норвежка відіграла 6-секундне відставання на старті. Перевагу Підгрушна отримала після другої стрільби, коли знову закрила всі мішені, а Берґер і Зайцева припустилися по одному промаху. Але під час першої стрільби стоячи українка схибила двічі. Щоправда, стільки ж "махів" мала й Берґер, а Зайцева і полька Крістіна Палка не розбили по одній мішені. Норвежка надолужила згаяне ходом, а відстрілявшись без промахів під час заключної "стійки", пішла по "золото". Підгрушна теж не припустилася помилок і побігла на заключне коло другою. Переслідувачки — Палка, Зайцева і Флатланд — видавалися свіжішими й, очевидно, мали би перевагу на фініші. Та на одному з віражів норвежка впала і збила Зайцеву. Повернутися до перегонів Анн Крістін змогла лише згодом, а росіянка втратила темп і почала відставати від українки. Палка, яку колізії з падінням не зачепили, спокійно дісталася фінішу другою й уперше в кар'єрі виграла медаль Мундіаля. Підгрушна ж у боротьбі з Зайцевою на фінішній прямій свою нагороду відстояла.

Віта Семеренко відстрілялася чисто лише на третьому вогневому рубежі й у підсумку фінішувала дев'ятою. Кондиції вихованки Григорія Шамрая дозволяють їй зачіпатися за нагороди і в індивідуальних перегонах, і у мас-старті. У жіночій естафеті з огляду на те, якими є суперники, Україна буде фаворитом. Конкурувати з нашою командою здатні норвежки та росіянки. Але їхній склад видається не таким рівним, як наш.

Зараз ви читаєте новину «Олена Підгрушна стала чемпіонкою світу з біатлону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути