Ексклюзиви
пʼятниця, 01 вересня 2017 00:40

Німецька "Боруссія" заплатила за Ярмоленка 25 мільйонів євро

Автор: www.football.ua
  Андрій Ярмоленко (ліворуч) гратиме у німецькій ”Боруссії” під дев’ятим номером. Раніше його мав футболіст збірної Туреччини Емре Мор, який перейшов до іспанської ”Сельти”
Андрій Ярмоленко (ліворуч) гратиме у німецькій ”Боруссії” під дев’ятим номером. Раніше його мав футболіст збірної Туреччини Емре Мор, який перейшов до іспанської ”Сельти”

"Браво, Ярмоленко. Знову возитимеш Коноплянку", — написав колишній нападник збірної України з футболу Марко Девич у соціальній мережі. Так відреагував на перехід лідера київського "Динамо". 28 серпня 27-річний Андрій Ярмоленко став гравцем німецької "Боруссії" з Дортмунда. Підписав контракт до 30 червня 2021-го. "Динамо" отримає 25 млн євро — 750 млн грн. Ще на 5 млн власник столичного клубу Ігор Суркіс може розраховувати як бонуси.

Футболіст міг опинитися в Дортмунді ще позаторік. "Боруссія" пропонувала 20 млн євро. Суркіс тоді не відпустив гравця через старт у груповому турнірі Ліги чемпіонів і неможливість швидко підшукати заміну. Час довів, що вчинив правильно. Ярмоленко допоміг "Динамо" пройти до 1/8 фіналу, а у жовтні 2015-го підписав новий п'ятирічний контракт — попередній закінчувся влітку минулого року. Тому був ризик, що гравець залишить клуб безкоштовно.

Тепер у Суркіса не було мотивів затримувати Ярмоленка. Результати "Динамо" падають і наявність у команді Андрія докорінно нічого не змінить. Заміну на закордонному ринку шукати вже немає сенсу: через фінансові проблеми зроблена ставка на українських футболістів. Після невдало проведеного Євро-2016, де збірна України стала найгіршою з 24 ­команд, попит і вартість Ярмоленка впала з 25 до 15 млн євро. Але "Боруссія" отримала 105 млн за перехід до іспанської "Барселони" француза Усмана Дембеле і дала Суркісу більше грошей, ніж він нині міг розраховувати.

Євро-2016 став черговим турніром, де Ярмоленко не зміг себе показати. Один із найкращих футболістів у чемпіонаті України останнім часом не провів жодного сильного матчу на міжнародній арені проти справді потужного клубу. Це насторожує.

Зате Андрій іде в команду, де влітку змінився головний тренер. Німця Томаса Тухеля заступив голландець 53-річний Петер Бос, який минулого сезону грав у фіналі Ліги чемпіонів з нідерланським "Аяксом". Він, напевне, захоче внести щось своє в ігрову модель команди, підкоригувати її. Фахівцеві для цього потрібні нові люди. У жовтні Ярмоленку буде 28, тож його брали не "на виріст". "Боруссія" заплатила "Динамо" значні як для себе гроші, тому мала б розглядати українця як футболіста основного складу. З команди пішли Дембеле і турок Емре Мор, найкращий футболіст клубу Марко Ройс травматичний і грає на іншому, лівому, фланзі. Тож реальний конкурент Ярмоленка — 26-річний німець Андре Шюррле, колишній футболіст англійського "Челсі". У Лізі чемпіонів "Боруссія" стартує з групового турніру, і українець зможе там зіграти, бо був заявлений за "Динамо" тільки у кваліфікації.

Гірше, що Ярмоленко не матиме багато часу на звикання до нових умов, не знає німецької.

Перемовини про трансляції поєдинків чемпіонату Німеччини на Україну веде телеканал "Спорт 1". На 24 листопада запланований матч "Боруссії" проти "Шальке" з Гельзенкірхена. Це принциповий матч для Німеччини, бо суперники представляють один регіон — шахтарський Рур. Для українців матч набуде додаткової цікавості, адже за "Шальке" грає Євген Коноплянка. Українці можуть зійтися на одному фланзі, як це було в український прем'єр-лізі під час матчів "Динамо" — "Дніпро".

А найближчий матч "Боруссії" — виїзний проти "Фрайбурга" у суботу, 9 вересня, стартує о 16:30 за київським часом. Ярмоленко навряд чи вийде у стартовому складі, бо приїде з розташування збірної України в новий клуб тільки 7 вересня. Попередні два матчі у чемпіонаті "Боруссія" виграла і без особливої потреби тренер склад поки не чіпатиме.

Зараз ви читаєте новину «Німецька "Боруссія" заплатила за Ярмоленка 25 мільйонів євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути